Josep Mª Pujol i Gorné és el nou president de la Fundació Privada Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran després que fou elegit per unanimitat pel Patronat en una convocatòria extraordinària celebrada la setmana passada. En la mateixa, es va expressar el reconeixement a la labor, la gratitud i l’estima per la bondat i tarannà personal del president Àngel Pujol i Gorné. Els membres del Patronat van tenir l’oportunitat de viure i compartir –des del primer dia, amb la il·lusió i empenta que en tot moment inculcava, la motivació, el treball i els èxits dels grans projectes, així com l’alegria per haver assolit els més senzills.

Àngel Pujol i Josep Mª Pujol a Tarragona

El qui fou fundador, president i ànima del Centre d’Iniciatives Solidàries, i que malauradament ens va deixar de forma sobtada a mitjans del mes de gener de 2015, té com a relleu de president al seu germà, i al seu fill Miquel Pujol Oliva com a nova incorporació al Patronat. El CIS va ser fundat al maig del 2009, tenint per objecte col·laborar, prestar ajuda humanitària, social o educativa a Wukro, a la zona del Tigray, al nord d’Etiòpia, amb col·laboració amb el missioner basc Ángel Olaran, qui és al capdavant de la St. Mary’s Institution. Actualment, li dóna tot el suport per garantir les seves activitats d’ajuda humanitària als nens orfes i la col·laboració en una de les zones més castigades del continent africà, afectada per una sequera continuada, uns alts índex de pobresa extrema i on hi ha moltes malalties com la sida o la tuberculosis.

A partir d’ara, Josep Mª Pujol i Gorné, continuarà amb el llegat del seu germà que va iniciar fa gairebé 10 anys quan gràcies al Dr. Ferreruela va conèixer al missioner Ángel Olaran i, entre ells va sorgir una sincera amistat que va fructificar amb la creació del Colectivo de Soporte Ángel Olaran. Com sempre deia Àngel Pujol d’Ángel Olaran: “Una hora per a conèixer-lo, un dia per admirar-lo i tota una vida per a no deixar-lo”.
Josep Mª Pujol i Gorné seguirà endavant amb la col·laboració solidària endegada pel seu germà i intentarà aconseguir els objectius de la fundació. Per assolir-los comptarà amb el Patronat de la fundació i un bon equip humà de col·laboradors i voluntaris.

6A-Angel Olaran-etiops-PujolÀngel Pujol, Ángel Olaran i Josep Mª Pujol, en la foto del 17 de setembre de 2014, durant la visita dels Infants de Wukro (Etiòpia) a Prefabricats Pujol

Josep Mª Pujol i Gorné, que va néixer a Mollerussa el dia 15 de desembre de l’any 1941 i fou el primer de quatre fills, és l’actual director general de l’empresa Prefabricats Pujol, empresa familiar a la qual es va incorporar a finals dels anys 60 quan en aquells moments era dirigida pel seu pare i comptava amb 15 empleats i un sol centre de treball. Al cap de no massa temps, inicia, juntament amb el seu germà Àngel, el procés d’expansió de Prefabricats Pujol –filosofia que continua- creant noves empreses dins del mateix sector o reestructurant-ne de competidores ja existents i integrar-les al grup fins arribar al que hores d’ara constitueix la firma Pujol; formada per 34 empreses diferents, situades arreu d’Espanya les quals es dediquen a la fabricació, comercialització, transport i muntatge de prefabricats de formigó. La planta més important està ubicada a Mollerussa. Avui per avui, Prefabricats Pujol és la primera indústria del sector a Catalunya (amb una quota de mercat del 50%) i també d’Espanya pel que fa a un volum de facturació anual.

El nou president del Centre d’Iniciatives Solidàries, compta a més, amb la seva experiència en el món de la cooperació, donat que va ser de l’any 1995 a desembre de 2007 el president de la Fundació Lleida Solidària, ONG del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Lleida. Una organització lliure i independent amb la finalitat d’ajut humanitari a països del tercer món o dels nostre més propers, per raó de desastres naturals o catàstrofes, sempre i únicament en l’àmbit de la construcció.

Al juny de l’any 1999 el Govern de la Generalitat de Catalunya el nomena president del Consell Social de la Universitat de Lleida, que és l’òrgan de participació de la societat en la universitat pública i que té assignades, per Llei, responsabilitats com: vetllar per la qualitat dels serveis universitaris, l’eficàcia de la gestió administrativa, l’avaluació, la planificació estratègica i el finançament de la universitat. Responsabilitat per a la qual va tornar a ser designat pel nou executiu del govern autonòmic i que desenvolupar fins al gener de 2008, completant els dos mandats de quatre anys consecutius que la legislació preveu com a màxim.

Pel que fa a la seva trajectòria empresarial i social, pot dir-se, la seva labor li ha estat reconeguda per institucions i organitzacions vinculades al sector i en el món empresarial que li han atorgat diferents premis, molts d’ells per la singular tasca duta a terme en l’àmbit de la conciliació entre la vida laboral i familiar. En aquesta vessant d’empresari ha estat guardonat amb el premi Catalunya Construcció; la medalla Ildefons Cerdà, i el premi Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, tots ells a la seva trajectòria professional. Pel que fa a reconeixements institucionals a la seva labor vers la societat, ha estat distingit amb la Medalla d’Or de la Universitat de Lleida (setembre 2008), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (abril 2009) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Lleida (maig 2009).

Es defineix simplement com un home treballador que gaudeix amb la seva feina i la seva gent, agraït amb la vida per tot el que li ha donat i totes les possibilitats que li ha posat al davant.

Recull de les publicacions a la premsa:

SEGRE

Diari Segre Relleu a l'ONG Ángel Olaran

 

L'ascensor Diari Segre Josep Mª Pujol

LA MAÑANA

La Mañana Portada 3-02-15

La Mañana 3-02-15 Josep Mª Pujol nou president de la Fundació Ángel Olaran

TERRITORIS.CAT

Amb la voluntat de continuar el llegat del fundador, Àngel Pujol, la Fundació Centre d’Iniciatives Solidàries Àngel Olaran, ha elegit al seu germà Josep Maria Pujol com a nou president de l’entitat. El Patronat que gestiona la fundació també incorpora al fill del traspassat cooperant Miquel Pujol, amb la finalitat de donar continuïtat als projectes humanitaris, socials i educatius que l’entitat portava a terme a Etiòpia.

A partir d’ara, Josep Mª Pujol, seguirà amb el llegat del seu germà que… continuar llegint aquí