Celebració dels VIII Reconeixements Ànima amb la sensibilitat a flor de pell
La nit del 17 de novembre es dur a terme la celebració dels VIII Reconeixements Ànima amb la sensibilitat a flor de pell. L’associació “ŽENA ŽRTVA RATA”, que reuneix dones víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina, va rebre el VIII Reconeixement Ànima Abba Melaku. Meliha Merdzic i Amela Medjuseljac, com a membres de l’associació i víctimes supervivents han estat les encarregades de recollir el guardó. També es van lliurar els VI Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol.
L’Hble. Sra. Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, ha presidit l’Acte en el marc de la XIV Vetllada Solidària Ángel Olaran. També ha comptat amb la participació de la vicepresidenta quarta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol i el vicepresident del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Jordi Martínez, a més de la directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses, i el director territorial de Justícia, Drets i Memòria, Robert Cabasés. Cal destacar també la presència del missioner basc Ángel Olaran.
Benvinguda i parlaments
Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, ha assegurat que amb aquest reconeixement s’ha volgut posar de manifest que encara que fa més de trenta anys que es va acabar la guerra les seqüeles encara no estan resoltes. En aquest sentit, s’ha referit al fet que l’ús de les violacions com a arma de guerra encara és una realitat avui en dia, fent un paral·lelisme amb la situació que s’ha viscut al Tigray, a Etiòpia, on desenvolupa la seva labor el missioner Ángel Olaran.
També ha tingut paraules de lloança a la tasca de l’entitat guardonada, Miquel Pujol, com a membre del patronat de la Fundació i fill de qui fou l’ànima dels reconeixements, Àngel Pujol.
Benvinguda a l’Acte dels VIII Reconeixements Ànima i XIV Vetllada Solidària Ángel Olaran. Amb anterioritat, el dimarts 17 d’octubre, es va donar a conèixer als mitjans de comunicació la distinció a l’Associació de Dones Víctimes de la Guerra de Bòsnia i Hercegovina.
Lectura de l’Acta del Jurat i mèrits
Jaume Puy, rector de la Universitat de Lleida, va fer la lectura de l’Acta del Jurat, en la qual es recollia que l’Associació “ŽENA ŽRTVA RATA” rebia el Reconeixement “Per donar visibilitat als abusos de drets humans en la guerra dels Balcans i dedicar-se a la important missió de sensibilitzar l’opinió pública i el món en general sobre la imperiosa necessitat d’aconseguir que els criminals de guerra siguin portats davant la justícia.
A més, pel seu notable esforç en l’explicació i documentació de l’ús de la violència sexual i la violació sistemàtica com a arma de guerra en els conflictes bèl·lics, una tasca cabdal, malgrat les dificultats inherents a la cultura del seu país i a la traumàtica experiència que suposa per a les víctimes, per defensar els drets de qui ho pateix i lluitar perquè els agressors no quedin impunes.”
Manel Vila, ex director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat de Catalunya, va mencionar els mèrits de l’associació guanyadora del Reconeixement Ànima Abba Melaku, i va llegir una carta de Meir Margalit, guardonat en la segona edició, sobre la guerra actual a Gaza.
Lliurament de l’Ànima Abba Melaku a l’associació “ŽENA ŽRTVA RATA”
L’associació “ŽENA ŽRTVA RATA” va rebre el VIII Reconeixement Ànima Abba Melaku pels mèrits esmentats anteriorment a l’Acta del Jurat. Li va lliurar el guardó l’Hble. Sra. Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, junt amb els membres del Jurat.
En la publicació distinció a l’Associació de Dones Víctimes de la Guerra de Bòsnia i Hercegovina vam recollir informació sobre la tasca que desenvolupa l’associació.
“ŽENA ŽRTVA RATA” s’afegeix als anteriorment guardonats: Raed Al Saleh, director a Alep dels Cascos Blancs de Síria, l’activista israelià per la Pau, Meir Margalit, l’activista pels drets dels migrants a la Frontera Sud, Helena Maleno, el facilitador per la Pau a Colòmbia, Henry Acosta Patiño, l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, Amina Hussein, periodista i activista Kurda, defensora de la llibertat i dels drets de les dones arreu del món, i el periodista Lluís Caelles.
Lliurament dels VI Ànima d’Honor Àngel Pujol
Els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol van ser pel Club Tennis Taula Mollerussa (recollit pel seu president, Ricard Gómez, i lliurat pel vicepresident del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Jordi Martínez), Casa de Aragón a Mollerussa (en la seva representació va recollir el guardó el Sr. José María Tomás Mazcaray de mans de la vicepresidenta de la Diputació Rosa Pujol), Rosa Palau Teixidó (lliurat pel president de la nostra Fundació, Josep Maria Pujol), Josep Àngel Lavín Llano (lliurat per l’alcalde, Marc Solsona), i Roser Garrofé Morreres (lliurat per la consellera, Gemma Ubasart).
Vam recollir tota la informació sobre els guardonats i els seus mèrits en la publicació atorgament dels VI Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol.
L’Acte va ser presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria
L’Hble. Sra. Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, va presidir la cerimònia d’entrega dels VIII Reconeixements Ànima.
La consellera ha incidit en el fet que recordar les persones que han estat víctimes de guerra és honrar-les i ha felicitat l’entitat per la tasca que estan duent a terme. “És més fàcil iniciar una guerra que guarir-ne les ferides”, ha dit, i per això és necessari “treballar per la pau i excloure la guerra de les nostres vides”.
Més de 350 comensals al Resquitx
Més de 350 comensals van assistir a l’Acte dels VIII Reconeixements Ànima en el marc de la XIV Vetllada Solidària Ángel Olaran al Resquitx. Una vegada més, agraïm al Restaurant Resquitx i els seus professionals perquè, una vegada més, van posar tot de la seva part perquè la vetllada fos un gran èxit. Moltes gràcies Resquitx per tornar a fer-ho possible!
Ángel Olaran, torna a assistir a la Vetllada
El missioner Ángel Olaran ha tingut l’oportunitat de participar de nou a la Vetllada Solidària. L’any passat, el pare Olaran no va poder assistir a causa del setge a Tigray a causa de la guerra, que li va impedir sortir de la regió del nord d’Etiòpia. Aquest cop, ha pogut viatjar, i la seva presència ha estat acollida amb entusiasme pels assistents.
Merescut homenatge a Pere Pocurull i Berta Boada
El president Josep Maria Pujol, acompanyat dels membres del patronat i en representació de tota la Fundació, va expressar un sincer agraïment a Pere Pocurull i Berta Boada, pel seu ajut a la Fundació en les tasques de suport en les activitats dutes a terme durant molts anys.
El president va destacar l’essencial contribució que han fet a la nostra Fundació, demostrant una generositat i compromís excepcionals amb la causa.
Pere Pocurull i Berta Boada, reben una placa de reconeixement per part de la Fundació CIS Ángel Olaran.
Bojan Krkic Pérez ‘fitxa’ per la Fundació
En la recta final de la Vetllada Solidària, Josep Maria Pujol, president de la Fundació CIS Ángel Olaran, acompanyat pel missioner Ángel Olaran i pels membres de l’actual patronat, va anunciar que s’està treballant en una renovació del patronat amb la incorporació de noves persones, entre elles la de Bojan Krkic Pérez. El seu pare, també Bojan i de nacionalitat sèrbia, va arribar a Catalunya dos anys abans del naixement de Bojan, per jugar a la segona divisió, a les acaballes de la seva carrera futbolística. Havia jugat a l’Estrella Roja i l’OFK de Belgrad i fitxat pel CFJ Mollerussa, el 1988, que acabava de pujar a segona divisió.
Bojan, exjugador del FC Barcelona, va néixer a Linyola (Pla d’Urgell) el 28 d’agost de 1990. Avui és coordinador de l’àrea de futbol de l’entitat blaugrana. En l’àmbit futbolístic, Bojan va ser un davanter que va batre tots els rècords de gols marcats en les categories inferiors del Barça. Amb 16 anys es va convertir en company d’equip de Ronaldinho, Eto’o, Henry, Xavi, Iniesta i molts més. Jugador més jove en jugar 100 partits amb el Barça. Amb 20 anys va marxar del Barça a la Roma i va començar la seva trajectòria esportiva lluny del club barcelonista. Va marcar gols en les millors lligues d’Europa. FC Barcelona, Roma i Milan (Italia), Ajax d’Àmsterdam (Holanda), Stoke City (Anglaterra) i, Mainz (Alemanya), Alabès, Montreal (Canadà/MLS) i Vissel Kobe japonès són els equips en els quals va jugar Bojan Krkic, ídol de tota una generació.
Al març d’aquest any, l’ex jugador del FC Barcelona va penjar les botes després d’assolir 14 títols com a professional. “Amb 32 anys, i després de molts aprenentatges i vivències, vull anunciar que acaba la meva etapa com a jugador professional”, va comentar Bojan. “La vida són etapes. Un ha de ser honest i realista amb si mateix”. La nit del 17 de novembre va obrir una nova etapa com a membre del patronat de la Fundació CIS Ángel Olaran. Molt agraïts i orgullosos pel seu compromís.
Bojan Krkic publica el seu ‘fitxatge’ al seu compte d’Instagram
Bojan Krkic va publicar el 20 de novembre al seu compte d’Instagram @bokrkic: “Un honor formar part del patronat de la fundació @cisangelolaran. Gràcies Josep Maria i Miquel Pujol per convidar-me a participar en aquesta associació nascuda a Mollerussa i que fa molts anys que ajuda al missioner Ángel Olaran en els seus projectes de cooperació a Wukro (Etiòpia)”.
Programa DiS de Lleida TV
El programa DiS de Lleida TV del 22 de novembre “Parlem sobre les víctimes de violacions de guerra” presentat per Glòria Farré entrevista a Amela Medjuseljac i Meliha Merdzic, que van recollir el Reconeixement Ànima Abba Melaku lliurat a l’associació “ŽENA ŽRTVA RATA”. A més, el programa recull una entrevista al missioner Ángel Olaran, a partir dels 12′ 30′‘. Si ho desitges, pots veure el programa al web de Lleida TV clicant sobre “Parlem sobre les víctimes de violacions de guerra”.
Segons publica el web de Lleida TV: “Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han atorgat enguany la seva distinció a l’Associació de Dones Víctimes de la Guerra de Bòsnia i Hercegovina. Treballen per denunciar els casos de violència sexual exercida com a arma bèl·lica durant el conflicte que va sacsejar el país als anys noranta. Glòria Farré conversa amb dues de les representants que treballen incansablement per portar els autors d’aquestes violacions davant de la justícia.”
Agraïment de la Fundació CIS Ángel Olaran
Des de la Fundació, agraïm la col·laboració que en el marc de la política pública de cooperació al desenvolupament, el Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), ha finançat en diverses ocasions el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran. Ho ha fet en el marc de convocatòries de subvencions per a l’enfortiment de les capacitats del teixit associatiu de les comarques de Lleida i Girona. Fem extensiu l’agraïment també a la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida per la seva imprescindible col·laboració en la gestió d’aquestes subvencions.