Ángel Olaran diu que “han matat a un dels nostres nens amb un tret”

El missioner Ángel Olaran diu que “han matat a un dels nostres nens amb un tret” en l’entrevista publicada aquest diumenge a El Mundo. Afirma que “ha hagut en el país una animositat contra els habitants del Tigray”. Reitera comentaris anteriors sobre que “hi ha massacres, violacions massives, saquejos, robatoris… Fins i tot han robat material mèdic dels hospitals”.

El periodista Martín Mucha, que es va adreçar a la nostra Fundació CIS Ángel Olaran per poder contactar amb el Pare Olaran per a fer l’entrevista i demanar-nos les imatges per a la publicació, dona visibilitat a través del testimoni del missioner basc del conflicte armat que viu Etiòpia i la seva dramàtica situació humanitària. 

Destrucció al Tigray del sistema sanitari i la fam com arma de guerra

Des del novembre de 2020, el Tigray viu una dramàtica situació. El pare Olaran explica que “han matado a uno de nuestros niños, a Brajane. Un balazo. Ya ves, qué daño iba a hacer un chico de 14 años, con sida”. I pensa en el seu germà petit, Negash, de només onze anys: “Se sentirá solo. Perdió a su madre. Ahora a su hermano…”. Recorda també que “hay masacres, violaciones masivas, saqueos, robos… hasta han robado el material medico de los hospitales”, tal com ja afirmava en la publicació “a una persona és més barat alimentar-la que matar-la”.

En l’escrit d’aquest diumenge es posa èmfasi en la declaració de la cooperant María Hernández que el passat mes de març ja comentava a l’agencia EFE que “ha existido una voluntat de destruir el sistema de salud, de destrozar su equipamiento, e incluso, de usar algunos de estos centros médicos como bases militares de actores armados”. Hernández era una veu autoritzada com a coordinadora d’emergències de Médicos sin Fronteras. Als seus trenta-cinc anys, va ser executada la setmana passada en el país africà junt amb el seu assistent i el xofer de l’organització humanitària. Uns lamentables, molt tristos i condemnables fets.

La publicació de El Mundo constata que al Tigray, la fam és una arma de guerra. Ho diu l’ONU. Ho diu el pare Olaran. No hi ha llavors per a la pròxima collita. “No hay arados. Se trabaja con bueyes. Y el 90% los han matado o comido”. Como les llavors. El pare Olaran ja posava el crit al cel quan publicàvem, el passat febrer, Ángel Olaran tem per una massacre humana a Etiòpia.

Posa de relleu la labor del pare Ángel Olaran

En la publicació de El Mundo s’explica la labor del pare Ángel Olaran duta a terme a Wukro, al Tigray, nord d’Etiòpia, des de gairebé trenta anys, ajudant a salvar a 30.000 nens i que a molts d’ells vagin a la Universitat. Tenia una il·lusió, “acabar con el hambre” en aquell lloc en el qual et reben amb petons i abraçades. La publicació recull també la trajectòria del missioner d’ençà que va arribar a Wukro, en la dècada dels noranta, i que al seu dia vam recollir, i podeu llegir, amb el títol Ángel Olaran és Abba Melaku.

La publicació de El Mundo es documenta amb imatges del fotògraf Joan Tomàs, del nostre llibre ‘Què podem fer?. Els fets del missioner Ángel Olaran’ de l’escriptor Josep Maria Jaumà.

Publicació El Mundo Tigray en el Corazón

Portada El Mundo-Angel Olaran

Cronica El Mundo-Angel Olaran-0

Cronica El Mundo-Angel Olaran-1