Ángel Olaran arriba del Tigray després de més de 15 mesos
El missioner Ángel Olaran arriba del Tigray després de més 15 mesos i pròximament estarà amb nosaltres per explicar-nos en persona el que ha viscut durant aquest temps i les pròximes passes a dur a terme per continuar donant suport a la seva labor social i humanitària a Wukro. Abans, però, descansarà uns dies amb la seva família.
El pare Olaran va marxar el 20 d’octubre de 2021 cap a Etiòpia. A causa del conflicte bèl·lic etíop i del setge que patia la regió del Tigray, no va ser fins gairebé tres mesos després quan va poder arribar a la seva destinació final, Wukro. Era l’11 de gener de 2022.
Han hagut de passar més de 15 mesos perquè pogués sortir de Tigray i poder venir. Primer va agafar un vol de Mekelle a Addis Abeba, va estar unes setmanes a la capital d’Etiòpia, i finalment, va poder agafar un altre vol comercial fins a Madrid que ens permetrà tornar-lo a veure.
Durant molts anys, ha fet aquest trajecte moltíssimes vegades, però aquesta vegada és molt diferent donada la situació que ha viscut el Tigray en aquests dos darrers anys de conflicte i bloqueig governamental d’aquella regió que han fet que es conegués que 600.000 civils van morir en dos anys de guerra a Etiòpia.
Han transcorregut tres mesos de l’Acord de Pretòria (Sud-àfrica), l’acord d’alto el foc que van signar les parts en conflicte per aturar una de les guerres més cruentes del segle al món.
Darrera estada
La darrera vegada que va venir va ser a finals d’octubre del 2020. Només uns dies després, i coincidint amb la seva estada amb nosaltres a Mollerussa, el primer ministre etíop i Premi Nobel de la Pau, Abiy Ahmed, va declarar la guerra al TPLF i va començar una ofensiva militar i que, al seu dia, Ángel Olaran escriu sobre l’Operació “Llei i Ordre” contra Tigray.
El 6 de novembre de 2020, Ángel Olaran reflexiona sobre l’alarma de guerra a Etiòpia. Va ser el seu primer escrit sobre el que avui s’ha convertit en una tragèdia humanitària, i que, actualment, encara està patint la població del Tigray.
Uns mesos després, el missioner basc va ser entrevistat al programa Signes dels temps de TV3 per Montserrat Esteve. Des de la seu de la nostra Fundació, Ángel Olaran afirma que a una persona és més barat alimentar-la que matar-la en un escrit que feia amb els desitjos de tornar a estar amb la seva gent a Wukro, la que li aconsellava que encara no hi tornés per la situació de conflicte que allí es vivia i perquè pogués aconseguir aquí diners per ajudar-los.
El diumenge 4 de juliol de 2021, el missioner va ser portada a El Mundo. Ángel Olaran diu que “han matat a un dels nens amb un tret”.
Tornada cap al Tigray
La darrera publicació del 2021, Ángel Olaran torna a Etiòpia després de gairebé un any fora, recull una complerta vídeo entrevista que li vam fer a Abba Melaku en la seu de la nostra Fundació. Et recomanem molt que la recuperis per recordar com va ser el començament del conflicte i com va viure’l des de l’altra part del món.
Aquell 2021 no va poder estar en l’acte del lliurament dels Reconeixements Ànima, que es va celebrar en un altre format -a causa de la Covid-19- al Teatre L’Amistat de Mollerussa. Vam tenir el testimoni de Maider sobre la guerra del Tigray i el sofriment de Wukro. Aquella nit, el membre el patronat de la Fundació Miquel Pujol llegeix el missatge del Pare Olaran en l’acte del lliurament de l’Ànima Abba Melaku.
El 20 d’octubre del 2021 va marxar cap a Etiòpia. Tres mesos després, des del nostre web compartim les primeres imatges del missioner Ángel Olan a Wukro. I també comparteix les seves tres primeres setmanes a Wukro.
Han estat nombrosos els escrits que des de Wukro hem rebut i els hem publicat. El bloqueig de la comunicació que ha patit aquella zona ha fet molt difícil fer-te arribar la informació del que passava a Wukro, Tigray. Les notícies no eren gens bones, tot el contrari, “Cada dia sense arribar l’ajuda augmenta aquest crim humà al Tigray”. Una publicació en la que el pare Olaran ja alertava que havien mort 500.000 civils. A pesar de la situació dramàtica, Ángel Olaran ja comença a fer plans per a la reconstrucció de Wukro.
Des de la nostra Fundació continuem fent el possible per donar suport a la tasca del missioner a Wukro i per donar a conèixer els fets que succeeixen a Tigray. El ressò del bloqueig del Tigray arriba a tot el món. La solidaritat de la tigrinya Hidat Hagos Tikue es manifesta amb la celebració d’un esdeveniment solidari a Califòrnia a favor de la labor d’Ángel Olaran.
Al setembre de l’any passat, Ángel Olaran escriu sobre el començament del qual pot ser l’enfrontament bèl·lic definitiu.
Al novembre, a Mollerussa, celebrem els VII Reconeixements Ànima i XIII Vetllada Solidària Ángel Olaran amb l’assistència de més de 400 persones, però la notable absència del missioner que aquesta vegada no pot assistir-hi perquè no pot sortir del país a causa del bloqueig i setge del Tigray. Per aquest motiu, Ángel Olaran compara Tigray amb un camp de concentració. Just aquella mateixa setmana, es quan es negocia i s’arriba a l’Acord de Pretòria (Sud-áfrica) entre les parts implicades. Es pacta l’alto el foc i Ángel Olaran escriu després d’un acord de pau en el conflicte etíop.
Des de llavors, el pare Olaran ha anat facilitant-nos informació per poder publicar al blog del web i que també pots recuperar si ho desitges.
Arribada per conèixer el succeït i orientació al futur
La seva arribada al nostre país servirà per tenir més informació sobre el que ha viscut aquests mesos en els quals la comunicació ha estat molt difícil i complicada; també per conèixer de primera mà els passos que s’hauran de fer per continuar donant suport a la seva labor, perquè com ell ens manifestava “són moltes les famílies necessitades de microcrèdits per refer les seves vides”. A més de la necessitat de començar projectes de “suport a l’agricultura perquè més famílies tinguin accés al regadiu i s’alliberin de l’escassetat que tenen. La collita d’enguany amb prou feines n’han tingut per cobrir les necessitats de dos mesos i han tornat a ingressar a la llista dels necessitats d’ajuda”, com explicava en el seu darrer escrit “Confiant, inclús a falta de proves”.