Helena Maleno distingida amb el Reconeixement Ànima Abba Melaku
En la nit del divendres 9 de novembre, Helena Maleno distingida amb el Reconeixement Ànima Abba Melaku. El guardó va ser recollit en el seu nom per Habiba El Mouali, representant de l’Agència Catalana de Cooperació al Marroc. L’activista de Caminando Fronteras no va poder estar present als Reconeixements Ànima i tant Habiba El Mouali com el Director de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Manel Vila, van explicar els motius de la seva impossibilitat d’assistència a l’Acte. Per Helena Maleno, “el premio es un homenaje a la labor de la defensa del derecho a la vida”.
La darrera i bona notícia és que Helena Maleno recull el Reconeixement Ànima a Mollerussa el dilluns 17 de desembre de 2018.
Josep Maria Pujol, president del CIS Ángel Olaran
El president de la nostra Fundació, Josep Maria Pujol, va inaugurar els parlaments de presentació i benvinguda a la tercera edició dels Reconeixements Ànima saludant i donant “gràcies en nom del patronat del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, per estar novament aquí, en aquesta ja tradicional vetllada, en la qual l’Ajuntament de la nostra ciutat, amb col·laboració amb la nostra Fundació, ens aplega en aquests Reconeixements Ànima, que serveixen per homenatjar i perseverar en el temps la memòria de l’Àngel Pujol Gorné, que va dedicar els darrers anys de la seva vida a donar suport a la labor a Etiòpia del missioner basc Àngel Olaran que avui, una vegada més, sentim la satisfacció de tenir-lo entre nosaltres”.
Per altra part, va continuar explicant que “amb aquests reconeixements Ànima, es vol retre homenatge a persones o entitats, tant internacionals com del nostre entorn més pròxim que de forma anònima, humil, constant i abnegada han estat i són encara un exemple i un referent per a tots nosaltres”.
Per a finalitzar, va manifestar que “el nostre desig, és que gaudim tots d’aquest sopar i perquè us sigui més apetitós, us volia fer una petita reflexió. Per aquest àpat d’avui, hem donat cadascú de nosaltres 45 euros i només menjarem una vegada. El Pare Olaran amb els beneficis d’aquesta diada podrà alimentar i vetllar per la salut i l’educació dels seus més de 500 orfes gairebé al llarg d’un mes.Gràcies una vegada més a tots els que amb el vostre esforç ho esteu fent possible”.
Alcalde de Mollerussa, Marc Solsona
Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, després de saludar i donar la benvinguda a totes les autoritats i assistents a l’acte, va iniciar el seu parlament recordant l’origen dels Reconeixements Ànima “amb la creació d’uns premis locals i també un premi internacional que expressés i exhibís al món des de Mollerussa la part més solidària i la voluntat de treballar per a millorar la societat. En la primera edició vam donar el Reconeixement als Cascos Blancs de Síria, que dos anys més tard encara continua vigent el conflicte, i en l’anterior edició el premi va ser per l’activista israelià Meir Margalit, un altre conflicte com és l‘israelià-palestí que s’eternitza”.
Solsona va comentar sobre el Reconeixement de la tercera edició que “és per Helena Maleno, que ens havia d’acompanyar avui aquí però no ha estat possible. I no ha estat possible perquè la tasca humanitària i defensa dels drets humans que està realitzant no està ben vista per tothom ni pels diferents estats on està ella actuant. Per tant, no és un tema de voluntat, sinó d’impossibilitat”. Va agrair que “Habiba El Moauli, representant de l’Agència Catalana de Cooperació reculli el premi en nom seu”.
L’alcalde va comentar sobre el treball de Maleno que “cada dia informa de les persones que moren o desapareixen, de les persones que no han pogut fer del seu drama una oportunitat. Per això, és molt important que Mollerussa hagi tingut en compte l’actuació d’Helena Maleno”.
Va acabar referint-se als guanyadors dels Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol, destacant “la importància de la seva labor i que els ‘Reconeixements van néixer després de la malaurada pèrdua de l’Àngel Pujol i que ara són aquests els que fan que el seu record perduri en el temps”. Recordar que l’Ajuntament de Mollerussa conjuntament amb el CIS Ángel Olaran van ser els impulsors d’aquests premis anuals.
Joan Josep Guinovart fa la lectura de l’Acta
Joan Josep Guinovart, Fundador i director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, va llegir l’Acta de la decisió del Jurat de la tercera edició del Reconeixement Internacional Ciutat de Mollerussa Ànima Abba Melaku, en Honor a Àngel Pujol i Gorné:
“Reunit a Barcelona, el dia 17 de juliol de 2018, el jurat de la Tercera Edició del Reconeixement internacional Ciutat de Mollerussa, ÀNIMA ABBA MELAKU que, segons el que preveu el document oficial de la seva instauració, el composen:
Marc Solsona i Aixalà, Alcalde de Mollerussa, Josep Maria Pujol i Gorné, President de la Fundació Centre d’Iniciatives Solidàries Angel Olaran, Joan Josep Guinovart Cirera, Fundador i director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Manel Vilai Motlló, director general de Cooperació per al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, i Roberto Fernández Díaz, Rector de la Universitat de Lleida, [que, en aquesta ocasió, ha excusat la seva absència tot delegant el vot al Sr. Josep Maria Pujol i Gorné].
S’acorda, per unanimitat, atorgar l’esmentada distinció a la Sra. HELENA MALENO GARZÓN en reconeixement a la labor que desenvolupa a través de la Fundació Caminando Fronteras/ Walking Borders, i, en concret, al seu activisme incessant per la defensa dels Drets Humans i Llibertats dels migrants que arrisquen les seves vides per creuar una frontera perseguint una vida amb drets; mèrits que quedaran resumits a la menció del diploma que li serà lliurat juntament amb el guardó, en el marc de la 11a Vetllada Solidària Angel Olaran, expressada en els termes següents:
Per la valentia i contundència amb que denuncia la vulneració dels drets i llibertats fonamentals que es produeixen a les fronteres, a les persones de tot el món que fugen de la violència, la pobresa o la injustícia.
Per la valuosa labor d’investigació, difusió i pressió per sensibilitzar i implementar polítiques migratòries justes que han de garantir els països d’origen, de trànsit i de destí.
Per la seva incessant labor solidària a la “Frontera Sur”, vetllant pels migrants, alertant Salvament Marítim, informant, assessorant i acompanyant les seves famílies per dura que sigui la situació; fins al punt de la seva persecució”.
Video projectat sobre Helena Maleno
Video sobre Helena Maleno que es va projectar als assistents de la tercera edició dels Reconeixements Ànima en el marc de la XI Vetllada Solidària Ángel Olaran.
Habiba El Mouali recull el guardó per Helena Maleno
El guardó del premi internacional per Helena Maleno va ser recollit en el seu nom per Habiba El Mouali, representant de l’Agència Catalana de Cooperació al Marroc.
Habiba El Mouali: “Helena Maleno us transmet el seu agraïment immens”
Habiba El Mouali, representant de l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya al Marroc, va rebre de mans de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, el guardó Reconeixement Ànima Abba Melaku en nom de l’Helena Maleno.
Habiba El Mouali, va argumentar que Helena Maleno no va poder venir a recollir el merescut premi internacional perquè “la causa de la defensa dels Drets Humans és la que li impedeix estar aquí amb nosaltres”.
El Mouali es va expressar de la següent manera parlant de l’activista de Caminando Fronteras: “Helena Maleno és una defensora dels Drets Humans. La feina de defensa dels Drets Humans al món cada vegada està més criminalitzada. Aquest premi és un reconeixement a la seva feina i a la seva tasca. Cada dia salva desenes de persones. La seva tasca que fa és a través de les xarxes socials i de trucades per avisar a Salvament Marítim que hi ha pasteres al Mediterrani i que encara no han arribat. La seva tasca permet el salvament d’aquestes persones”.
Va continuar explicant que “des de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament treballem al Marroc des de fa molts anys i una de les nostres prioritats és recolzar els defensors i defensores dels Drets Humans perquè entenem que la seva tasca és primordial. Intentem treballar l’oportunitat en aquests països i entenem que les persones busquen noves oportunitats, busquen millorar les seves condicions de vida. Es poden aixecar les fronteres que es vulguin, però l’anhel d’aquestes persones de voler venir no es podrà mai aturar”.
“Malauradament vivim en un món injust on hi ha una part molt important de la població que viu en la misèria i no podem pretendre que aquestes persones tinguin somnis, no tinguin anhels, no tinguin ambicions de millorar les seves condicions de vida. Quan criminalitzem les persones defensores de Drets Humans i quan criminalitzem aquests migrants, el que estem fent és augmentar aquestes injustícies”.
Va concloure comunicant als assistents a l’Acte aquest missatge: “L’Helena Maleno us transmet el seu agraïment immens per aquest premi. Suposo que la seva situació, que és complicada, que pot ser d’aquí a uns mesos la podrem resoldre. Creiem que aquest tipus de premi ens permet visibilitzar la feina de la defensa dels Drets Humans en aquests països. Moltes gràcies”.
Video d’agraïment d’Helena Maleno des del Marroc
Video d’Helena Maleno gravat al Marroc i projectat pels assistents a la tercera edició dels Reconeixements Ànima en el marc de la XI Vetllada Solidària Ángel Olaran.
Helena Maleno: “El premi és un homenatge a la labor de la defensa del dret a la vida”
Aquestes són les paraules i el missatge que envia en el vídeo Helena Maleno als assistents dels Reconeixements Ànima:
“Bona nit, estoy de verdad super emocionada de recibir el premio Ànima de Iniciativas Solidarias Ángel Olaran de Mollerussa. Verdaderamente es un honor para mí, sobretodo en estos momentos donde no sentirme sola es tan importante para mí. Sé que estamos todas en la misma lucha”.
“He tenido también el placer de compartir y desarrollar el trabajo de Àngel Pujol y tenéis que sentiros orgullosos de tener en vuestra comarca a personas de este calado solidario, y de esta importancia, y sobre todo que en esta cena en este día que rememora que hay muros que construimos en Europa y que derribamos (refiriéndose a la caída del Muro de Berlín, justo el mismo día 9 de noviembre de los Reconeixements Ànima de hace 29 años), y que tenemos que entender que hay 1.200 kilómetros de muros que hemos construido después de éste y para mí es verdaderamente importante”.
El dret a la vida és molt més important que el control migratori
Helena Maleno, continua comentant que “yo tengo que explicaros que en el día a día que tenemos hay muchas personas que mueren en las pateras. Hay muchas familias que buscan a esos muertos y desaparecidos y también hay muchas personas que suben esas vallas, que saltan a Ceuta y Melilla buscando una vida mejor. Es importante que en estos momentos tengamos un mensaje muy claro: esos muros no son más importantes que el derecho a la vida. El derecho a la vida es mucho más importante.Tenemos mensajes desde intereses políticos que nos explican que control migratorio es mucho más importante que derecho a la vida, pero esto de verdad, no es real”.
“Desde la ciudadanía, desde los pueblos, desde los diferentes pueblos del Estado Español tenemos que lanzar un mensaje a las administraciones públicas. Creo que este premio es uno de esos mensajes. No es un premio solo para mí, es un premio para todas estas familias. Es un homenaje a todas esas personas muertas, desaparecidas y es un homenaje a la labor de la defensa del derecho a la vida”.
“El derecho a la libertad de circulación no depende de mí”
Per finalitzar, l’activista pels drets humans reitera el seu agraïment: “De verdad, gracias por este premio, gracias a la comarca de Mollerussa. Gracias esta noche, y disculparme de verdad porque ciertamente me gustaría estar con todas vosotras, ciertamente me gustaría compartir estos momentos, pero tenéis que entender que ciertos derechos como el derecho a la libertad de circulación no dependen de mí, sino que dependen de otras personas.De verdad, muchas gracias. Es un honor y es un placer, gracias”.
Manel Vila disculpa la impossibilitat de viatge d’Helena Maleno
El Director General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Manel Vila, va adreçar-se a les persones que omplien la sala del Resquitx amb aquestes paraules: “Per tercer any tenim el goig d’estar aquí. He arribat avui, del Marroc. Vaig estar ahir amb Helena Maleno. Vam poder enregistrar el seu missatge amb vídeo. Fins al final de la setmana passada estàvem convençuts que podríem trobar una escletxa i que pogués estar aquesta nit amb nosaltres, però no ha pogut ser i en certa manera demano disculpes”.
Manel Vila, va afegir també que “us transmeto l’excusa del Conseller Ernest Maragall, Conseller d’Exteriors del meu departament, que no ha pogut acompanyar-nos per motius d’agenda”.
Reflexions de Manel Vila
El Director de Cooperació va seguir amb el seu discurs dient que “la primera reflexió que us vull fer és que continua morint gent entre Líbia i l’Empedusa, el que passa és que ja no ho sabem. Han tret a tothom que estava al mig perquè ens expliqués com van sortint gent de la costa de Líbia cap a les costes italianes i que fa uns mesos va ser tant conegut. És per això que l’Helena Maleno fa nosa”.
“L’Helena Maleno ens va explicar el que havia passat a Karajal, Helena Maleno ens explica el que va passant amb les pasteres i, és per això, que s’han posat d’acord dos estats en què han de limitar els seus moviments en un moment en què podem moure diners com volem -amunt i avall, de nord a sud-. En un moment en què podem moure mercaderies com volem, doncs els moviments de les persones es poden limitar si alguns estats es posen d’acord”.
“Fins que no se solucioni aquest conflicte entre el Ministeri de l’Interior espanyol i el Ministeri de l’Interior marroquí, els advocats i els col·lectius que defensen l’Helena Maleno creuen que no és bo que surti a la premsa. La podrem tindre si les coses van malament, pot ser molt aviat perquè té una ordre d’expulsió perquè molesta. Tal com em va dir ahir plorant caminant pel Marroc pot ser que vingui aviat a Mollerussa”.
Manel Vila no va deixar passar l’oportunitat per manifestar que “voldria felicitar-vos per aquesta constància cada any per trobar aquesta Ànima de solidaritat”.
També es va referir a les darreres notícies sobre els Cascos Blancs de Síria, premiats en la primera edició: “M’agradaria comunicar-vos com rep l’ambaixada d’Israel una trucada del Govern de Catalunya dient: la pròxima vegada que hi hagi una operació per treure cascos blancs de la guerra de Síria l’Ajuntament de Mollerussa podria acollir una família o dos. Per la gent que està a l’altra banda del telèfon, primer ha de situar Mollerussa al mapa i preguntar-se com és que hi ha aquesta gent solidària. És molt important aquest esforç per col·locar Mollerussa al mapa i també fer-ho amb la labor del Pare Ángel Olaran a Wukro, Etiòpia”.
Per finalitzar i referint-se al vídeo en el qual Helena Maleno diu que “yo creía que estaba sola”, afirma que “la feina que fem és explicar-li que no, que són lluites compartides”.
Imatge de la sala on es celebrava els Reconeixements Ànima
Unes 420 persones van omplir la sala del Restaurant Resquitx per celebrar la tercera edició dels Reconeixements Ànima i XI Vetllada Solidària Ángel Olaran. Aquella nit també es va fer el lliurament d’uns emocionants Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol a dues entitats i tres persones de l’àmbit local i els assistents van poder estrenar el photocall dels Reconeixements Ànima.