La cruel confluència de guerra i fam al Nord-est d’Àfrica

Desesperació a flor de pell: La cruel confluència de guerra i fam al nord-est d’Àfrica que esquinça la regió.

Vídeo de la notícia del TN Cap de Setmana de TV3

Vídeo de la notícia del TN Cap de Setmana de TV3, del 15 de juliol de 2023, que mostra la desolació al Nord-est d’Àfrica on la guerra i la fam sacsegen la regió.

Vull fer un donatiu!

Contingut del vídeo de la notícia

Tres mesos de combats al Sudan han sumit aquest país en una guerra civil carregada d’atrocitats i milions de desplaçats i refugiats. El nord-est d’Àfrica s’endinsa en la inestabilitat, i conseqüentment, en la fam. Ja està passant a Etiòpia, on un inestable alto el foc en la regió del Tigre, fronterera amb el Sudan, no ha evitat que torni la mortalitat per la falta d’aliments en ple període de sequera. Així ho comenta Ramon Pellicer, presentador del Telenotícies de Televisió de Catalunya, donant pas a la informació de Joan Roura, periodista de la secció d’Internacional de TV3.

Joan Roura, periodista de la secció d’Internacional de TV3

Beautiful, bonica, lletra negra sobre brusa rosa al pit de Tsige Shishay, 10 anys, 10 quilos, en lluita contra la mort en aquest hospital de Mekelle, la capital de Tigre, a Etiòpia”.

Asmelash Shishay, pare de Tsige, desplaçat de Tigray

“Ja no menja i està molt malalta per la desnutrició. Intentem donar-li sopa amb llet, però, desgraciadament, no pot menjar-s’ho. Això passa perquè hem estat massa dies sense poder donar-li res”.

Teklay Hagos, pediatre

“Les medicines són molt cares, perquè són de tercera generació. Poden costar a la família més de 10 euros. Però són desplaçats i no els tenen per comprar-les, ni nosaltres les hi podem donar. Així que mirem impotents com se’n va, i és dolorós”.

Joan Roura, periodista de la secció d’Internacional de TV3

“Desplaçats per la guerra, aquesta és l’autèntica seqüència prèvia a l’onada de morts per la gana al nord d’Etiòpia.

Al novembre de l’any passat es van aturar els combats després de dos anys de guerra entre l’exèrcit secessionista de la regió de Tigre al nord i els uniformats federals d’Addis Abeba, la capital d’Etiòpia. Però ja havien desplaçat un dels sis milions de tigrinyes que se sumen als vint milions d’etíops més ja totalment dependents de l’ajuda internacional per menjar.”

Woldsilassie Gebremedhin, desplaçat de Tigre

“La meva principal preocupació és el benestar dels meus fills. Tots els meus desitjos i pregàries són perquè no morin abans que jo. Voldria morir i que ells visquessin. No suportaria veure’ls morir. Això és el que em preocupa constantment”.

Joan Roura, periodista de la secció d’Internacional de TV3

“L’alto el foc de moment aguanta en termes generals, però a cada escaramussa es talla la línia de la vida que uneix l’ajuda de l’ONU amb els supervivents de la guerra i de la sequera més greu dels últims cinquanta anys”.

Altres publicacions relacionades

També et pot interessar la notícia publicada la setmana passada sobre la suspensió de l’ajuda alimentària a un Tigray devastat per la fam.

Una altra publicació que pot ser del teu interès és la que Hidat Hagos denuncia els estralls del bloqueig etíop del Tigray. L’activista tigrinya va ser entrevistada a TV3 i comentava el novembre de 2022 sobre l’inestable alto el foc en la regió del Tigre. Des de la publicació, podràs veure la notícia de l’informatiu del TN Vespre de Televisió de Catalunya.

Vull fer un donatiu!

Amb la col·laboració de

Coordinadora Lleida-Logo