Reconeixement Ànima Helena Maleno pels drets dels migrants

El guardó internacional és el Reconeixement Ànima Helena Maleno pels drets dels migrants que es lliura a una de les més grans defensores i activistes pels Drets Humans en la nit del divendres 9 de novembre en els III Reconeixements Ànima i XI Vetllada Solidària Ángel Olaran.

Amb aquesta concesió, Helena Maleno és distingida amb el Reconeixement Ànima Abba Melaku. D’aquesta manera, es reconeix la seva increïble i valenta labor solidària i es reivindica el dret a la vida de les comunitats migrants de tot el món.

Al mes de desembre, l’activista pels Drets Humans va acabar recollint el guardó Reconeixement Ànima a Mollerussa.

Les persones interessades a assistir a l’acte podien fer al nostre web la inscripció als III Reconeixements Ànima i XI Vetllada Solidària o a la seu de la nostra Fundació.

Qui és Helena Maleno?

Helena Maleno Garzón, natural de El Ejido (Almeria) l’1 d’agost de 1970, és una periodista i investigadora, fundadora de l’ong Caminando Fronteras/Walking Borders, activista i defensora dels drets humans.

És especialista en Migracions i Tracta d’éssers humans, sobretot a la frontera sud espanyola. Ha rebut molts reconeixements a la tasca que desenvolupa defensant els drets de les persones que fugen de la violència i la pobresa, especialment dones i menors.

També és especialista en Investigació Participativa i Gènere i Desenvolupament. Ha treballat per a Fundacions Internacionals com Women´s Link Worldwide, Save the Children, i entitats com elDefensor del Pueblo Español. Fa formació per a entitats socials, administracions i universitats.

És autora del documental ‘Frontera Sur’, coguionista de ‘En el Camino’ i fotògrafa d’exposicions sobre frontera a Londres, Ginebra i El Caire.

Salvadora de vides

Des de fa anys treballa a la frontera sud, la més propera a nosaltres, a tan sols 900 quilòmetres de Catalunya. La seva lluita s’ha convertit en un referent mundial pel seu compromís amb la defensa dels drets humans i per salvar les seves vides a les persones, especialment dones i menors, que intenten travessar la Mediterrània per arribar a Espanya i a Europa, i així fugir de tot tipus de violències, de les injustícies i de la pobresa. Personifica el compromís de la solidaritat, tot i les amenaces constants i els intents d’agressió sexual que ha patit, així com intents de desprestigiar la seva feina relacionant-la amb màfies i tracta de persones.

L’activista, que viu a Tànger des del 2007, denuncia la vulneració de drets que es produeixen en les fronteres, la deshumanització amb el que es tracta a les persones migrants i lluita a favor que el dret a la vida passi davant de les polítiques de control migratori. Maleno creu que les fronteres ja no són una línia que divideix territoris, sinó una zona de control on es violen sistemàticament els drets de les persones amb total impunitat.

Helena Maleno-TVE

Reconeixements

Ha rebut diversos premis i reconeixements: el Premi Derechos Humanos ‘Nacho de la Mata’ del Consejo General de la Abogacía Española (2015), el Premio Derechos Humanos de la Unión Progresista de Fiscales i la Mención del Instituto Andaluz de la Mujer por la defensa de la Igualdad.

El mes de setembre de 2018 rep el ‘Premio Internacional de la Paz MacBride’, que atorga la prestigiosa Oficina Internacional de la Pau a les persones, organitzacions i moviments que treballen per la pau, el desarmament i la defensa dels drets humans.

Campanya a favor d’Helena Maleno

El que a l’activista més ha apreciat són les mostres de solidaritat que ha rebut respecte a la seva delicada situació.

Des d’Oxfam Intermón i des de la Coordinadora de ONG para el Desarrollo es va endegar una campanya solidària per la seva defensa durant el procés a Espanya, i moltes persones de tots els àmbits de la societat manifesten públicament la seva solidaritat: #DefendiendoAMaleno

Defendiendo a Maleno

Des de Caminando Fronteras es va crear el manifest #DEFENDIENDOAMALENO davant l’amenaça contra la vida d’Helena i la seva llibertat. Entenent que també està en joc l’Estat Social, l’Estat de Dret, pròpia democràcia i amb aquesta la llibertat i els drets més fonamentals dels pobles, especialment d’aquells que exerceixen el dret a defensar drets.

Una vegada més, des de Caminando Fronteras fan una crida internacional per a DefenderAQuienDefiende i les obligacions de protegir als i les defensores de drets humans dels migrants com es recull en els “Principis i orientacions pràctiques sobre la protecció dels drets humans dels migrants en situacions de vulnerabilitat” de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, que en el principi 18 estableix l’obligació de “Respectar i recolzar les activitats dels defensors dels drets humans, l’activitat de la qual està creixement amenaçada per la criminalització de la solidaritat amb l’excusa de la ‘defensa del territori’, segons Caminando Fronteras.

Persona de referència, atacada i perseguida

Helena Maleno s’ha convertit en un referent a la frontera sud. Alerta a Salvament Marítim del naufragi de pateres a la deriva, avisada pels familiars o per les persones que estan a les embarcacions a la deriva.

Per la seva defensa activista, fa anys que pateix atacs, agressions i amenaces. L’agost de 2014 va ser agredida verbalment i sexualment a Tànger arran d’un incident en què veïns marroquins armats van atacar a un grup d’immigrants subsaharians, davant la presència i la passivitat de la policia marroquí.

La persecució ha arribat de criminalitzar la seva feina. Una investigació de la policia espanyola va intentar relacionar-la amb les màfies de tràfic de persones per les seves trucades a Salvamento Marítimo. La Fiscalia va portar el cas a l’Audiència Nacional, que no va veure cap delicte i va arxivar la causa l’abril del 2017. Però un tribunal del Marroc, basat en la mateixa documentació de la policia espanyola, també l’ha citat a declarar en diverses ocasions pel mateix expedient arxivat a Espanya, i podria ser condemnada a presó inexplicablement. Està citada a declarar a Tànger el 27 de desembre. Una difícil situació a la qual se li ha sumat una comprensible “ansietat” que li ha suposat, com a mare de dos fills, “haver de deixar-ho tot preparat perquè, d’un moment a un altre, pot desaparèixer el teu dret a la llibertat”.

A pesar de les adversitats, manté la seva voluntat intacta i intenta afrontar aquest nou revés amb tranquil·litat i força, convençuda que l’únic que ha fet “ha sigut defensar el dret a la vida de les persones que transiten per les fronteres i defensar el seu dret no és un delicte”.

Suport total als migrants

Des del 2001, Maleno desenvolupa en la ‘Frontera Sur’ una labor de suport permanent en dret a la salut, educació, identitat i a la vida de les persones migrants.

La seva activitat per la qual ha aconseguit ser reconeguda entre les comunitats migrants ha consistit a:

-Investigar la situació dels Drets Humans de les persones migrats en dret a la ‘Frontera Sur’: vulneracions per part de les autoritats, ajuda en cas d’agressions i violència, denegació d’accés a l’asil, protecció de menors i víctimes de tracta, ajuda humanitària, etc.

-Documentar casos de violència contra les persones migrants en les ciutats espanyoles de Ceuta i Melilla, visibilitzant pràctiques il·legals com les ‘devolucions en calent’ i denunciant polítiques com ‘l’externalització de fronteres’.

-Protecció del dret a la Vida: alertant als serveis de Salvament i rescat dels països corresponents quan les persones migrants han realitzat trucades d’auxili des del mar.

-Identificar els cossos de quins naufraguen, informar a les famílies en els països d’origen i aconseguir un enterrament digne sons les seves tradicions i voluntats. Posar nom a aquests números que perden la vida en cada dia en el Mediterrani.

Més activitats

-Acompanyar a les famílies de les persones migrants en el seu dol i en la seva lluita per exigir veritat, justícia, reparació i no repetició.

-Obrir investigacions i exercir pressió sobre les autoritats competents quan es produeixin situacions d’ús excessiu de la força contra les persones migrants i per tant la vulneració dels seus drets fonamentals, tals com el mateix dret a la vida.

-Detectar i protegir a les víctimes de tracta, especialment dones i menors, donant suport en els processos jurídics i promovent la seva sortida de les xarxes d’explotació.

-Assessorar i acompanyar a potencials persones refugiades en el seu accés al dret a l’asil.

-Impulsar l’empoderament de les persones migrants, sensibilitzant sobre els seus drets i llibertats fonamentals en països d’origen, trànsit i destí.

-Informar diàriament amb els seus més de 80.000 seguidors en les xarxes socials de tota la seva activitat amb l’objectiu de donar suport als processos de les comunitats migrants i d’incidir en les polítiques migratòries en les quals prima la ‘seguretat del territori’ sobre els Drets Humans.

Perfil social a Twitter @HelenaMaleno

Helena Maleno-Perfil Twitter

Comentaris d’Helena Maleno en el seu perfil social i als mitjans de comunicació

“Ante las políticas del horror y la muerte en las fronteras responderemos defendiendo la vida”.

“Los pueblos dignos siempre estarán del lado del #DerechoAlaVida

“El final de este camino puede ser el ingreso en prisión, pero yo siempre sabré que salvar vidas no es un delito”.

“Estoy tranquila y fuerte porque sé que lo único que he hecho ha sido defender el derecho a la vidade las personas que transitan por las fronteras”.

“Una de las cosas que más se arriesga en el tránsito migratorio es el derecho a la vida, que es el más básico”.

“Durante mucho tiempo, ha habido un discurso hegemónico que decía que el control migratorio está por encima de todo. Se ha repetido desde los medios y la gente lo hacía suyo”.

Se ha abierto un debate entre gente muy diferente donde está ganando el derecho a la vida por encima de todo. Ahora hay una parte de la población que está levantando otros discursos. Eso es muy positivo”.

Esperançada perquè s’arxivi finalment el seu cas

La justícia marroquina l’acusa d’afavorir el tràfic de persones. L’activista espera que després d’acabar-se la instrucció judicial al Marroc, el seu cas s’arxivi, tal com es va tancar a l’Audiencia Nacional per considerar que les activitats “no són constitutives de delicte”, segons Maleno. Està convençuda que guanyarà “perquè al final la vida sempre guanya”. Mentre espera, que passarà amb ella? ¿s’arxivarà el seu cas? “Insha’Allah” (si Déu vol).

Molt més sobre l’activista pels drets dels migrants

Entrevista a Preguntes Freqüents de TV3

Helena Maleno va anar al programa de la Televisió de Catalunya, TV3, i va ser entrevistada per Laura Rosel.

Recuperem l’entrevista a Helena Maleno a Preguntes Freqüents de TV3.

Autora del blog “Pandoras invisibles” de Periodismo Humano

A través de les seves publicacions, denuncia les violacions dels drets humans que succeeixen en els trànsits migratoris amb una perspectiva de gènere i dimensió transnacional amb l’objectiu de construir un discurs més humà i de canvi.

La defensora publica a Periodismo Humano.

Entrevista escrita a El Mundo

“Lo tengo todo arreglado como si fuera a morir mañana”.

Entrevista publicada a eldiario.es

“La cuestión de las fronteras no es una cuestión ideológica, es una cuestión de negocio. Y eso está manejando las políticas migratorias”.

Entrevista a El Intermedio de La Sexta

Helena Maleno: “Si defender el derecho a la vida me lleva a la cárcel, que así sea”.

Conferència d’Helena Maleno a TEDxLeon

Va realitzar una xarla titulada “El grito que abate los muros”.

Perfil social a Twitter de Caminando Fronteras @walkingborders

Caminando Fronteras-Perfil Social Twitter

Informació sobre els III Reconeixements Ànima

Hem creat l’esdeveniment III Reconeixements Ànima i XI Vetllada Solidària perquè pugueu tenir tota la informació sobre el premi internacional anomenat Reconeixement Ànima Abba Melaku i sobre els Reconeixements Ànima Àngel Pujol, per premiar a persones o entitats del nostre territori.

Publicacions notícia als mitjans

Diari Segre

03-10-18 Diari Segre-Helena Maleno Premi Ànima de Mollerussa

03-10-18 Diari Segre-Ascensor Helena Maleno

La Mañana

03-10-18 La Mañana-Reconeixement Ànima Helena Maleno

Mollerussa TV

Vídeo de Mollerussa TV sobre el premi a l’especialista en migracions i tracta de persones.

El Pla d’Urgell TV

Vídeo del Pla d’Urgell TV de la informació que Helena Maleno rebrà el Reconeixement Ànima Ciutat de Mollerussa.

Territoris.cat

El premi reconeix la trajectòria d’Helena Maleno en la defensa dels drets del emigrants.