Atorgament dels VI Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol

Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol

El divendres 17 de novembre es fa el lliurament dels Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol. Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, premiaran en la seva vuitena edició a l’Associació de Dones Víctimes de la Guerra de Bòsnia i Hercegovina, entitat que treballa per denunciar els casos de violència sexual exercida com a arma bèl·lica i amb l’objectiu de conscienciar a l’opinió pública de la necessitat de portar els criminals davant la Justícia. Amela Medjuseljac i Meliha Merdzic, com a membres de l’associació i víctimes supervivents seran les encarregades de recollir en persona el Reconeixement Ànima Abba Melaku, però cinc persones i entitats més seran distingides amb els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol per la seva tasca social en l’àmbit més local. Són Roser Garrofé Morreres, Josep Àngel Lavín Llano, Rosa Palau Teixidó, Casa de Aragón i Club Tennis Taula Mollerussa.

Els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol són per distingir persones o entitats d’àmbit local que han destacat per la seva trajectòria o pel seu treball, tant en l’àmbit de l’associacionisme com en el cultural, l’esportiu, l’educació, la salut o el solidari. S’atorgaran en el marc dels VIII Reconeixements Ànima i XIV Vetllada Solidària Ángel Olaran que es durà a terme la nit del divendres 17 de novembre al Restaurant Resquitx.

Inscripcions i donacions Fila 0

Les inscripcions es poden fer des d’aquest web o a la seu de la nostra Fundació. Si malauradament creus que et resultarà impossible assistir-hi, pots aportar, si ho desitges, el teu granet de sorra fent una donació Fila 0. O bé, pots fer un donatiu a favor de la labor del Pare Olaran. La teva col·laboració és decisiva per a fer que l’edició d’enguany sigui un èxit de participació i per col·laborar amb la labor del missioner Ángel Olaran a Wukro, al Tigray, nord d’Etiòpia.

Roser Garrofé Morreres

Roser Garrofé Morreres, va néixer l’any 1937 a Mollerussa, localitat que estima i en la que hi ha viscut sempre.

L’any 1959 es va casar amb el Joan Roca Llardén i fruit d’aquest matrimoni van tenir dos fills, el Jordi i la Mercè, que malauradament ja no es troben entre nosaltres, però sí que gaudeixen de la companyia de la seva neta Laia.

ACUDAM, l’Associació Comarcal Urgell d’Ajuda al Minusvàlid, és el fruit de la inquietud d’un grup de persones que l’any 1974 van promoure un projecte amb l’objectiu de prestar l’ajuda i atenció a les persones discapacitades intel·lectualment i que va veure la llum amb l’acta fundacional del 30 d’abril de 1975. Com a tal, i pels seus immensos mèrits, aquesta Associació, ja va rebre l’atorgament del Reconeixement Ànima d’Honor Àngel Pujol en la seva primera edició, l’any 2016.

ACUDAM, és sens dubte una de les institucions més rellevants i amb més reconeixement dels ciutadans de Mollerussa i del Pla d’Urgell. Aquí cal retornar amb la Roser, que des del seu embrió va fer seu el projecte perquè a causa de l’estat del seu fill Jordi, molt afectat per la seva discapacitat, va posar tot el que calia, i més, per tirar-lo endavant.

Una empresa d’aquesta envergadura, altera i modifica l’ambient familiar i va ser del tot imprescindible comptar amb la complicitat de la parella. Per tant, hem de dir que amb el Joan Roca, el seu marit, van treballar junts com una sola persona, sense escletxes, per aconseguir superar tots els reptes, totes les dificultats i tots els entrebancs que anaven sorgint.

ACUDAM ha crescut molt, aportant solucions i un projecte de vida per a moltes persones discapacitades, però l’esforç i la voluntat inicial van tenir en la Roser i el Joan els seus valedors. Ell, com a president, i ella, com a gerent, durant molts anys, van posar els fonaments perquè la seva labor esdevingués amb els anys i amb l’impuls i treball de noves persones, l’Entitat que dia a dia creix, que supera nous reptes, que s’obre a noves expectatives, i que ens fa sentir com a ciutadans de Mollerussa l’orgull de tenir-la en la nostra ciutat.

Josep Àngel Lavín Llano

Josep Àngel Lavín Llano va néixer a Almacelles l’any 1954, i des dels tres anys resideix a la ciutat de Mollerussa, amb la que es troba totalment identificat. Casat amb Josepa Caelles Gabarra (Tones), tenen tres fills i, des de fa un any, una neta que els omple d’orgull i il·lusió.

Des de molt jove les seves inquietuds el van portar per camins de solidaritat. El 1997, Creu Roja de Lleida comença amb el poble Sahrauí el projecte Vacances en Pau. Il·lusionat amb aquest projecte, l’any següent crea i impulsa l’Associació Amics del Poble Sahrauí de Ponent, de la qual el nomenen president i organitzen el projecte Vacances en Pau, que continua funcionant. Recorda que el primer any van acollir catorze nens, i el darrer any, en van acollir cent vint.

Cal dir que sempre ha gaudit de l’enteniment, la compenetració i el suport incondicional de la seva parella, de la Tones, formant un tàndem indestructible i rebent tot el seu suport.

De l’any 1998 al 2008, s’encarrega i organitza anualment una recollida d’aliments i productes d’higiene (tràilers sencers) per enviar-los als campaments de refugiats del poble Sahrauí a Tindouf (Algèria) fins que el govern d’aquell país els va prohibir.

El 2006, al tenir dos fills afectats per problemes de salut mental, i veient que en el Pla d’Urgell no hi cap mena de servei, crea conjuntament amb altres famílies l’associació Salut Mental el Pla d’Urgell, de la qual també el nomenen president.

El 2010 es constitueix l’Associació Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida, essent una referència dins del territori lleidatà. Des d’aleshores i fins a l’actualitat continua com a president.

Del 2011 al 2019 és regidor a l’Ajuntament de Mollerussa, treballant i aconseguint fites importants que l’espai no ens permet detallar, però sí, remarcar la creació del Centre de Distribució d’Aliments i l’obtenció per part d’Unicef del segell amb qualificació d’Excel·lència de “Mollerussa Ciutat Amiga de la Infància”.

Rosa Palau Teixidó

Rosa Palau Teixidó va néixer el dia 30 d’abril de 1957 en el si d’una família de pagès. Golmesenca de tota la vida, es va casar amb el Paco Maqueda. És mare dels bessons Jordi i Mònica, i àvia de quatre meravelloses netes.

Va cursar els estudis a ‘Les Monges’-avui Vedrunes Mollerussa- entre l’antic i el nou col·legi.

Amb 14 anys ja es va introduir en el món laboral treballant en un taller de confecció, en càmeres de fruita, com a dependenta en el comerç, i finalment, a MAl, que més endavant va passar a ser LEAR durant 15 anys, fins que l’empresa va tancar les portes.

En aquesta etapa, va ingressar al món sindical a través d’UGT. La seva manera de percebre i entendre els conflictes i fer-ne un raonament conciliador d’aquests, la va portar a ocupar el càrrec de Secretària d’Organització de la Província de Lleida, per passar més tard a ser dins d’UGT la primera dona a Espanya Secretària General d’un territori, durant 8 anys.

Va ser llavors quan va conèixer més profundament tant el món empresarial com el de les entitats socials i abandonament de les importants mancances vers els col·lectius més necessitats. Es va involucrar plenament amb treball, il·lusió i esforç en el món del voluntariat, que ja sempre l’ha acompanyat. Ha estat pionera a dur a terme rellevants programes per introduir persones amb la síndrome de Down dins el món laboral, sent voluntària de l’associació de Lleida des del 2005. Va estar comissionada per l’alcalde de la ciutat de Lleida per facilitar l’entrada d’aquestes persones a empreses. Amb orgull exposa que en un any i mig 10 persones van aconseguir un contracte fix.

Del 2018 al 2022 va ocupar la posició de coordinadora de la Federació de Voluntariat de les Terres de Lleida. Avui en dia, Rosa Palau continua activa en diverses àrees i, entre altres compromisos, és vocal de l’Associació contra el Càncer a Lleida, i col·labora puntualment amb AFANOC, l’associació de familiars i amics de nens oncològics de Catalunya.

Rosa Palau està plenament compromesa amb les entitats que treballen incansablement per un món millor.

Casa de Aragón

Casa de Aragón a Mollerussa es va fundar oficialment, segons consta en acta, el dia 9 de desembre de l’any 1988, tot i que les seves inquietuds per aquest projecte ja s’havien gestat alguns mesos abans. Per tant, aquest any 2023, commemoren el seu 35è aniversari.

Les persones que van passar al davant i van signar l’acta fundacional van ser els senyors Pascual Brusau Sanmartín, Manuel Sánchez Montes, Manuel Zambrano Parra, Máximo Biarge Añoto, Jesús López Gómez i la senyora Juliana Pérez Mendiara, residents a Mollerussa.

Van impulsar i donar forma a un sentiment de molts aragonesos de la nostra ciutat que volien compaginar i mantenir vius els seus orígens, els seus costums i les seves tradicions amb la cultura i el fet de sentir de la gent de la terra que els acollia.

Des de sempre, les seves activitats han estat obertes a la participació de tots els conciutadans, fomentant la convivència, agermanant, i fent pinya amb totes les activitats i persones de Mollerussa per compartir un futur millor. Algunes d’elles han ostentat càrrecs i presidències en institucions, associacions i clubs rellevants.

Com a Casa de Aragón a Mollerussa promocionen amb orgull el nom de la nostra ciutat en totes les trobades que any darrere any celebren les cases d’Aragó d’arreu del món a les tres províncies aragoneses: Huesca, Teruel i Zaragoza.

Casa de Aragón està presidida pel Sr. Eugenio Huertas Escudero i compte actualment amb uns seixanta socis, amb local de propietat situat al carrer Navarra on tenen la seu social. Tot i que estan lluny del seu millor moment, en el qual van tenir més de 200 associats, sí que mantenen la il·lusió, la voluntat, l’esperit i els valors inicials, preservant vives les arrels i fent palesa la seva integració i estimació cap a Mollerussa i tota la seva gent.

CTT Mollerussa

El CTT Mollerussa va fer història la temporada 2022-2023 amb una tercera posició del primer equip al Campionat de Catalunya Absolut, celebrat el passat mes de juny a Igualada. El CTT Mollerussa Prefabricats Pujol va estar format per Oriol Monzó, set vegades campió de la prova individual, Iván Martínez, Eric Calderó i Ivan Fernández. Van accedir a semifinals derrotant al CTT Badalona per 3 a 1, però es van quedar a les portes de la final en perdre contra el primer equip del CTT Borges, que va acabar sent el campió, pel mateix resultat. El premi va ser doble, ja que la parella formada per Oriol Monzó i Iván Martínez van aconseguir la plata en dobles.

L’entitat compleix 27 anys d’història des que Xavier Clotet la va impulsar la temporada 1996-1997. Amb l’empenta que li han donat persones com el Francesc Miró o Ricard Gómez, el club té actualment una cinquantena de socis i compta amb una base sòlida amb vint jugadors de 6 a 16 anys que conformen el planter del club. L’objectiu de l’entitat és formar a joves palistes que competeixin arreu de la província i puguin jugar en un futur en categories nacionals.

El club compta aquest any amb quatre equips militant en categories nacionals i provincials. El primer equip competeix per segon any a la Divisió d’Honor, la segona màxima categoria estatal, la qual cosa fa que sigui el club que competeix en la lliga més alta de la ciutat. Està integrat pel jugador argentí Alexis Damian Orencel, que combina la lliga francesa i portuguesa amb l’espanyola, i quatre palistes del planter: Eric Calderó, Ivan Fernández, Cristian Fernández i Marc Miró. Un fet força inèdit en aquesta categoria.

El CTT Mollerussa també compta amb equips en totes les categories provincials: Preferent, Primera i Segona Provincial. Tornarà a ser present també en totes les competicions individuals d’àmbit nacional amb la participació en el classificatori per als estatals i als Campionats de Catalunya d’Edats i Absolut.

Amb la col·laboració de

Coordinadora Lleida-Logo