Lluís Caelles guardonat amb el VII Reconeixement Ànima Abba Melaku

El lliurament al periodista Lluís Caelles guardonat amb el VII Reconeixement Ànima Abba Melaku es durà a terme en la celebració dels VII Reconeixements Ànima i XIII Vetllada Solidària Ángel Olaran de la nit del divendres 4 de novembre de 2022 al Restaurant Resquitx. Per assistir-hi, cal fer la inscripció. Els Reconeixements Ànima van néixer en memòria d’Àngel Pujol.

Mèrits recollits a l’Acta del Jurat

Lluís Caelles rebrà el premi internacional per la seva gran labor periodística i educativa; per posar en relleu el valor de la comunicació, fent de mirall; i en la distinció, aglutinant els seus companys de professió que també posen en perill la seva pròpia vida per informar dels conflictes internacionals sobre el terreny amb coratge i valentia, i donar a conèixer el que els ciutadans han de saber per a poder actuar com a tals.

Per exercir la seva professió amb impecable professionalitat, que l’ha portat a la primera línia d’esdeveniments que han canviat la fesonomia del món i que en modelaran el futur, per explicar-los amb la màxima llibertat d’expressió, i contar les històries de la gent -tant les alegries com els patiments- amb rigor i respecte.

“Veure-ho, viure-ho i explicar-ho” és la tornada que els alumnes senten a les seves classes i el que guia la seva feina, que considera un privilegi i exerceix amb passió.

Lluís Caelles s’afegeix als anteriorment guardonats: Raed Al Saleh, director a Alep dels Cascos Blancs de Síria, l’activista israelià per la Pau, Meir Margalit, l’activista pels drets dels migrants a la Frontera Sud, Helena Maleno, el facilitador per la Pau a Colòmbia, Henry Acosta Patiño, l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i Amina Hussein, periodista i activista Kurda, defensora de la libertad i dels drets de les dones arreu del món.

Lluís Caelles Garreta

Lluís Caelles Garreta (Isona, Pallars Jussà, 1966) és periodista i professor associat de Televisió a les facultats de Periodisme de les universitats Pompeu Fabra (UPF) i Abat Oliba (UAO). Treballa als Serveis Informatius de TV3. Actualment és sotscap de la secció d’Internacional i reporter.

Ha dirigit i presentat els Telenotícies Nit, Matí i Vespre a TV3 i ha estat també editor i presentador al Canal 324. Va ser corresponsal a Brussel·les i ha col·laborat amb altres programes informatius de TV3 com el “Trenta minuts”, on va rebre el premi Unicef 2002 pel reportatge “Els nens dels camions”.

Les primeres passes al món del periodisme les va fer al diari Segre de Lleida. Ha treballat també al circuit català de TVE, i a la ràdio (COPE Barcelona i Cadena Catalana). És coautor, juntament amb Sergi Vicente, del llibre “Fukushima, crònica d’un tsunami nuclear”, que recull la cobertura informativa de les conseqüències del tsunami i la consegüent crisi nuclear que el Japó va patir l’any 2011.

És també coautor -i coordinador de l’àmbit de Televisió- del Llibre d’estil dels mitjans de comunicació de la CCMA, la guia editorial i deontològica que en regula les pràctiques professionals.

La professió l’ha portat a la primera línia d’esdeveniments que han canviat la fesomia del món i que en modelaran el futur. Va cobrir els atemptats de l’11S a Nova York i Washington, la gran ampliació de la UE al bloc de l’Est, la revolta ucraïnesa del Maidan, la guerra de Gaza, la tensió social i el rescat de Grècia, l’arribada de refugiats a Europa i la ruta dels Balcans i de l’Àfrica occidental, el tsunami i l’accident nuclear de Fukushima, les conseqüències de la catàstrofe de Txernòbil i, aquest any, la guerra a Ucraïna desfermada per la invasió russa del país.

“Veure-ho, viure-ho i explicar-ho” és la tornada que els alumnes senten a les seves classes i el que guia la seva feina, que considera un privilegi i exerceix amb passió.

Lluís Caelles i les dificultats per informar

A principis del mes de març, la connexió en directe amb Lluís Caelles, enviat especial de TV3 a Ucraïna, va evidenciar la dificultat per desplaçar-se i també d’informar sobre el terreny pels nombrosos controls de les milícies armades i de l’exèrcit. Interrompen la connexió en directe d’un equip de TV3 quan estava sortint d’Ucraïna i es va viure en directe les dificultats de moviments que hi ha al país arran del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Caelles va tornar a aparèixer amb una crònica gravada per confirmar que ell i el seu company de TV3 estaven bé.

Inscripcions i donacions Fila 0

Les inscripcions es poden fer des d’aquest web o a la seu de la nostra Fundació. Si malauradament creus que et resultarà impossible assistir-hi, pots aportar, si ho desitges, el teu granet de sorra fent una donació Fila 0. O bé, pots fer un donatiu a favor de la labor del Pare Olaran. La teva col·laboració és decisiva per a fer que l’edició d’enguany sigui un èxit de participació i per col·laborar amb el Tigray, un territori assetjat i on la població està morint per gana.

Presentació dels VII Reconeixements Ànima als mitjans de comunicació

Pots llegir també, com va ser la presentació dels VII Reconeixements Ànima amb distinció a Lluís Caelles.

Vetllada també amb el lliurament dels V Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol

A més del lliurament del Reconeixement Ànima Abba Melaku, en l’Acte també es farà el lliurament dels V Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol

Amb la col·laboració de

Coordinadora Lleida-Logo