CIS Ángel Olaran i Ajuntament de Mollerussa se sumen a la campanya de suport a Helena Maleno

L’activista ha denunciat l’assetjament i la criminalització que pateix en la seva tasca en defensa dels drets humans a la frontera sud; i el CIS Ángel Olaran i Ajuntament de Mollerussa se sumen a la campanya de suport a Helena Maleno, distingida amb el Reconeixement Ànima l’any 2018.

Helena Maleno ha denunciat públicament l’assetjament i la criminalització que pateix per la seva tasca en defensa dels drets humans dels migrants a la frontera sud. Per això, a banda de participar en la campanya a les xarxes socials per difondre la denúncia i buscar adhesions, també s’ha signat la carta conjunta adreçada al president del Govern, Pedro Sánchez, per tal que actuï per protegir l’activista en el sentit que es faci un reconeixement públic de la seva feina i es depurin responsabilitats a les institucions que correspongui perquè s’acabi amb la persecució de la seva persona i de la seva família.

Reconeixement Ànima Abba Melaku el 2018 per Helena Maleno

La fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras ha aconseguit salvar la vida de 100.000 persones migrants a la frontera sud a través de la seva tasca, la qual li ha portat el reconeixement de l’ONU i de les principals organitzacions internacionals de drets humans, a banda de nombrosos premis com el que li va concedir l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran el novembre de 2018 amb el III Reconeixement Ànima ‘Abba Melaku’ per Helena Maleno.

Cal recordar que l’activista nascuda a El Ejido (Almeria), però establerta a Tànger, no va poder recollir el guardó el dia de la XI Vetllada Solidària Ángel Olaran i ho va haver de fer un mes després, ja que tenia vetat el dret a la lliure circulació per part de Marroc en tenir una causa oberta per ser criminalitzada per ajudar a la migració. Ja en aquell acte de reconeixement dut a terme a la Sala de Plens de l’ajuntament de Mollerussa, va denunciar que “és una vergonya que durant 30 anys el missatge hagi estat que el control migratori està per damunt del dret a la vida”. “La solidaritat no és un delicte i aquest premi demostra que el poble català no està d’acord amb aquesta criminalització”, va dir Maleno, la qual va assegurar que “la frontera i el control del moviment és un negoci en l’àmbit mundial” i que “el negoci de l’esclavitud i el negoci de la guerra no es poden permetre en una Europa a favor dels drets humans”.

El missioner basc coneix la tasca de l’activista, el pare Ángel Olaran admira Helena Maleno lluitar per la vida aliena.

Helena Maleno-CIS Angel Olaran-Aj_Mollerussa-2

Helena Maleno, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Mollerussa el desembre de 2018, amb Manel Vila, director de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i Josep Maria Pujol, president del CIS Ángel Olaran.

Publicació a Segre el 21 d’abril de 2021

20210421 Segre-Helena Maleno