El testimoni de Maider sobre la guerra de Tigray i el sofriment de Wukro

A primers de novembre de l’any passat es va iniciar el conflicte bèl·lic a Etiòpia i a continuació publiquem el testimoni de Maider sobre la guerra de Tigray i el sofriment de Wukro per a sobreviure. A Maider Alostegi, la integradora social d’Alegia, Guipúscoa, li va tocar viure els bombardejos de la població de la regió del Tigray, al nord d’Etiòpia. És a Wukro on el Pare Ángel Olaran va arribar a principis dels noranta per a posar en marxa una escola de secundària per a acabar implantant un innovador sistema d’ajuda a orfes, ancians, malalts de sida i de les persones més necessitades.

Maider Arostegi, en la seu de la Fundación del CIS Ángel Olaran, octubre 2021.

Testimoni de la guerra

Maider Arostegi va viure in situ la guerra. Va viure un malson i ara és un testimoni del conflicte bèl·lic a Tigray. Ha transcorregut un any, però recorda amb gran lucidesa el dia en què va començar tot. “Ens va canviar la vida a tots d’un dia per a un altre, totalment. Era un dimarts a la nit, el 3 de novembre de 2020. Ens fiquem al llit, i a la una de la matinada comencem a sentir tirs i explosions perquè van començar a atacar una base militar que hi ha entre Wukro i Agula. Ens va agafar per sorpresa. No ho esperàvem. Jo ja tenia el pla de treball fet per a l’endemà”.

Maider, que ens ha facilitat les imatges d’aquesta publicació, no va trigar res a adonar-se que havia quedat incomunicada amb el món: “Vaig mirar el telèfon mòbil per a saber l’hora i em vaig adonar que no tenia línia de telèfon, ni internet i no tenia res. Llavors ja vaig deixar de pensar que fos alguna cosa del carrer, i vaig pensar que era més important, eren explosions i es van allargar fins a les 10 del matí del dimecres. Aquella nit no vaig poder dormir”.

Van finalitzar els atacs d’aquella primera nit i va arribar el moment de sortir de les estades de la Missió. “Quan vaig sortir al carrer em vaig adonar que tot estava parat. Tot estava tancat, no veies ni un tuk-tuk, no hi havia circulació. Tot estava absolutament parat. Al voltant de les 10 del matí va aturar-se la lluita i va ser quan em van dir que els militars del Tigray havien aconseguit contenir a la policia federal d’Etiòpia. Aquest dia no vam treballar. A la tarda van baixar al poble els que van estar lluitant a la muntanya i es va muntar una gran festa. Van estar celebrant que havien guanyat. L’endemà va tornar la normalitat, però s’escoltaven bombardejos des de lluny. A la nit es veia el reflex de les explosions”.

La guerra només havia fet que començar. “A partir d’aquell dia, cada vegada escoltava com les explosions s’anaven acostant, però no sabíem que estava passant perquè no teníem comunicació i no podíem preguntar que estava ocorrent a Adigrat o a Mekelle, ni a Agula, que només és a 8 quilòmetres de Wukro. Tampoc teníem transport”.

Els combats es van anar intensificant

“A mesura que anaven passant els dies, cada vegada teníem la lluita més a prop i pensàvem que algun dia ens a tocaria a nosaltres”. Maider, assegura que malgrat que la greu situació “no vaig passar por. Era bastant inconscient. La veritat és que no tenia por. Jo vaig seguir cada dia treballant. Em faltava acabar de pintar un tros de paret de l’aula perquè havíem posat el sostre i l’electricitat, i em quedava pintar-lo. Jo continuava treballant i, mentrestant, escoltava les explosions, però de lluny al principi, i després, cada vegada més de prop”.

“També una de les coses que vam fer va ser embarrar els cotxes de la Missió per a evitar que fossin detectats pels avions per a ser bombardejats. Els vam camuflar amb fang i caques de vaca de la Missió”.

Maider continua recordant com ho va viure

“El dia 24 de novembre, a les 8 del matí, des de Wukro van començar a llançar míssils. Era un no parar. Els llançaven els del TPLF del Tigray. Era com un joc. Els llançaven perquè no se’ls acostessin en defensa de la capital Mekelle. Aquest dia a la tarda, ens van impactar tres míssils a Wukro. I l’endemà, eren les 07:45 quan van començar a llançar míssils contra nosaltres. Al final del dia vaig preguntar, i em van dir que almenys ens havien llançat uns 300 míssils. Jo, ja ho veia venir i em vaig ficar sota el llit, però aviat vam anar-nos-en tots a resguardar-nos en la Sagristia. Vam estar així tot el dia fins a dos quarts de vuit de la tarda, després paraven. Va durar cinc dies. Aquell dia, a la Missió hi estava amb Abba Gebre, Abba Samu, Aleka -el guarda-, Efren, i Kidan -la cuinera-”.

L’endemà, una altra vegada… i a més van enviar-nos avions i drons que llançaven bombes, i van seguir també amb els míssils de llarg i curts alcans… Ara conec tots els seus sons. Ja sabia quan es tractava d’un avió, d’un dron o d’un míssil. El soroll que feien els drons quan s’acostaven no l’oblidaré mai. A més, vull comentar que va arribar un moment en què sabíem des d’on ens llançaven els míssils. Quan els sentíem, ens situàvem al costat d’una o l’altra paret depenent de la direcció d’on venien perquè si en el cas que ens impactés fos el menys greu possible i ens mantinguéssim amb vida. Va ser horrible”.

“Els atacs van continuar durant cinc dies, i això que Wukro no estava lluitant. L’exèrcit del TPLF, del Tigray, es va retirar a les muntanyes”.

“Vam estar sense sortir de la Missió durant uns 11 dies. Sentia com queia la metralla en la teulada, i quan explotaven els míssils al costat de la Missió… Van caure en tots els carrers del voltant, però a nosaltres ens van donar. Vam tenir moltíssima sort, ja que van morir moltes persones en els bombardejos, i jo estic viva”.

“Recordo que, al segon dia, estant en la Missió, van venir els veïns amb un nen de tres mesos que ens el portaven a nosaltres per a veure si teníem llet en pols o alguna cosa per a donar-li menjar perquè a la seva mare li havia impactat la metralla quan tenia al nen a la seva esquena. Li havia entrat la metralla pel coll i la va matar. No teníem res…”.

Molta gent va morir. Moltes persones que no els va matar una bomba directament, sinó que després van acabar morint per les ferides, o perquè no van poder ser ateses. No es podia atendre els ferits. Recordo que, al quart dia, Abba Gebre va portar a un home ferit a Agula. També recordo que una amiga que havia tingut bessons va tenir hemorràgies i va acabar morint…”

Ocupació de Wukro

“El sisè dia, a les 8 del matí, va començar a entrar l’exèrcit eritreu. A Wukro hi havia la milícia del Tigray, que eren uns 2.000 a la ciutat i van començar a lluitar… I van entrar els tancs que disparaven a tot el que es movia, els era igual tot. Ens vam mantenir tot el dia amagats. Em van dir que en el primer dia de bombardeig van morir unes 200 persones”.

Ja teníem l’ocupació dels eritreus. Van venir a la Missió demanant-nos les claus dels 4 cotxes per emportar-se’ls. Els dies de l’ocupació va ser pitjor perquè van començar a trencar les portes, saquejar, destruir-ho tot… En la Missió ja només quedàvem els dos Abbes i jo. Els eritreus venien almenys cinc o sis vegades al dia. Algunes vegades ens demanaven sucre i arròs. Jo era a la porta -perquè ja no hi havia els guardes- i també em tocava obrir-los. Em preguntaven sobre la Missió, què fèiem… Vaig estar de sort perquè no vaig tenir cap problema”.

Després d’aquests 11 dies, vaig sortir al carrer i que vaig quedar al·lucinada perquè vaig poder veure tots els danys de les bombes, i les destrosses dels eritreus”.

“Vaig quedar al·lucinada pel que van fer, els eritreus van destrossar la ciutat de Wukro. La van saquejar i la van destrossar. Era increïble. Jo vaig sortir i em vaig dir: ‘Això no és Wukro’. Wukro, la coneixeu, la música, el soroll, els tuk-tuk… Abans del bombardeig, jo ja veia el que venia i li vaig preguntar a un company de si era millor anar-se’n a la muntanya o quedar-se a la ciutat perquè la gent marxava a la muntanya. Em va dir que no sabia que passava a la muntanya i llavors vaig decidir quedar-me a casa. Si m’anaven a matar, ‘millor que m’enxampés calenta, no en la muntanya amb les hienes’. En sortir al carrer no hi havia ningú perquè se n’havien anat tots a la muntanya”.

“Després de tots aquests dies, intentem recuperar la normalitat. Al matí ajudava en el ‘Shaday’, que és un orfenat on viuen 150 orfes. A la tarda, visitava les cases de les nostres famílies i dels nens que havien de començar al col·legi amb mi”.

Denúncia de violació dels drets i la utilització de la fam com a “arma de guerra”

Des de la seva tornada al País Basc, en diferents ocasions en els mitjans de comunicació ha denunciat amb duresa que a Tigray s’està cometent violacions dels drets humans i el Govern etíop utilitza la fam com a “arma de guerra”.

Maider assegura que “estan fent neteja ètnica. Estan usant la fam com una arma de guerra. No tenen escola, no hi ha sanitat pública, no hi ha res, imagina’t. Encara que no hi havia grups armats a la regió, van haver-hi bombardejos, la població té por; ens van atacar amb drons, míssils, avions durant cinc dies, encara que els del Tigray no combatien. L’escalada bèl·lica es va intensificar després de l’ocupació de l’exèrcit etíop i eritreu. Van cometre crims contra els drets humans“.

“Els soldats van entrar a les cases, va haver-hi saquejos, van destruir o van buidar edificis, també l’hospital, van cremar cases, es van emportar tota mena de material classificant-lo per camions. Hi havia camions plens de frigorífics, de bicicletes, de matalassos, uns altres de bidons perquè no poguessin anar a buscar l’aigua necessària per a viure… Els soldats van matar, van violar a les dones… Les vides d’una persona o un gos tenen el mateix valor per als exèrcits ocupants”.

“A nens de 18 anys els donen una arma i els deixen al seu llibre albir. Hi ha casos de violacions, violacions en grup. Violacions de totes les edats, la menor des d’una nena de 8 anys a la major d’una anciana de més de 70 anys. A Wukro, hi ha una congregació de germanes catòliques i van violar a dues monges… Aquestes monges van denunciar els fets i, a continuació, van tornar els perpetradors i van tornar a violar-les… Si s’atreveixen a això… És increïble el que han fet. Una ciutat sense Llei. Això és la punta de l’iceberg del qual està ocorrent i del poc que sabem per què la informació està restringida a treballadors humanitaris i a periodistes”.

Dos milions de persones desplaçades internes i 60.000 fugides a Sudan

“Com he sentit dir a Ángel en diverses ocasions, hi ha dos milions de persones desplaçades internes i unes 60.000 fugides a Sudan, moltes famílies estan separades, les dones estan morint en el part, els nens, la gent ha començat a morir per malalties i per la fam. Tothom sap que han comès violació dels drets humans, però mira cap a un altre costat”.

Amb el pas del temps, la situació ha anat empitjorant. La cooperant d’Alegia recorda que “ja s’han produït les primeres morts de fam. La situació és realment molt crítica i és dramàtica. És una llàstima que estant el 2021 passi això i es permeti una cosa així. No van poder fer la sembra perquè van bloquejar les llavors, van matar a tots els animals i van robar totes les eines perquè els agricultors no poguessin treballar les seves terres, els han amenaçat de matar-los si els enxampaven treballant. Al novembre de l’any passat no van poder recollir la collita perquè estàvem en guerra. Això ha implicat que ara no tinguin aliments. Estan comparant la situació que pot venir amb la fam que va haver-hi en els anys 80. Si ningú no fa res ara, d’aquí a no res aquestes horribles imatges de 1985 es repetiran a Tigray. La crisi humanitària pot ser molt dura”.

Ángel Olaran recorda la fam dels vuitanta

Sobre la fam, Ángel Olaran ens va explicar en el seu moment que “cal recordar que la fam de 1984-85 no va ser per falta de menjar. Aquell any la collita va ser fatal. En lloc de demanar ajuda, el Govern va derivar a la població cap als campaments de refugiats sense aigua ni menjar. Molts van morir per tifus i còlera. Ara, encara que el govern demanés ajuda, aquesta ajuda quedaria a la frontera, ja que està bloquejada”.

Per a completar la informació sobre la subsistència alimentària del Tigray, ens remetem als comentaris del vídeo que vam gravar abans que Ángel tornés a Etiòpia: “A Tigray, el 85 % de la població és agrícola, tenen una hectàrea de terra per família. Només plou al juliol i agost, els deu mesos restants són de secà. Per molt bona que sigui la collita, amb una hectàrea, una família pot sobreviure de cinc a sis mesos, la resta de l’any viuen gràcies al programa governamental de treball a canvi de menjar. Al Govern li arriben les llavors i amb aquestes llavors paga als que treballen en la construcció d’infraestructures, en la reparació de carreteres… Gràcies a aquest menjar arriben a la següent collita. Enguany no han pogut sembrar, llavors la dependència d’aquesta ajuda externa per a sobreviure serà total, però les fronteres estan tancades i no permeten l’entrada de llavors. Eritrea té aquestes llavors bloquejades a la frontera”.

Diferents escenaris al llarg del primer any

Des del 4 de novembre de 2020 en què va esclatar la guerra civil a Etiòpia fins que Ahmed va donar per acabada la seva aplicació de ‘Llei i Ordre’ a Tigray el 28, data en la qual l’exèrcit etíop va arribar a la capital del Tigray, Mekelle, la lluita no va cessar i les conseqüències de la guerra civil es van traduir en milers de morts, milions de desplaçats i poblacions destrossades.

A la fi del passat mes de juny, l’exèrcit etíop va haver de retirar-se del Tigray i ho va deixar totalment incomunicat. A l’octubre, van iniciar una nova ofensiva contra la regió del nord d’Etiòpia i també van bombardejar la seva capital, Mekelle.

Viure per a tornar a Wukro

Gairebé a finals de juny, van quedar tallades les comunicacions amb Tigray. Fins llavors, pràcticament cada dia, Maider parlava per telèfon amb els seus amics de Wukro i aquest contacte diari li permetia seguir “emocionalment connectada” amb ells. Empatitzava amb les seves dificultats per sobreviure i amb la seva lluita diària per satisfer les necessitats més bàsiques. Han passat gairebé quatre mesos i són comptadíssimes les ocasions en les quals ha tornat a saber de la seva “família etíop”.

Quan va venir per primera vegada a Mollerussa, a principis d’octubre acompanyant al Pare Olaran, ens va confiar el “ritual” que té cada dia i que també durant aquests dies amb nosaltres va continuar posant en pràctica. “Cada dia truco per telèfon a tres contactes que tinc a Wukro. Des de finals de juny que no m’han contestat perquè les comunicacions estan tallades, però tinc la confiança que un dia em respondran. No perdo la fe en això. Sé que tornarem a parlar…”.

A Maider no li costa gens expressar els seus sentiments: “Ara mateix sento molta tristesa per tot el que han perdut les persones que viuen a Wukro. Sense mitjans per a subsistir i amb un sistema sanitari destruït i saquejat. El Govern etíop obstaculitza l’accés humanitari. La població s’ha vist desplaçada, la majoria de les seves propietats han estat saquejades i la majoria necessita ajuda d’emergència en alimentació, higiene i medicació”.

Vull fer un donatiu!

Malgrat la dura experiència i els mals moments que va viure durant el conflicte bèl·lic, té molt clar que “el meu desig és tornar com més aviat millor a Wukro i posar en marxa de nou el programa. És molt dur ser aquí i estar pensant en cada moment en el malament que ho han d’estar passant allí. Cada dia m’aixeco i llegeixo les notícies d’allí. És ja com una obsessió i alhora sento impotència per no poder estar amb ells i ajudar-los. L’única cosa que podem fer és donar-los veu i recollir diners. Això és el que m’ajuda a mi a sentir-me una miqueta millor perquè no pots deixar de sentir com els has deixat. És molt difícil”.

Dir Adéu a Ángel Olaran

Maider es va acomiadar d’Ángel el passat 18 d’octubre a Hernani, localitat natal del missioner, després d’un Acte de l’Associació Wukro Hernanirekin. “Va ser molt dur. Era una connexió molt forta que tenia aquí amb Wukro mitjançant Ángel. Tant de bo pugui arribar aviat a Wukro. Li vaig dir que ‘obri les portes’, que darrere hi vaig jo. Li vaig lliurar totes les cartes d’amor que he escrit per a tots aquells amics, família que vaig deixar allí i que ara no puc comunicar-me amb ells”.

“La nostra intenció era que viatgéssim junts a Etiòpia i poguéssim entrar al Tigray i tornar a Wukro. No obstant això, lamentablement no ha pogut ser perquè la regió està tancada totalment per part del govern etíop a l’accés de personal humanitari, periodistes, i evidentment, per a qualsevol altre ciutadà…”.

No s’oblida dels seus amics tigrinyos que “des del 23 de juny segueixen sense comunicació i no sé res d’ells, com estaran… M’agradaria que sabessin que aquí els volem i no els oblidem”, expressa amb una tristesa que li parteix el cor.

Maider sap que “ara Wukro no és el mateix Wukro que jo vaig conèixer la primera vegada quan vaig viatjar aquell febrer de 2015, una ciutat de 40.000 habitants. Vaig comprendre el que és l’alegria, la celebració de la vida mateixa, el sentit de petitesa i la finitud, la importància del moment present. Per a ells, el futur és incert -per a tots-, la vida és avui”.

La il·lusió de tornar a Wukro

Malgrat tot, ella és valenta, no es dona per vençuda i reitera amb convenciment que “estic il·lusionada amb tornar a Wukro i reiniciar el projecte d’educació amb els nens amb discapacitat intel·lectual. Sé que algun dia això serà possible, encara que serà molt més difícil. Visc per això. Estic convençuda que ho aconseguirem i després de la meva experiència allí estic segura que des d’aquí tindrem tot el suport necessari. Comptem amb això. Com diu Ángel, ‘Insha’*Allah (si Al·là/Déu vol)’”.

També pots saber més sobre la integradora social en la publicació: Maider Arostegi va canviar la seva vida per a ajudar a Ángel Olaran. Una publicació en la qual s’explica com va viure els bombardejos de Wukro i la guerra de Tigray, que va acabar amb el seu programa per a nens amb discapacitat intel·lectual.