Presentació dels VI Reconeixements Ànima que distingiran a Amina Hussein
Aquest dimarts 23 de novembre s’ha fet la presentació dels VI Reconeixements Ànima que distingiran a Amina Hussein. Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran i en memòria d’Àngel Pujol, han volgut reconèixer en la seva sisena edició la labor de la periodista i activista kurda Amina Hussein.
El lliurament del guardó a Amina Hussein es farà en un acte al Teatre L’Amistat de Mollerussa el divendres 3 de desembre a les 8 del vespre i d’acord amb la normativa de la Covid-19. També es podrà seguir en directe l’emissió de l’acte a través de YouTube.
L’acte estarà presidit per la Hble. Sra. Victòria Alsina i Burgués, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.
Presentació de l’Acte als mitjans de comunicació
Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, i Miquel Pujol, membre del patronat de la Fundació CIS Ángel Olaran, han donat a conèixer el veredicte del jurat d’aquests guardons que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més pròxim. Com ja es fa fer en l’anterior edició, el guardó que es lliurarà serà el del Reconeixement Ànima Abba Melaku i que es farà entrega a Amina Hussein.
La decisió del jurat va ser que fos Amina Hussein guardonada amb el VI Reconeixement Ànima Abba Melaku per la seva defensa de la llibertat i la sobirania del poble kurd, la defensa dels drets de la dona, per la seva feina i el seu coratge per treure de l’anonimat la lluita dels col·lectius de dones de Rojava (zona situada al Kurdistan sirià -nord i est de Síria-).
Les persones o entitats guardonades amb el premi internacional Reconeixement Ànima són escollides per un Jurat. La decisió final d’enguany d’aquest Jurat es va prendre a principis de novembre i el seu veredicte l’han fet avui públic l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i Miquel Pujol, vocal del CIS Ángel Olaran, representant en aquesta ocasió al president Josep Maria Pujol. També formen part el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i l’ex director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila.
Declaracions des de l’Ajuntament i des de la nostra Fundació
L’alcalde de Molleussa, Marc Solsona ha explicat que “amb aquest reconeixement a Amina Hussein, del Kurdistan sirià, s’amplia el nombre de llocs al món de persones i entitats que han estat distingides amb el Reconeixement Ànima Abba Melaku”. En aquesta edició es “donar visibilitat a la força del lideratge femení a la regió de Rojava del Kurdistan sirià en la figura d’una de les seves activistes, ja que la voluntat d’aquests guardons és donar veu a la cooperació i la solidaritat en un context regit pe conflictes permanents latents”. “L’Amina Hussein ha fet una gran labor de defensa, suport i compromís del poble kurd i de la defensa de les dones. És un testimoni molt valuós”. A més, l’alcalde ha destacat que “el Parlament de Catalunya va fer el mes passat una declaració de compromís i reconeixement al poble kurd. És el primer Parlament que ho fa del món”.
Per la seva part, Miquel Pujol, en representació del CIS Ángel Olaran, ha volgut donar importància a “la defensa de les dones que realitza Amina Hussein. És un altaveu en defensa dels drets de les dones, no només les dones kurdes, sinó les de tot el món”. Ha recordat que “a Rojava, al Kurdistan sirià, es va produir l’establiment de l’Administració Autònoma o la confederació del nord de Síria amb un sistema de con-federalisme democràtic i copresidència home-dona, que permeten que les dones juguin un paper més important en la societat i estiguin present en totes les administracions i institucions des de les escoles fins a la presidència de la regió”. Pujol, afegeix que “aquest és un model únic al món, però no se’n parla com es mereix”. Per finalitzar, va lamentar que “molt possiblement no podrem tenir l’assistència del Pare Olaran a l’Acte perquè com ja sabeu a Etiòpia hi ha un conflicte bèl·lic des de fa més d’un any. Això fa que hi hagin dificultats per desplaçar-se. La voluntat del missioner, que és a Etiòpia, és que la solució millori al més aviat possible i pugui entrar al Tigray, i en concret a Wukro, on hi ha la Missió St. Mary, en la qual hi ha estat durant gairebé trenta-anys. D’aquesta manera, potenciarem la seva labor humanitària. Les necessitats cada vegada seran més grans”.
Miquel Pujol ha fet un paral·lelisme amb la situació que es viu al Tigray, la zona del nord d’Etiòpia, on també es viu un conflicte bèl·lic no reconegut internacionalment. Teniu més informació en la publicació: El testimoni de Maider sobre la guerra de Tigray i el sofriment de Wukro.
Recordant les anteriors edicions i en memòria d’Àngel Pujol
Els Reconeixements Ànima van néixer després de la mort del nostre estimat Àngel Pujol i serveixen per recordar-lo i preservar la seva memòria. La manera de fer-ho és homenatjant a les persones i entitats que tenen també ‘Ànima’ solidària.
Amina Hussein guardonada amb el VI Reconeixement Ànima Abba Melaku, recollirà el guardó internacional el vespre del 3 de desembre al Teatre L’Amistat de Mollerussa. Hussein donarà continuïtat a unes distincions que es van iniciar el 2016 guardonant a l’ONG Defensa Civil Siriana (Cascos Blancs), pel seu heroisme, compromís i labor humanitària i que van decidir quedar-se en la ciutat d’Alep en guerra per socórrer als ferits; el 2017 el guanyador va ser l’activista per la pau Meir Margalit del Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem, per la seva lluita en defensa de la pau amb el poble palestí; el 2018 l’activista pels drets dels migrants Helena Maleno Garzón amb la seva lluita per treure de l’anonimat les persones que moren al Mediterrani cercant una vida millor; l’any 2019 el testimoni de l’economista colombià Henry Acosta, per la seva tasca com a facilitador de les converses entre el govern i la guerrilla de les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia) per la pau a Colòmbia. En la darrera edició el reconeixement va ser per l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, la qual, dirigida per una neboda de l’eclesiàstic, Glòria Casaldàliga, és continuadora de les causes socials i mediambientals impulsades pel bisbe mort l’agost del 2020 als 92 anys.