Qui som CIS Angel Olaran

La Fundació Privada Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran

És una ONGD, una organització sense ànim de lucre per al desenvolupament. Per saber qui som CIS Angel Olaran, direm que la fundació té el NIF G-25691189, va ser constituïda l’any 2009 i inscrita al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 2596. El seu domicili és a l’Av. del Canal, 7, de Mollerussa (Lleida). Emet certificats anuals de les donacions per a les desgravacions fiscals en la declaració de la renda i l’impost de societats.

Té per objecte col·laborar, prestar ajuda o assistència, així com elaborar i desenvolupar projectes nous o complementaris, sobre activitats dirigides o relacionades amb l’ajuda humanitària, sanitària, social o educativa a Wukro, a la zona del Tigray, al nord d’Etiòpia, en col·laboració amb el missioner basc Ángel Olaran, qui és al capdavant de la St. Mary’s Institution. Són més de 10 anys d’ajuda al Pare Ángel Olaran.

D’acord amb la Resolució de 12 de maig de 2010 es va inscriure al Registre d’Organitzacions no Governamentals per al Desenvolupament en l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament amb el número de registre 409. El CIS Ángel Olaran forma part de la Coordinadora ONGD de Lleida.

Actualment dóna tot el suport al Pare Ángel Olaran per garantir que les seves activitats d’ajuda humanitària segueixin endavant i pugui millorar-se la qualitat i dignificar la vida dels més necessitats d’aquella zona. El CIS Ángel Olaran el formem un grup de persones de diferents àmbits que, des del 2005, ens vam unir creant el Col·lectiu de suport a Ángel Olaran, per aconseguir recursos per als 2.400 nens orfes que viuen a Wukro i disminuir els problemes que afecten a 5 milions de nens orfes en un país amb 90 milions d’habitants. Es tracta de col·laborar en una de les zones més castigades del continent africà, afectada per una sequera continuada, uns alts índex de pobresa extrema i on hi ha moltes malalties com la sida o la tuberculosis.

Som una ONGD, Organització no governamental per al desenvolupament, és a dir, som una organització independent que no formem part de les estructures dels Estats i que actuem sense ànim de lucre perquè els països empobrits liderin els seus propis processos de desenvolupament per a millorar les condicions de vida de les persones, enfortir les seves capacitats i opcions.

Compartim valors basats en la solidaritat i treballem amb l’objectiu de “formar persones per a desenvolupar un món més just” i “contribuir al fet que les persones tinguin les mateixes oportunitats en qualsevol lloc del món, independentment d’on hagin nascut o crescut”.

La “D” d’ONGD

La nostra “D” significa fomentar el “Desenvolupament”, més enllà de la caritat i de l’ajuda. Va més enllà del creixement econòmic pur. Engloba moltes altres qüestions que afecten directament a la vida de les persones o l’accés als serveis públics per garantir la seva salut, educació, alimentació, accés a aigua potable i sanejament, etc.

Qui és Ángel Olaran?

El Pare Ángel Olaran va néixer el 17 de maig de 1938. Després de vint anys de missioner a Tanzània, va ser destinat a Wukro l’any 1991, al Tigray, al nord d’Etiòpia, per obrir una escola de secundària i de la que és el director, la St. Mary’s Institution, que depèn de l’Adigrat Diocesan Catholic Secretariat (ADCS), que a la seva vegada penja d’Ethiopian Catholic Church. La seva tasca des de llavors ha anat molt més enllà de la direcció de l’escola de formació professional on s’imparteix, entre altres, estudis d’agricultura i on amb el temps s’ha convertit en un referent en aquella regió etíop del Tigray, contribuint a que es garantís el proveïment de la població local gràcies a l’experimentació amb tècniques de cultiu, reg, nous productes i formació de camperols en tècniques de producció agrícola.

Gràcies a la seva tasca social i organitzativa ha transformat Wukro (35.000 habitants) des d’una acumulació de refugiats de les guerres civils de la zona (ni tan sols figurava al mapa) en una ciutat amb una multitud d’associacions (camperols, dones, esguerrats de guerra, mestres, malalts de la sida, etc.); d’estructures de suport social per pal·liar els problemes més greus: l’acolliment familiar de milers d’orfes, la cura dels nens amb desnutrició greu, les ajudes a l’hospital i als més pobres, un menjador per als ancians desvalguts, etc., etc.; la transformació de l’escola secundària en una Escola d’Agricultura que, a més dels seus 500 alumnes, serveis als dos o tres mil camperols de la regió amb cursets i dossiers que els ajuden en la millora de les tasques del camp (els horts, els camps de cultiu, els arbres fruiters, la cria de bestiar… fins a la seva comercialització).

L’Escola és pionera en l’aprofitament de les pluges d’estiu (dos únics mesos) amb canalitzacions, la reparació de la presa d’un pantà, bombes d’aigua amb pedals per treure l’aigua dels pous, reg gota a gota, a més d’un original projecte gegantesc per a filtra l’aigua de la muntanya de tal forma que reaparegui en els pous de la vall.

Ángel Olaran és Abba Melaku

En totes aquestes activitats, Angel Olaran és Abba Melaku i –amb l’ajuda de moltes ONGs espanyoles i europees- no actua solament com impulsor i organitzador, sinó com un pare –o padrí- que estima i vetlla pels seus, com així el considera la població, que carinyosament l’anomena ‘Abba Melaku’ (el Pare Ángel). “El carrer és la meva església i les cases de la gent són els meus altars”, proclama.

La seva preocupació principal és l’educació dels joves. Afectuós i rigorós a la vegada, aspira a una nova generació responsable tant en les seves vides personals i familiars com en el laboral. “Una bona educació és el millor que els podem oferir”, diu. I el cert és que ja ha començat a donar els seus fruits entre els que van ser els seus primers alumnes i que ara l’ajuden en els seus projectes.

El llibre Què podem fer?. Els fets del missioner Ángel Olaran al nord d’Etiòpia explica aquesta riquesa intentant aproximar les dues meitats del nostre món partit.

Angel Olaran-wukro-etiopia

Ángel Olaran

Qui era Àngel Pujol?

Àngel Pujol Gorné ens deixava inesperadament, de sobte, despés de patir una aturada cardíaca fulminant la nit del 14 de gener de 2015 que va acabar amb la vida del qui fou fundador, president i ànima del CIS Ángel Olaran. La seva obra més perdurable va ser construir esperances de vida al costat del Pare Ángel Olaran.

Àngel Pujol va néixer a Mollerussa (Lleida) l’any 1947. Va ser empresari del Grup Pujol fins que després de consolidar-lo i expandir-lo, un dia va deixar de construir prefabricats de formigó per a dedicar-se en cos i ànima a construir esperances de vida al convertir-se en el president de la Fundació Privada Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran.

Coneix el missioner

A finals de l’any 2005, Àngel Pujol, invitat pel Dr. Ferreruela, va visitar l’hospital de Mekele, a la regió del Tigray (Etiòpia) on aquest doctor realitza voluntàriament operacions oculars als nens i nenes i a la resta de ciutadans d’aquella població. En aquell moment, el Sr. Pujol va quedar impactat pel treball que portava a terme el seu amic oculista i cirurgià òptic, i es va interessà per totes les carències que patien i, que desgraciadament encara avui pateixen, en aquella zona. Durant la seva estada es van desplaçar a la ciutat de Wukro, on va tenir el primer contacte amb el missioner basc Ángel Olaran.

Entre Olaran i Pujol va sorgir una sincera amistat que va fructificar amb la creació del Colectivo de Soporte Ángel Olaran, canalitzant part de la seva ajuda rebuda des d’Espanya i realitzant una major difusió de les activitats efectuades per ell mateix en la regió del Tigray i en la població de Wukro.

Més endavant, a l’any 2009, a causa del gran treball i dedicació per a impulsar el programa “Wukro Social Development” es va crear la Fundació Privada Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, de la que es va ser president i alma. Va dedicar els seus darrers anys de vida a ajudar el Pare Olaran.

AngelPujol FOTO

Àngel Pujol

Qui és Josep Mª Pujol i Gorné?

Josep Mª Pujol i Gorné és el president de la Fundació Privada del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran després que fou elegit per una unanimitat pel Patronat en una convocatòria extraordinària celebrada el dia 27 de gener de 2015. En la mateixa, es va expressar el reconeixement a la labor, la gratitud i l’estima per la bondat i tarannà personal del president Àngel Pujol i Gorné. Els membres del Patronat van tenir l’oportunitat de viure i compartir –des del primer dia, amb la il·lusió i empenta que en tot moment inculcava, la motivació, el treball i els èxits dels grans projectes, així com l’alegria per haver assolit els més senzills.

El qui fou fundador, president i ànima del Centre d’Iniciatives Solidàries, i que malauradament ens va deixar de repent a mitjans del mes de gener de 2015, té com a relleu al seu germà com a president, i també, el seu fill Miquel Pujol Oliva com a nova incorporació al Patronat del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran que va ser fundada al maig del 2009 tenint per objecte col·laborar, prestar ajuda humanitària, social o educativa a Wukro, a la zona del Tigray, al nord d’Etiòpia, en col·laboració amb el missioner basc Ángel Olaran, qui és al capdavant de la St. Mary’s Institution.

Actualment, li dóna tot el suport per garantir que les seves activitats d’ajuda humanitària als nens orfes i la col·laboració en una de les zones més castigades del continent africà, afectada per una sequera continuada, uns alts índex de pobresa extrema i on hi ha moltes malalties com la sida o la tuberculosis.

Continuar amb el llegat del seu germà

Josep Mª Pujol i Gorné, segueix amb el llegat del seu germà que va iniciar fa gairebé 10 anys quan gràcies al Dr. Ferreruela va conèixer al missioner Ángel Olaran i, entre ells va sorgir una sincera amistat que va fructificar amb la creació del Colectivo de Soporte Ángel Olaran. Com sempre deia Àngel Pujol de Ángel Olaran: “Una hora per a conèixer-lo, un dia per admirar-lo i tota una vida per a no deixar-lo”.

L’actual president segueix endavant amb la col·laboració solidària endegada pel seu germà d’ajuda al missioner Ángel Olaran en la seva labor humanitària a Wukro, al nord d’Etiòpia, i en la que seguirà sent fonamental el projecte d’ajuda als orfes i als més necessitats d’aquella zona del Tigray. Per aconseguir els objectius, podrà comptar amb el Patronat de la fundació i un equip humà de col·laboradors i voluntaris.

Josep Mª Pujol i Gorné, que va néixer a Mollerussa el dia 15 de desembre de l’any 1941, és l’actual director general de l’empresa Prefabricats Pujol, empresa familiar a la qual es va incorporar a finals dels anys 60 quan en aquells moments era dirigida pel seu pare. Al cap de no massa temps, inicia, juntament amb el seu germà Àngel, el procés d’expansió de Prefabricats Pujol.

El president del Centre d’Iniciatives Solidàries, compta a més, amb la seva experiència en el món de la cooperació, donat que va ser de l’any 1995 a desembre de 2007 el president de la Fundació Lleida Solidària, ONG del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Lleida.

Al juny de l’any 1999 el Govern de la Generalitat de Catalunya el nomena president del Consell Social de la Universitat de Lleida, que és l’òrgan de participació de la societat en la universitat pública i que té assignades, per Llei, responsabilitats com: vetllar per la qualitat dels serveis universitaris, l’eficàcia de la gestió administrativa, l’avaluació, la planificació estratègica i el finançament de la universitat. Responsabilitat per a la qual va torna a ser designat  pel nou executiu del govern autonòmic i que desenvolupa fins al gener de 2008,  completant els  dos mandats de quatre anys consecutius que la legislació preveu com a màxim.

Experiència la servei de la causa

Pel que fa a la seva trajectòria empresarial i social, pot dir-se, que la seva labor li ha estat reconeguda per institucions i organitzacions vinculades al sector i amb el món empresarial que li han atorgat diferents premis, molts d’ells per la singular tasca duta a terme en l’àmbit de la conciliació entre la vida laboral i familiar. En aquesta vessant d’empresari ha estat guardonat amb el premi Catalunya Construcció; la medalla Ildefons Cerdà, i el premi Cambra de Comerç i  Indústria de Lleida, tots ells a la seva trajectòria professional.  Pel que fa a reconeixements institucionals a la seva labor vers la societat, ha estat distingit amb  la Medalla d’Or de la Universitat de Lleida (setembre 2008), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (abril 2009) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Lleida (maig 2009).

Es defineix simplement com un home treballador que gaudeix amb la seva feina i la seva gent, agraït amb la vida per tot el que li ha donat i totes les possibilitats que li ha posat al davant.

Àngel Pujol i Josep Mª Pujol a Tarragona

Josep Mª Pujol i Gorné, a la dreta de la imatge, amb el seu germà Àngel

Projectes?

Des del CIS Ángel Olaran, han estat nombrosos els projectes que s’han dut terme en aquella zona empobrida del que s’anomena “Banya d’Àfrica”. Un dels projectes més importants a nivell de cooperació al desenvolupament va ser el subvencionat a l’any 2009 per l’Agencia Española de Cooperación Internacional (AECID) consistent en la construcció d’un embassament d’aigua de reg per a la millora alimentària de la població de la zona, permetent regar 100 Ha i beneficiar a unes 300 famílies de Wukro. Va finalitzar a l’any 2012 amb la col·laboració de la Fundació Lleida Solidària (FLS).

El CIS Ángel Olaran ha compartit projectes amb la seva contrapart oficial a la regió, l’Adigrat Diocesan Catholic Secretariat-St. Mary’s Institution, experta en l’execució de projectes de cooperació internacional al desenvolupament, sent gestora d’una gran part dels recursos estrangers que arriben a la regió en matèria d’ajuda al desenvolupament i que mitjançant la seva tècnica enginyera expatriada que viu en el terreny pot fer un perfecte seguiment diari de les obres i treure el màxim aprofitament a la seva experiència a la zona i a la idiosincràsia a l’hora de treballar.

La fundació també ha col·laborat amb els projectes de Las Hijas de Caridad de San Vicente Paul Louise de Marillac, amb les Daughters of Charity St. Louise Eye Clinic, amb Sister Margaret, amb Sister Meaza Daugther of Charity a Mekele, amb la Brikti Tesfay, Daughters of Clarity d’Alitena, i tambié amb Berhane Tewele, director de Wukro Social Development Program, a la St. Mary’s School.

Projectes realitzats per saber més de qui som CIS Angel Olaran

Al llarg d’aquests anys han estat molts els projectes desenvolupats, però destacaríem:

-Dotació d’un sistema de contenció i canalització d’aigua i millora de la seguretat alimentària per a la població de Wukro, anteriorment mencionat i que va ser subvencionat per la AECID.

-Integració de grups de persones en exclusió social, portadores de la sida a Wukro, Etiòpia.

-Formació professional de joves en risc d’exclusió social a Wukro, Etiòpia.

-Millora de la qualitat de vida de grups de centenars de nens a Wukro, Etiòpia.

-Reunificació familiar amb els pares a Wukro, Etiòpia.

-Educació vocacional a Wukro, Etiòpia.

-Accés a l’alimentació i habitatge, prevenció sanitària i accés a l’educació a Wukro, Etiòpia.

-Finançament econòmic de projectes d’ajuda a les persones amb Sida a Wukro, Etiòpia.

-Projecte de l’Esport a Wukro, Etiòpia, per allunyar als joves dels ambients nocius per al seu creixement tant físic com emocional.

-Construcció d’un pou d’aigua a la ciutat de Meleke, Etiòpia.

-Construcció d’un pou d’aigua a la ciutat d’Adigrat, Etiòpia.

-Projecte ‘Suma’t a la Regla. Un tabú a l’Àfrica’

També cal destacar, que des del CIS Ángel Olaran i amb Àngel Pujol com a president, s’ha sufragat l’enviament a Wukro de contenidors amb material divers des de màquines de cosir fins a automòbils, màquines trituradores de pedra o tractors amb cisternes per al transport d’aigua potable i també l’enviament de material sanitari.

A més, es va publicar el primer llibre: Ángeles de Wukro”, la lucha contra la pobreza en un rincón de Etiopía de Mayte Pérez Báez en el qual es relaten les precàries experiències quotidianes del missioner.

A l’any 2013, va sortir el segon llibre: Què podem fer?”,  els fets del missioner Ángel Olaran al nord d’Etiòpia, de Josep Maria Jaumà. Un llibre molt especial per a que l’obra del Pare Olaran arribi a molta més gent.

En l’actualitat, des del CIS Ángel Olaran es continua donant tot el suport al missioner basc i es treballa per aconseguir recursos anualment per a garantir l’ajuda orfes i persones més necessitades de Wukro.

Regularment es realitzen actes de sensibilització i conferències de temàtiques referides a la cooperació amb Etiòpia.

Per altra part, s’efectuen diferents i variades activitats per recaptar fons econòmics per a seguir ajudant al Pare Olaran. Van des de concentracions de motos, curses atlètiques solidàries, sopars benèfics, jocs de cartes solidaris, campionats del joc de la botifarra, desfilades de moda, obres de teatre, tornejos esportius, etc. Tot en definitiva, és per a donar a conèixer l’obra d’Ángel Olaran i ajudar-lo en tot el que es pugui per a que amb la seva dedicació s’aconsegueixi un món una mica més just.

Patronat del CIS Ángel Olaran

Patronato del CIS Angel Olaran

El CIS Ángel Olaran està dirigit per un Patronat. Els seus membres, en la foto de dalt són, començant per l’esquerra: Josep Balagué, Isabel Montserrat, Josep Maria Pujol (president), Josep Ramon Pijoan, Antoni Miquel, Miquel Pujol i Antoni Reig.

Comunicació?

Per a tenir més informació de la nostra Fundació, pot també seguir-nos a les xarxes socials i, si ho desitja, també pot formar part de la nostra organització col·laborant fent-se soci de la mateixa.

El nostre domicili és:

Av. del Canal, 7

Tel. (00 34) 973 601 097

25230 MOLLERUSSA (Lleida)

Si encara li queda algun dubte o desitja fer-nos algun suggeriment, pot també contactar amb nosaltres enviant un correu electrònic a l’adreça:

[email protected]

Si desitges i pots ajuda’ns, cumplimenta i envia’ns el següent formulari. O si t’és més fàcil, truca’ns al 973 601 097.

El teu nom i cognoms (requerit)

El teu email (requerit)

El teu telèfon (requerit)

Assumpte (requerit)

El teu missatge

Sóc feliç per poder realitzar una donació que faré efectiva a través d'una transferència bancària a favor del CIS ÁNGEL OLARAN al domicili bancari: BSCH ES83 0049 1886 7420 1070 3392, indicant el meu nom i cognom en la mateixa. (Des de la nostra fundació t'enviarem l'acusament de recepció a la teva adreça de correu electrònic i et sol·licitarem la resta de dades que ens faltin per poder emetre el Certificat de Donacions per a la desgravació fiscal en la declaració de la renda).
Moltíssimes gràcies!

Si ja ets sòcia o soci, només cal que ens comuniquis l'import i la forma de fer efectiva la teva donació especial en l'apartat 'El teu missatge'.
Moltíssimes gràcies!

El responsable del tractament de les seves dades personals és la Fundació Privada Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran amb la finalitat de tramitar la seva sol·licitud de donació. Pot exercir els seus drets davant el responsable del tractament. Pot consultar la informació addicional en la Política de Privacitat.

He llegit i accepto la Política de Privacitat