Com viatjar d’Addis Abeba a Wukro

No hi ha cap transport directe que vagi des d’Addis Abeba a Wukro. Per conèixer com viatjar d’Addis Abeba a Wukro, primer s’ha de saber que s’ha de viatjar d’Addis Abeba a Mekelle, capital de la regió del Tigray. I després, viatjar de Mekelle a Wukro. Cal tenir en compte aquesta informació si és del vostre interés el viatge de voluntariat a Wukro.

Primer, viatjar d’Addis Abeba a Mekelle

Un cop arribeu a l’aeroport d’Addis Abeba, i abans de passar el control de policia, cal treure’s la visa (aquells que no la tinguin). A més, cal tenir en compte que és obligatori la vacunació i el carnet de la febre groga. Quan s’arribi a la sala de control de policia veureu a la vostra esquerra un despatx, on haureu de fer entrega de la targeta d’immigració degudament complimentada que us han donat a l’avió (marcar la casella turista), i per a visats d’1 mes abonar 50 $ o l’equivalent en €; o per a visats de 3 mesos abonar 70 $ o l’equivalent en €. Pot variar en funció de la taxa de canvi, però que no són discutibles ni negociables.

Un cop passat el control de policia, caldrà recollir l’equipatge facturat i trobareu el control de Duanes, en general no hi ha problemes, en algun cas, per equips fotogràfics professionals, pels quals us demanaran que pagueu una taxa.

Addis Abeba a Mekelle amb avió

Si heu d’esperar unes hores per agafar l’avió a Mekelle, hi ha cafeteries on poder prendre cafè, té, refrescos, cerveses i brioxeria. Des de la terminal internacional d’Addis Abeba, a la que heu arribat, haureu de caminar 5 minuts fins a la terminal de la qual surten els avions cap a Mekelle. Sortint de la terminal, gireu a la vostra esquerra i a uns 200 metres trobareu la terminal nacional.

Hi ha de 4 o 5 vols diaris entre Addis Abeba i Mekelle. La companyia que opera aquests vols és Ethiopian Airlines.
El preu d’aquest vol varia segons si el vol internacional es fa amb Ethiopian Airlines o amb altra companyia.

Pels vols internacionals, aquesta acostuma a ser més cara que altres companyies, però llavors el vol intern surt a uns 70 euros per trajecte.
Si el vol internacional es fa amb una altra companyia, el vol intern costa uns 150 euros per trajecte.

La duració del vol és d’aproximadament una hora.
Per informació més precisa sobre aquest apartat, es pot consultar el web de la companyia.

Addis Abeba a Mekelle amb Bus

Per anar en autobús d’Addis Abeba a Mekelle hi ha diverses opcions:

Selam Bus o Sky Bus

Són dues companyies privades d’autobús.
El preu del bitllet és d’aproximadament 500 birr (20 € per trajecte).
La duració del viatge és d’aproximadament 15 hores. Els autobusos surten de la capital a les 05.00 hores i arriben a Mekelle al voltant de les 19.00 – 20.00 hores. La duració del viatge depèn molt de la condició meteorològica i del trànsit.
Les oficines d’aquestes companyies estan a Meskel Square d’Addis Abeba, NO a l’estació d’autobusos, doncs són companyies privades. I els autobusos surten d’allí mateix, l’esplanada gran de Meskel Square. És bastant normal que els autobusos vagin plens, ja que a vegades cal comprar els tiquets amb dies d’antelació. Els passatgers que triïn aquesta opció han de saber que probablement hagin de quedar-se algun dia a la capital per aconseguir el bitllet.

Autobusos públics

El preu del bitllet està sobre els 250 a 300 birr (10 a 12 €) per trajecte aproximadament.
La duració del viatge és de dia i mig. Surt a les 06.00 hores i al voltant de les 17.00 o 18.00 hores fa parada en un poble de camí a fer-hi nit, seguint la ruta l’endemà al voltant de les 04.00 hores.

La cerca del lloc per dormir i el cost del mateix corren a compte del viatger. Acostuma a arribar a Mekelle a mig matí. Surten de l’estació d’autobusos d’Addis Abeba, al costat del Merkato. Els tiquets es compren allí mateix el dia anterior al viatge (es recomana anar a comprar-los a primera hora del matí)

Autobusos de la Posta

Funcionen de manera semblant als autobusos públics, però només una o dues vegades a la setmana. Els tiquets es compren a la Posta (central post office – oficina central de correus), a l’Av. Churchill, a prop del Teatre Nacional i de l’Oficina d’Immigració.

Segon, viatjar de Mekelle a Wukro

Mekelle està aproximadament a una hora de Wukro per carretera.

L’opció més senzilla que acostumen a elegir la majoria de viatgers que viatgen a Wukro és avisar a la missió perquè hi fem arribar un xofer a recollir-los.
El cost d’aquest transport és de 400 birr per trajecte i cotxe. I va a càrrec del viatger, NO de la missió. Acostumen a ser minibusos amb cabuda per unes 10 persones.

Per això, cal avisar a la missió amb antelació, és fonamental dir el mitjà de transport i l’hora d’arribada per saber on cal enviar al xofer.

També existeix l’opció d’anar de Mekelle a Wukro amb transport públic:

Per aquells que arriben amb avió. Cal sortir de l’aeroport a la rotonda i agafar un mini-bus al centre de la ciutat (5 birr) i des d’allí un altre mini-bus a l’estació d’autobusos (n’hi ha 2 a Mekelle, ja que cal indicar que es vol anar a Wukro, perquè et portin a la correcta – 4birr). I d’allí surten els autobusos a Wukro (també minibusos, 20 birr)

Per aquells que arribin en bus. Arribaran al centre de la ciutat. Cal preguntar pel transport que va a l’estació on surten els busos a Wukro (4 birr) i un cop a l’estació, agafar el mini-bus a Wukro (20 birr)

És important tenir en compte que els autobusos de Mekelle a Wukro no viatgen de nit, ja que si algú arriba més tard de les 18.00 hores hauria de quedar-se a dormir a Mekelle. Important tenir-ho en compte si es viatja amb Selam o Sky Bus.

És una opció més barata que l’anterior però també més incòmoda per a viatgers que vinguin carregats amb molt d’equipatge.

Com viatjar d'Addis Abeba a Wukro

Arribats a Wukro

Un cop a Wukro, caldrà preguntar per Abba Melaku (nom amb el que és conegut el Pare Ángel Olaran a Wukro) i la gent us indicarà encantats. És molt senzill.

A tenir en compte

Per tots aquests transports, es recomana pagar sempre en birr, la moneda del país; NO amb euros o dòlars. Els preus dels transports, horaris i temps de viatge són orientatius.

Per a tenir més informació

Per a disposar de més informació sobre el voluntariat a Saint Mary seguir llegint la informació de visites i voluntaris a Wukro.