Premiades amb els VII Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol
Premiades amb els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol
El divendres 25 d’octubre van ser premiades amb els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol per la seva tasca social en l’àmbit més local: Dolors Bell-lloch Lleonart, Tere Grañó Costa, l’Associació d’Amics i Amigues de la Banqueta de Mollerussa i Golmés al Salt del Duran, l’Associació Senegalesa de Mollerussa i la Llar Terres de Ponent. Els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol són per distingir persones o entitats d’àmbit local que han destacat per la seva trajectòria o pel seu treball, tant en l’àmbit de l’associacionisme com en el cultural, l’esportiu, l’educació, la salut o el solidari.
Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, també premien en la seva novena edició a l’Agència de Naciones Unides pels Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) i, enguany, i de manera excepcional, s’atorga un segon Reconeixement Ànima Abba Melaku a Josep Maria Pujol i Gorné, qui fins ara ha estat president de la nostra Fundació CIS Angel Olaran després d’agafar-ne el relleu del seu germà Àngel el 2015.
En la presentació dels Reconeixements Ànima es van anunciar tots els guanyadors, i els guardons s’entreguen en el marc de la XV Vetllada Solidària Ángel Olaran que es dur a terme la nit del divendres 25 d’octubre al Restaurant Resquitx.
Dolors Bell-lloch Lleonart
L’any 2000 comença una nova etapa per l’aula de Formació d’Adults de Mollerussa. L’aula comptava, en aquelles dates, amb una matrícula de 9 alumnes. Aquest nombre no convencia la mestra que s’hi va destinar aquell any. Segons ella, la matriculació no reflectia les necessitats reals, de Mollerussa i comarca, envers l’índex de gent que s’havia d’alfabetitzar i integrar a la cultura de les nostres contrades. Es van començar una sèrie d’actuacions per promocionar l’aula d’adults de Mollerussa: contactar amb toles les associacions, instituts, assistents socials, etc. de Mollerussa i comarca.
Fruit d’aquestes actuacions divulgatives i del treball en xarxa es va aconseguir un increment molt considerable de la matrícula i això va implicar un augment de plantilla i un canvi en la denominació. Va deixar de ser aula d’adults per passar a ser Centre de Formació d’Adults (CFA). Això va comportar una nova gestió, estructuració i nous objectius com a centre. Des d’aquell moment l’objectiu clau passa a ser: Fer del CFA Mollerussa un espai de trobada i estudi per a persones adultes de diferents cultures, edats, nivells econòmics, etc. que comparteixen un mateix entorn.
El paper de la Dolors Bell-lloch Lleonart ha estat el de gestionar aquest centre i alhora impartir classes d’alfabetització, llengua catalana i castellana principalment, entre altres ensenyaments. La seva concepció d’integració està basada a aconseguir un bon solament en quant a parla i escriptura en l’aprenent. És per aquest motiu que s’ha involucrat tant en els processos d’aprenentatge de la llengua, cercant dinàmiques basades en elements culturals de l’entorn significatius per a l’aprenent (Museu de Vestits de Paper, Museu de l’Aigua, Estany d’Ivars-Vila-sana, etc.) per assolir l’èxit educatiu del CFA Mollerussa.
Gràcies a la seva dedicació i trajectòria de vint-i-quatre anys al capdavant, el CFA Mollerussa actualment compta amb 700 alumnes i on s’imparteixen tots els ensenyaments d’adults, i és un referent en l’educació d’adults de la zona.
Teresa Grañó Costa
Teresa Grañó Costa és una dona que exemplifica el compromís, la passió i la dedicació en cada aspecte de la seva vida. Educada en un entorn on la família, els amics i el treball eren els valors essencials, la seva trajectòria personal i professional reflecteix aquests pilars. Casada, mare de dos fills, sogra i àvia, la Tere ha sabut compaginar la vida familiar amb una dilatada carrera en la gestió empresarial, ocupant-se de l’organització i administració de diverses companyies, i la de voluntariat durant més de quatre dècades.
A partir de 1986, com a copropietària de la tenda de roba Maybel, va demostrar el seu esperit emprenedor. El seu compromís amb la seva ciutat natal es va materialitzar també amb el seu servei com a regidora de l’Ajuntament de Mollerussa entre el 2003 i el 2015. Paral·lelament, ha estat una peça clau en el desenvolupament social de la comunitat com a presidenta de l’Associació Aules d’Extensió Universitària Guiu-Clara des del 2008 al 2024, i de l’Albada Associació de Dones del Pla d’Urgell des del 2015 fins al 2023. Actualment, lidera un projecte innovador com a presidenta del Consell Rector de la “Comunitat Energètica” La Plana Sostenible.
Les seves aficions, com la genealogia i l’organització de trobades familiars i socials, reflecteixen la seva vocació per connectar amb les persones i crear comunitats més fortes. Avui, reconeixem una trajectòria marcada per la seva capacitat d’escoltar, aprendre i aportar a tots aquells que han tingut el plaer de conèixer-la.
Associació d’Amics i Amigues de la Banqueta de Mollerussa i Golmés al Salt del Duran
L’Associació d’Amics i Amigues de la Banqueta de Mollerussa i Golmés al Salt del Duran es va formar l’any 2015 amb l’objectiu de protegir i promoure la Banqueta del Canal, un espai natural històric valuós al Pla d’Urgell. Davant l’abandonament de l’entorn, l’Associació ha treballat per recuperar la zona, reforestant i mantenint el trajecte de la Banqueta amb la plantació d’arbres i amb jornades de desbrossament i d’adequació.
L’associació ha plantat més de 350 arbres des de la seva creació i ha recuperat esdeveniments com ara el tradicional Aplec de Sardanes al Salt del Duran.
S’involucra en activitats de conscienciació ambiental, col·laborant amb totes les escoles del Pla d’Urgell i les que ho sol·liciten. Està en contacte amb Centres de Protecció de la Fauna per conèixer i poder transmetre més sobre els animalons autòctons. A més, participa en iniciatives com Let’s Clean Europe i organitza esdeveniments com a caminades i activitats socials per donar a conèixer la Banqueta i el seu entorn natural i històric.
També i per la poca contaminació lumínica, organitza al Salt del Duran Jornades d’Astronomia per conèixer més sobre els astres.
L’associació es coordina amb la Comunitat General de Regants, altres associacions i institucions per assegurar el suport i la millora continua de l’espai.
Gràcies a l’esforç dels seus membres i col·laboradors, l’Associació d’Amics i Amigues de la Banqueta continua treballant amb una força vital en la protecció i promoció d’aquest pulmó verd, convertint la Banqueta del Canal en un lloc de referència on la naturalesa, la història i la cultura, es conjunten en perfecta harmonia.
Associació Senegalesa de Mollerussa
L’Associació Senegalesa de Mollerussa, fundada un dissabte d’octubre de 2004, s’ha convertit en un referent de cohesió social i integració. Des dels seus inicis, aquesta associació no ha deixat de treballar per millorar la convivència entre les diferents comunitats del municipi. Gràcies al seu esforç constant, ha contribuït a fer de Mollerussa un exemple de Catalunya diversa, moderna i plural, on tothom es pot sentir com a casa.
Amb uns 500 membres, dels quals 250 són actius, l’Associació Senegalesa ha desenvolupat nombroses activitats per promoure el diàleg intercultural i enfortir les relacions amb les institucions locals, com l’Ajuntament, el Consell Comarcal, la Creu Roja i els cossos de seguretat, entre altres. Aquest treball en xarxa ha estat fonamental per fomentar la confiança i el respecte mutu, ajudant a construir un entorn de convivència exemplar.
Els membres de l’Associació Senegalesa se senten mollerussencs amb orgull i valoren profundament el suport rebut per part de la comunitat. A través de la seva contribució activa, continuen enriquint la vida social i cultural del poble, demostrant que la diversitat és una fortalesa. Aquest reconeixement premia la seva dedicació i l’impacte positiu que han tingut en el camí cap a una Mollerussa més inclusiva i unida.
Llar Terres de Ponent
La Llar Terres de Ponent de Mollerussa, és una residència per a persones amb greus discapacitats físiques, del Departament de Drets Socials, gestionada per la Fundació Llars de l’Amistat Cheshire.
Llars de l’Amistat Cheshire és una Fundació Privada sense afany de lucre amb una trajectòria de més de cinquanta-cinc anys a Catalunya, que té la missió d’ajudar a les persones amb discapacitat física i que, per diferents circumstàncies, no poden romandre en el seu entorn familiar. Actualment, té vuit residències, sis de pròpies i dues de gestionades.
La residència Llar Terres de Ponent va ser inaugurada l’any 1995 i té 34 places per a persones amb greus discapacitats físiques secundàries a malalties neurodegeneratives, traumatismes i a malalties sobrevingudes.
Durant aquests vint-i-nou anys han atès 140 usuaris, oferint-los una residència petita i acollidora, amb esperit de llar, per tal que se sentin com a casa, un lloc on viure i conviure.
La Llar proporciona les cures i atencions necessàries per a cada usuari, mantenint i potenciant les relacions familiars i promocionant la participació comunitària.
Tota aquesta tasca és possible gràcies al treball de tot l’equip humà, personal i voluntaris que dia rere dia acompanyen als usuaris i estan implicades en el manteniment i el treball de les capacitats i l’assoliment dels reptes individuals.
El seu treball es basa en l’atenció a les necessitats dels residents de manera integral, centrant el treball en la persona i tenint en compte aquelles, interessos, somnis i projecte vitals.