El V Reconeixement Ànima per a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga

El dimecres 16 de desembre s’atorga la distinció del V Reconeixement Ànima per a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga. Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran i en memòria d’Àngel Pujol, han volgut reconèixer en la seva cinquena edició l’obra social duta a terme pel bisbe Pere Casaldàliga i Pla com activista pels drets dels camperols i dels pobles indígenes del Brasil així com per la seva tasca a favor del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic amb la seva defensa de la supervivència de l’Amazònia.

L’Acte estava previst pel divendres 11 de desembre, però amb motiu del decret de dol fet per la Generalitat pels fets de Badalona, va quedar AJORNAT dimecres 16 de desembre a les 18.30 h.  al Teatre L’Amistat. 

L’acte estarà presidit per l’Hble. Sr. Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

El guardó s’atorga a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, dirigida per la seva neboda Glòria Casaldàliga, com a continuadora de les seves causes socials. El lliurament es farà en un acte al Teatre L’Amistat de Mollerussa el dimecres 16 de desembre a partir de dos quarts de 7 de la tarda i seguint les restriccions marcades en prevenció de la Covid-19 per la qual cosa tindrà aforament limitat També es podrà seguir en directe l’emissió de l’acte a través de l’enllaç de YouTube: https://youtu.be/HUv4hawNhlE.

Per veure aquí l’Acte enregistrat:

Accedir per veure l’Acte des de YouTube

Presentació de l’Acte als mitjans de comunicació

L’alcalde Marc Solsona i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, han donat a conèixer el veredicte del jurat d’aquests guardons que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més proper. El reconeixement Abba Melaku d’enguany s’ha atorgat a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, la qual, dirigida per una neboda de l’eclesiàstic, Glòria Casaldàliga, és continuadora de les causes socials i mediambientals impulsades pel bisbe mort el passat agost a 92 anys.

El V Reconeixement Ànima per a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga-1

L’acta de la decisió del jurat recull que la distinció s’atorga a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga per la lluita a favor del medi ambient i la contínua denúncia de la situació de l’Amazònia així com per continuar impulsant i inspirant moviments socials pels drets i la justícia social a l’Araguaia on gràcies a la tasca de l’eclesiàstic, que fou el primer a denunciar públicament la situació de l’Amazònia, s’han organitzat 15 comunitats rurals recuperades als grans latifundis que exploten la regió.

Recordant les anteriors edicions

Glòria Casaldàliga, recollirà el merescut guardó dels V Reconeixement Ànima i donarà continuïtat a unes distincions que van començar el 2016 guardonant als Cascos Blancs, pel seu heroisme, compromís i labor humanitària i que van decidir quedar-se en la ciutat d’Alep en guerra per socórrer als ferits; el 2017 el guanyador va ser l’activista per la pau Meir Margalit del Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem, per la seva defensa de la pau amb el poble palestí; el 2018 l’activista pels drets dels migrants Helena Maleno amb la seva lluita per treure de l’anonimat les persones que moren al Mediterrani cercant una vida millor; i l’any 2019 el testimoni de l’economista colombià Henry Acosta, per la seva tasca com a facilitador de les converses entre el govern i la guerrilla de les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia) per la pau a Colòmbia.

Les persones o entitats guardonades amb el premi internacional Reconeixement Ànima són escollides per un Jurat, el qual va decidir la distinció de l’anterior edició en una reunió que es va celebrar quan l’Amazònia estava en flames. Va ser llavors, quan es va començar a estudiar candidats de persones i entitats al Brasil compromesos amb la lluita pel medi ambient. La figura del bisbe Pere Casaldàliga va prendre força donat que va ser l’autor de la primera denúncia mundial sobre la situació d’Amazònia. Actualment, les Casaldàliga Causes segueixen estant vigents amb l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i amb Glòria Casaldàliga al seu front.

Manifestacions de l’alcalde i el nostre president

Solsona ha explicat que amb aquest reconeixement “es vol fer una contribució a la lluita en temes ambientals amb l’objectiu de preservar el medi  i les cultures indígenes en les quals el primer món ha fet forat anul·lant-les”. En aquest sentit, l’alcalde també ha indicat que aquest premi “ens posiciona com una ciutat amb ànima solidària” i ha remarcat que totes les causes que s’han reconegut en les darreres 4 edicions són causes “vives” amb conflictes que encara no estan tancats i cal fer-ne recordatori”.

El V Reconeixement Ànima per a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga-2

Per la seva part, Josep Maria Pujol, ha remarcat el paral·lelisme entre la causa que es reconeix en aquest premi i la que defensa l’entitat que presideix donant suport a la tasca del missioner Angel Olaran a Etiòpia. El Pare Olaran també estarà a l’Acte dels V Reconeixements Ànima Abba Melaku, donat que va sortir per temes personals del país africà abans que esclatés el conflicte bèl·lic en la zona del Tigray.

L’alcalde i el president del CIS Ángel Olaran són membres del jurat del premi del qual també formen part el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila.

Reconeixements Ànima en memòria d’Àngel Pujol

Les Casaldàliga Causes del bisbe Casaldàliga les va conèixer in situ Àngel Pujol, qui fou fundador i president del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, en un viatge a Brasil, l’any 2009. Àngel Pujol tenia molt interès a conèixer persones i entitats que es dedicaven a la Cooperació i a ajudar als altres.

Els Reconeixements Ànima van néixer després de la mort del nostre estimat Àngel i serveixen per recordar  i preservar la memòria de l’Àngel Pujol; i homenatjar a les persones i entitats també amb ‘Ànima’ solidària.

Àngel Pujol i Pere Casaldàliga-0

El Bisbe Pere Casaldàliga i Àngel Pujol en una entranyable imatge

Suport

Coordinadora Lleida-Logo

ACCD-logo