Guanyadors III Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol
Aquesta setmana s’han donat a conèixer els guanyadors III Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol que es lliuraran en la XI Vetllada Solidària Ángel Olaran.
La nit del divendres 9 de novembre són distingides en uns emocionants Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol.
Són distingides per la seva tasca social en l’àmbit més local: Teresa Codony, Salvador Duran, Ramon Monfà i les associacions Albada i Serralada. Tots ells recolliran el guardó en el marc de la tradicional Vetllada Solidària que també comptarà amb la presència del missioner que dóna nom, ‘Abba Melaku’ (pare Àngel), al premi internacional que serà per Helena Maleno.
Els cinc noms han estat escollits per rebre la distinció després que una comissió n’hagi valorat les candidatures presentades en un procés participatiu que va finalitzar el 14 d’octubre.
Teresa Codony (Torregrossa, 1937)
Teresa Codony Balañá va néixer el 1937 a Torregrossa. Fou una gran mestra, MESTRA, en majúscules, de més d’una generació d’infants de la nostra ciutat, des de la seva aula, primer a ‘La Salle’, i després al col·legi El Carme. Es va entregar intensament i amb vocació a la seva tasca educativa durant més de 30 anys. Ensenyava amb una paciència immensa i amb una il·lusió sense límits. Els seus alumnes encara la recorden ara amb admiració i estima.
No ha parat mai de transmetre valors i ha estat un exemple de generositat i lluita per tots els que l’envolten. Avui dia, encara dedica el seu temps a ensenyar altruistament a pintar, una de les seves grans passions, a l’Espai Social Mollerussa i també al Casal de la Gent Gran.
Per altra part, ha pogut gaudir de la seva creativitat amb el treball de confecció d’esplèndids Vestits de Paper pel tradicional Concurs que es dur a terme cada any a Mollerussa.
Molt lluitadora i molt forta
Va iniciar-se com a professora interina a Esterri d’Àneu. Allí va conèixer el seu marit i estimat Antonio, amb qui ha compartit tota la seva vida i el naixement dels seus fills Nati, Toni i Francesc. La vida no li ha estat gens fàcil, tot el contrari. Amb la pèrdua del Toni i del Francesc ha hagut de lluitar i aprendre a ser molt forta. La seva voluntat i esperit d’anar endavant l’ha empès a dedicar infinites hores a l’ajuda als altres.
Els seus companys de camí són entre altres, la curiositat, la senzillesa, la creativitat, la fe, l’alegria… i sobretot, l’AMOR, per tot i per tots; estimar tothom i estimar tot el que fa amb tota l’ÀNIMA, la seva millor fórmula per fer créixer persones. Creure sempre en l’altre, caminar al seu costat, mostrant empatia, afecte i tendresa, lluint sempre un gran somriure.
Diu un proverbi xinès que: “Si fas plans per un any, sembra arròs. Si fas plans per una dècada, planta arbres. Però si els fas per tota la vida, educa una persona”. I, és al que la Teresa es va entregar amb passió, a educar milers de petites personetes que van créixer i que l’han recordat tota la vida.
Salvador Duran (Sant Jordi Desvalls, 1929)
Salvador Duran Massó, va néixer a Sant Jordi Desvalls l’any 1929, però porta residint a Mollerussa des de l’any 1960. Amb el Salvador, l’esport de la capital del Pla d’Urgell ha tingut durant més de 50 anys un gran, honest i humil servidor.
Des de molt petit ha estat un home amb arrels esportives i amb esperit de col·laboració, que des de molt jove l’han portat a contribuir en entitats relacionades amb ell.
En aquest sentit, al poc d’arribar a Mollerussa i amb l’empenta d’algun dels seus primers amics ja s’hi va veure involucrat. Era la seva vocació i l’exercia amb una gran entrega, dedicant-li moltes de les seves hores familiars i de descans.
En Salvador, casat amb la Maria i amb dues filles, va ser el fundador i President del Club de Voleibol femení, durant els 26 anys de la seva existència. Era un club amb molt pocs recursos i d’una gran modèstia en participacions en competicions no federades, però que portaren el nom de la nostra ciutat per tot Catalunya.
Direccions esportives
Uns anys més tard, l’amistat que mantenia amb dos grans mollerussencs, el Jaume Marrades i el Ramon Domingo, el va portar a formar part de la junta del club de Natació local i va acabar sent el seu President en deixar aquest càrrec el Jaume Marrades.
També com a directiu, a partir de l’any 1994 i durant 14 anys va ser vocal de la junta del C.F.J. Mollerussa que presidia el Jaume Raventós. Van ser anys difícils i de gran esforç, es venia de jugar amb l’elit del futbol espanyol i es va haver de començar de nou des de la Tercera Regional. Costava trobar directius, però ell s’hi va involucrar plenament.
El Salvador ha tingut, i quasi podríem dir que encara conserva, un altre vessant de servei a la nostra ciutat, ja que durant més de 50 anys i amb el pseudònim de SADU, ha estat un cronista esportiu que ha escrit en diaris com “El Mundo Deportivo”, “El Diario de Lérida” -on va ser ell artífex de suplements especials dedicats a la Fira de Sant Josep i al Concurs Nacional de Vestits de Paper- i al diari “Segre”. També fa un programa esportiu setmanal a Ràdio Ponent des de fa 10 anys. SADU es mostra molt orgullós d’aquesta feina, ja que per complir-la setmana si i setmana també ha hagut de sacrificar-se i planificar la seva vida familiar donant prioritat al seu compromís.
Ramon Monfà (La Sentiu de Sió, 1930)
Ramon Monfà Escolà va néixer a La Sentiu de Sió el 1930 i va arribar a Mollerussa el 1953. Es va integrar de seguida al poble i als seus costums, posant-se sempre a disposició de tothom.
Des de jove va embrancar-se en la realització cinematogràfica gràcies al seu aprenentatge autodidàctic.
Mai no va dedicar-se exclusivament al cinema, mai no va deixar la seva principal ocupació, el sector mobiliari, i malgrat constar al circuit professional, continuava com un amateur, treballant fora de la jornada laboral i implicant amistats i la població local a moltes de les seves produccions.
La seva afició al Cinema ha estat una gran i constant motivació a la seva vida. Aquest fet l’ha portat a ser director, guionista i productor de molts curtmetratges en 8 mm primer i, posteriorment, a produir i dirigir pel·lícules en 35 mm de manera més professional.
Entre els curtmetratges dels seus inicis als anys seixanta podem destacar el que porta per títol “El pobre romántico” amb la total participació com a actors de gent de la nostra Ciutat. El molt recordat Amadeu Aymerich encapçalava el repartiment. Altres curtmetratges de gran valor històric per Mollerussa han estat les seves filmacions sobre la Fira de Sant Josep i el del primer Concurs de Vestits de Paper i Pentinats.
Professionalització
L’any 1967, Monfà es va professionalitzar i va registrar la productora Monfà Films. Cal destacar d’aquells anys, curtmetratges com “El infeliz”, “La horda”, “Solo”, “Aversión” i “El Aprendiz de Hippy (Hastio)”.
Després de fundar i presidir el cineclub “Flash Back 77” de Mollerussa, Monfà va fer un pas més i es va endinsar en el món del llargmetratge, embrancant-se en la producció de “Cara Quemada”, estrenada l’any 1981 a Mollerussa i projectada en nombrosos cinemes d’arreu de l’Estat.
Després d’uns vint anys d’inactivitat cinematogràfica, a causa dels canvis de la indústria del cinema, Monfà va reaparèixer al circuit l’any 2000 amb el format vídeo, amb diferents documentals i curtmetratges d’argument.
Ha rebut nombrosos premis i reconeixements del món del cinema. Va rebre el 2016 el nomenament de fill adoptiu de Mollerussa.
Albada (1990)
L’Albada, Associació de Dones del Pla d’Urgell, va néixer a Mollerussa l’any 1990 i fou creada per dones de la nostra ciutat per a les dones de la nostra ciutat i comarca, amb un objectiu principal: crear un espai de relació que fos afectiu i efectiu. És una entitat referent. Tenen unes 450 sòcies, però fins a 1.350 són les que en un moment o altren’han format part.
L’Albada dóna cabuda a totes i cada una de les dones de les nostres contrades i per això organitza contínuament innumerables tallers, trobades i esdeveniments perquè totes hi puguin trobar l’activitat més adient. Tallers de pintura, punta al coixí, patchwork, parxís, treballs manuals, classes de ball, de música i piano, de lectura, cant coral, informàtica i sardanes. Es programen conferències, presentacions de llibres, i periòdicament sortides i excursions.
Activitats més destacades
Entre les activitats més destacades hauríem de mencionar les que es promouen cada 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb una conferència i amb l’homenatge a les sòcies que l’any anterior han complert 80 anys, que passen a ser “Sòcia d’honor” de l’entitat.
Amb molta força i treball s’organitza tots els anys la Trobada de Puntaires, arribant a tenir participacions d’entre 800 i 1.000, amb unes 40 parades i premis als millors treballs. Per l’any 2019 s’organitzarà a la nostra ciutat la 32a trobada de puntaires de tot Catalunya.
Participa en molts altres esdeveniments de caràcter popular, cultural i solidari que entitats locals i comarcals organitzen. No es tanca en ella, al contrari, sempre oberta i disposada a col·laborar. Es tradicional trobar el Grup Coral Ressò de l’Albada durant les festes nadalenques amb els concerts i cantades que s’ofereixen a institucions com són la Residència d’avis, Acudam, Terres de Ponent i Convent de Clausura.
Per acabar, fer menció de les Presidentes dels seus 28 anys: Maria Granell, Adelina Ruiz, Anna M. Simó, Carme Tantull i Teresa Grañó, que formant uns bons equips, han treballat amb sacrifici i constància per les dones de Mollerussa i del Pla d’Urgell, en definitiva, per tota la seva gent.
Grup Excursionista Serralada (1977)
El Grup Excursionista Serralada (GES) va néixer a finals de l’any 1977 com un grup excursionista gràcies a la iniciativa de joves de Mollerussa i comarca, entre els qui havia el Sisco Codina, el Ramon Monfà i el Jaume Piñol. Però no solament van crear una entitat esportiva, sinó que el seu vessant cultural també ha tingut molta rellevància en aquests més de 40 anys d’història.
Han connectat esport i cultura, esdevenint un referent pels joves del Pla. Han fomentat l’activitat excursionista a la muntanya i una millor formació per desenvolupar-se en aquest entorn. Volen compaginar la família, grans i petits, amb natura i muntanya.
En el vessant cultural, destaquen les seves aportacions en l’organització de conferències, projeccions de documentals de prestigiosos alpinistes i l’edició de la revista “Isard”. Al principi, com a òrgan d’expressió de l’entitat del GES, i amb el temps, difonent informació cultural i comarcal. La revista es va iniciar l’any 1979 i durant 8 anys va tenir una sortida semestral a banda d’alguns dels monogràfics de ressò. L’any1990 van iniciar juntament amb l’A.A. Xafatolls la portada de la Flama de Sant Joan a Mollerussa.
Expedicions arreu del món
Són moltes les importants activitats que fan. Des de la primera “expedició” del GES el 2004 a un cim de fora d’Europa, a Tanzània per ascendir el Kilimanjaro, l’Elbrús, l’ascensió a l’Aconcagua, Pic Lenin, … El 2007 fan la primera edició del Raid Pla que repetiren fins a l’any 2013 i, a partir del següent any i fins aquest, es fa el Duatló de l’infern.
En els darrers anys segueixen creixent amb la creació de les seccions de Curses de Muntanya, d’Alta Muntanya i la secció infantil. Les noves seccions porten noves activitats i destacar que en les curses de muntanya l’any 2012 acabaren com a primers classificats en les Curses Verticals de la FEEC Categoria Veterans Femení i el 2015 van ser finishers a la Ultra Trail del Montblanc.
Si l’any 2002 van celebrar el 25è aniversari amb l’ascensió de 25 cims, el 40è ho van fer amb 40 cims i amb diverses xerrades.
Recordant els premiats de l’edició anterior
Imatge de les persones i entitats reconegudes amb el II Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol a l’acte celebrat al Restaurant Resquitx la nit del divendres 6 d’octubre de 2017.