Ángel Olaran està enfadat perquè el món no està fent res contra la fam a Tigray

El missioner Ángel Olaran està enfadat perquè el món no està fent res contra la fam a Tigray. “Els drets humans ja no compten”. Aquest és el títol de la publicació del periodista Erik van Zwam a Trouw del dijous 9 de juny de 2022, 01:00. Recull reflexions del Pare Olaran -també la seva imatge- fetes en diversos escrits publicats en aquest blog de la nostra web. Hem fet la corresponent traducció del neerlandés perquè puguis llegir-la aquí. A més, hem enllaçat diferents parts a les nostres publicacions perquè si ho desitges puguis tenir tota la informació completa.

Un nen mira com un Tigray desplaçat fa cua per rebre aliments donats pels residents locals en un refugi per a desplaçats interns a Mekele, a la regió de Tigray, al nord d’Etiòpia. Imatge AP.

La publicació d’Erik van Zwam a Trouw comença així:

Durant mesos, els residents de Wukro, a l’estat de Tigray, devastat per la guerra civil a Etiòpia, han estat esperant menjar. El missioner Ángel Olaran hi viu i escriu en el blog (el periodista Erik van Zwam es refereix al blog d’aquesta web de la Fundació CIS Ángel Olaran) sobre els centenars de milers de morts.

“Els drets humans ja no compten”

“Els drets humans ja no compten”, escriu el missioner basc Ángel Olaran al seu blog, que molt ocasionalment arriba als seus seguidors a Espanya, perquè Tigray fa un any i mig que està gairebé completament aïllat de l’exterior. Fins i tot les organitzacions d’ajuda tenen poc o cap accés. Olaran fa un crit de socors. “A qui li importa que els nens morin a Tigray? Durant els últims sis mesos, 200.000 nens han mort allà per falta d’una mica de menjar”.

És un crit d’ajuda, però també una acusació -un j’accuse- contra els que tenen el poder en aquest món: la Unió Europea, les Nacions Unides, els Estats Units, la Unió Africana i les innombrables organitzacions d’ajuda que també ho fan. Poc, mirar cap a un altre costat i altres prioritats, com la terrible guerra d’Ucraïna.

Un odi profund als tigrinyes

El sacerdot espanyol, de 84 anys, treballa des de fa més de 25 a la localitat de Wukro, al nord de Tigray, a uns 200 quilòmetres de la frontera amb Eritrea. Escriu sobre les conseqüències de la guerra civil al Tigray, que ara fa més d’un any i mig. Uns dies abans que l’exèrcit etíop, amb l’ajuda de les tropes eritrees i les milícies amàriques de l’estat del sud, envaís Tigray a principis de novembre de 2020, va marxar cap a Espanya per a una operació d’emergència. No va ser fins quinze mesos més tard que va tornar a Wukro, que havia tingut una població d’uns 30.000 habitants.

Ángel Olaran

Ángel Olaran. Imatge Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran

Va haver d’obtenir permís per arribar a Tigray i va passar uns mesos a la capital, Addis Abeba, a finals de l’any passat, on va trobar un odi profund cap als tigrinyes. Milers de persones havien estat detingudes sense càrrecs, van perdre la feina o van tancar els seus negocis.

Un cop va arribar a Wukro, l’11 de gener d’enguany (2022), la majoria de la gent vivia amb dues cullerades d’arròs al dia. El menjar, la sal, el combustible s’havien tornat pràcticament inassequibles, si n’hi havia. “El menjar estava a la llista de prioritats aquí als llocs 1 al 4”, escriu sobre la situació.

“Fan divuit anys al front”

Els joves de Wukro, sovint menors de disset anys, marxen cap al front. Una noia de quinze anys, Helen, lluita en comptes del seu pare perquè no vol que deixi la seva feina. “Fan divuit anys al front”, escriu Olaran amb tristor. En una altra publicació posterior del blog, afegeix: “Si encara són vius per créixer”.

De Bask dirigeix ​​una escola d’horticultura a Wukro i un centre d’acollida per a gent gran i persones amb discapacitat crònica, de les quals 21 de les 92 persones van morir en poc temps. Brehane, a qui Olaran anomena “el nostre nen orfe”, va ser forçat pels soldats eritreus a buidar cases amb quatre nois més i portar-se principalment gallines i xais. Quan els soldats eritreus ho havien carregat tot, van matar els cinc nois a trets.

Són les històries de terror d’una terrible guerra civil gairebé oblidada, que es calcula que ja ha costat mig milió de vides a Tigray. La majoria van morir de fam. Si s’acorda una treva entre les parts en conflicte el 24 de març d’aquest any, l’esperança és que l’ajuda d’emergència arribi ràpidament a l’estat de fam. Les Nacions Unides diuen que es necessiten almenys 100 camions cada dia amb aliments, medicaments i kits d’emergència per evitar un desastre humanitari. Dels 5,5 milions de tigrinyes restants, el 90 % depenen ara de l’ajuda alimentària.

El 22 de març, el missioner anotava al seu bloc: “Cent camions al dia vindran a Tigray”. Uns dies després escriu esperançat: “Hem sentit que quatre avions d’una nació àrab han aterrat amb subministraments d’ajuda humanitària”.

“Veus que alguna cosa no va bé”

El diumenge 27 de març, va assenyalar que l’arribada de subministraments de socors podria trigar un mes més, però després arribarien dos-cents camions al dia. El dia 29 arriba la notícia que els rebels de Tigray estan parant quaranta camions. El 30 de març, el missioner aconsegueix comprar cereals, bledes i altres aliments a cinc comerciants servicials.

Ell i Wukro continuen esperant els camions promesos, mentre la fam cobra víctimes cada dia. “Cada dia sense ajuda, el crim contra la dignitat humana augmenta a Tigray”, assenyala el sacerdot desesperat. El 20 d’abril escriu: ‘Ja han arribat setanta camions, dels 2610 promesos’.

Mentrestant, fa dos mesos que la guerra a Ucraïna s’està lliurant. El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, està compromès a organitzar corredors humanitaris per a quatre ciutats sota un terrible bombardeig de l’artilleria russa. Hi ha amargor al blog d’Olaran del 22 d’abril: “Mires el mapa, i veus que vivim a la mateixa terra. Et preguntes: Algú creu que pertanyem al mateix món a Tigray?” Sospira: “Veus que alguna cosa no va bé”.

S’envia una carta a Guterres amb un crit d’ajuda pel que fa a la situació al Tigray. “No hi ha resposta de les Nacions Unides, ni de la Unió Africana ni de la Unió Europea.” El món s’ha oblidat de Tigray.

Les esperances es posen en la collita dels mateixos agricultors de Tigray en els mesos que venen. En la seva darrera publicació del 25 de maig, Olaran escriu que en una gran àrea els tomàquets, les figues de figuera i les pomes han estat menjades per fongs. “Al nostre voltant, els cultius es veuen afectats”.

Altres publicacions de Trouw

La publicació del periodista Erik van Zwam a Trouw acaba amb la recomanació de la lectura d’altres publicacions anteriors que tenen a Trouw:

Llegeix també:

Al Tigray etíop, els habitants es moren de fam, la treva hauria de fer possible l’ajuda d’emergència.

Els rebels de la província de Tigray, al nord d’Etiòpia, estan respectant un alto el foc declarat unilateralment pel govern d’Addis Abeba. Així és com es poden iniciar les ajudes d’emergència.

A Tigray, més del 90 % dels 5,5 milions d’habitants depenen de l’ajuda alimentària. 

Et pot interessar

Pots llegir altres publicacions del nostre blog.

Pots col·laborar, si ho dessitges

Pots sumar-te també a la nostra causa fent un donatiu a favor de la labor del missioner Ángel Olaran a Wukro, Tigray.