El missioner Ángel Olaran, per fi, té el títol de Doctor Honoris Causa al ser-li atorgat per la Universitat de Mekele, situada a la regió del Tigray d’Etiòpia, el passat dia 5 a la seva trajectòria pel desenvolupament econòmic i rural d’aquella zona, on va arribar fa uns vint-i-tres anys després d’haver estat una vintena d’anys realitzant també tasques humanitàries a Tanzània.
Ángel Olaran, el missioner al que dona suport el Centre d’Iniciatives Solidàries de Mollerussa que presideix Àngel Pujol, va ser una de les tres persones que van rebre l’important reconeixement. Les altres dues van ser per un professor, a títol pòstum, i per un economista.

victodvickyefremmajedaddymekasayandAlex

L’acte va reunir a antics alumnes de la universitat, persones de la Missió de Wuko i autoritats locals.

El missioner basc, anomenat Abba Melaku (Pare Àngel) en aquella regió africana, va sentir l’emoció per la distinció i va oferir un discurs senzill, però ple de força i sentiment. Les seves paraules van arribar al cor dels assistents i va guanyar-se uns forts aplaudiments que el van interrompre durant vàries vegades. “Hem de respectar a la mare terra. Quan li donem una ens en torna vint. Hem de respectar-la, estimar-la i protegir-la”, va comentar el Pare Olaran. També va destacar “la importància d’ajudar no es donar allò que a tu et sobra, sinó donar el que als nens etíops necessiten. No es tracta d’enriquir-se personalment sinó fer-ho per posar-ho al servei dels altres i per aquests”.

El missioner es va adreçar als nous graduats “com el futur d’Etiòpia. Us convido a que sigueu sempre vosaltres mateixos, que lluiteu al màxim pels vostres desitjos”. Olaran va fer broma amb la seva edat, explicant que “encara que tinc 76 anys, estic amb la mateixa il·lusió de sempre”. Va demostrar, un cop més, la seva gran personalitat, tolerància i respecte per un mateix i pels altres.

L’atorgament del Doctor Honoris Causa va ser molt ben rebut per totes les persones que coneixen els fets del missioner i que valoren la seva immensa tasca duta a terme en una zona dessolada, convertint-la amb el seu treball en un zona habitable en la que la cultura de l’aprenentatge i de l’esforç comença a donar els seus fruits.

En la foto, Efrem i Kasai, dos dels primers orfes que va acollir a la Missió Saint Mary’s de Wukro ja fa vint anys. Després de la seva educació i experiència han tornat al seu punt de partida per ajudar als nens i nenes que ara es troben en la mateixa situació que a ells els va tocar viure. Ara treballen per ajudar-los i desenvolupar la comunitat local.

con-sus-hijos-efrem-y-kasay - copia