Presentació VII Reconeixements Ànima amb distinció a Lluís Caelles

Aquest dimarts 4 d’octubre s’ha fet la presentació VII Reconeixements Ànima amb distinció a Lluís Caelles. Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, i Josep Maria Pujol, president de la Fundació Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han donat a conèixer el veredicte del jurat del premi internacional Reconeixement Ànima Abba Melaku que en aquesta setena edició han volgut reconèixer la labor del periodista Lluís Caelles (Isona, 1966), reporter i actual sotscap de la secció d’Internacional de TV3, per la seva labor periodística i educativa explicant sobre el terreny, i amb la mirada social posada en els protagonistes de conflictes internacionals com l’actual guerra a Ucraïna, sempre des del rigor i amb coratge. Enguany es recupera el lliurament dels Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol amb set premis més.

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa en memòria d’Àngel Pujol, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran tenen caràcter honorífic i anual. Van crear-se amb l’objectiu de premiar la solidaritat, tant en de l’àmbit internacional –Reconeixement Ànima Abba Melaku-, com en el del nostre territori –Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol-.

El lliurament dels guardons dels VII Reconeixements Ànima es duran a terme en la gala de la nit del divendres 4 de novembre en el marc de la XIII Vetllada Solidària Ángel Olaran que es celebrarà al Restaurant Resquitx a les 21.00 h. Una data molt significativa perquè coincideix amb la de fa dos anys del començament dels atacs del govern federal d’Etiòpia, i d’Eritrea, contra el Tigray.

Inscripcions i donacions Fila 0

Les inscripcions es poden fer des d’aquest web o a la seu de la nostra Fundació. Si malauradament creus que et resultarà impossible assistir-hi, pots aportar, si ho desitges, el teu granet de sorra fent una donació Fila 0. O bé, pots fer un donatiu a favor de la labor del Pare Olaran. La teva col·laboració és decisiva per a fer que l’edició d’enguany sigui un èxit de participació i per col·laborar amb el Tigray, un territori assetjat i on la població està morint per gana.

La decisió final del Jurat

Els membres del Jurat dels Reconeixements Ànima van decidir en la darrera reunió celebrada a finals d’octubre atorgar el Reconeixement Ànima Abba Melaku al periodista Lluís Caelles. Les persones o entitats guardonades són escollides per aquest Jurat, el qual està format per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i l’ex-director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat de Catalunya, Manel Vila.

Presentació de l’Acte dels Reconeixements Ànima i Vetllada Solidària Ángel Olaran

L’alcalde Marc Solsona i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, acompanyats de la regidora d’Acció Social i Comunitària, Anna Carné, han donat a conèixer aquest matí el veredicte del jurat d’aquestes distincions que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més pròxim.

L’acte de lliurament es farà el divendres dia 4 de novembre i serà el periodista Lluís Caelles guardonat amb el VII Reconeixement Ànima Abba Melaku en el marc de la XIII Vetllada Solidària del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, que recupera el format del sopar dels anys anteriors a la pandèmia i en el qual a banda del Reconeixement Ànima Abba Melaku també s’atorgaran un total de set Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol. Es farà un reconeixement al col·lectiu sanitari de Mollerussa en la persona dels metges David Bartolomé i Manel Pena i les infermeres Roser Galitó i Carme Nabau; a la Comunitat religiosa de Germans de La Salle a Mollerussa en agraïment pels 117 anys d’implantació a la ciutat; al Club Patí Vila-sana, per la gesta esportiva d’un club d’un municipi de 750 habitants d’arribar a ser internacionals; i a Maria Camarasa per la seva tasca com a voluntària durant més de 50 anys en diferents entitats municipals.

Declaracions des de l’Ajuntament i des de la nostra Fundació

L’alcalde de Molleussa, Marc Solsona ha afirmat que amb aquesta distinció els Reconeixements Ànima acumulen prestigi perquè el periodisme de Lluís Caelles ofereix una altra mirada dels conflictes explicant “com viu la gent des del lloc on passen les coses”.

Per altra banda, Josep Maria Pujol, president del CIS Ángel Olaran, ha mostrat la seva satisfacció per poder recuperar l’esperit de l’acte de reconeixement en el marc de la XIII Vetllada Solidària del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, que ha de permetre aconseguir fons per a col·laborar amb la labor del missioner basc a Wukro, al Tigray, una zona que està assetjada des de fa dos anys.

Uns Reconeixements i una Vetllada entranyable en memòria d’Àngel Pujol

La vetllada, des del seu començament, ha aplegat moltes persones, associacions i entitats locals que estan molt involucrades en el projecte a favor de la labor del pare Olaran a Wukro, Tigray. És un acte transversal que recull la pluralitat de la ciutat de Mollerussa, la d’un àmbit més ampli del territori, i també, persones sensibilitzades i involucrades en la col·laboració en la tasca que desenvolupa el missioner basc. Els Reconeixements Ànima i la Vetllada Solidària Ángel Olaran és un acte molt emotiu i multitudinari, i alhora manté el vessant solidari de la nostra Fundació.

Els Reconeixements Ànima són en memòria d’Àngel Pujol, fundador del CIS Ángel Olaran, i que va dedicar els últims anys a construir esperances de vida al costat del missioner Ángel Olaran col·laborant amb la població de Wukro, que aquest dos darrers anys ho està passant molt malamente i està molt necessitada de tot a causa de la situació de conflicte bèl·lic del territori del Tigray des del 4 de novembre de 2020.

Amb la col·laboració de

Coordinadora Lleida-Logo

Recordant totes les edicions anteriors

VI edició

La periodista i activista kurda Amina Hussein va ser guardonada amb el VI Reconeixement Ànima Abba Melaku. Defensora de la llibertat i la sobirania del poble kurd i una veu crítica amb les polítiques europees en la crisi dels refugiats. És també una defensora dels de la dona.

V edició

La distinció en el V Reconeixement Ànima Abba Melaku va ser per a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga. Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran i en memòria d’Àngel Pujol, van voler reconèixer en la seva cinquena edició l’obra social duta a terme pel bisbe Pere Casaldàliga i Pla com activista pels drets dels camperols i dels pobles indígenes del Brasil, així com per la seva tasca a favor del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic amb la seva defensa de la supervivència de l’Amazònia.

IV edició

La IV edició va ser una Vetllada de Reconeixements i amb autoritats de Wukro amb el Lliurament dels IV Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol i en la qual Henry Acosta va recollir el guardó internacional dels Reconeixements Ànima.

III edició

El guanyador del premi internacional va ser per l’activista Helena Maleno. A Helena Maleno se li va poder entregar el guardó en una recepció a l’Ajuntament de Mollerussa.

II edició

El guanyador del premi internacional va ser l’activista israelià Meir Margalit. Va recollir el guardó demanant diàleg per la Pau.

I edició

Els Reconeixements Ànima van veure la llum el 2016. Més de 600 persones van assistir a l’entrega del guardó internacional als Cascos Blancs de Síria i als Reconeixements Ànima d’honor Àngel Pujol del 2016 en el marc de la Vetllada Solidària de la nostra Fundació.

Publicació Segre, 5 d’octubre de 2022