Trencant tabús: com l’educació menstrual està canviant la vida de les adolescents a Wukro, Etiòpia

Després de tres anys sense escola a causa de la pandèmia i el conflicte armat, les aules de Wukro tornen a omplir-se de vida. Però per a centenars de noies adolescents, reprendre els estudis comporta un repte afegit: la menstruació continua sent un tabú i un motiu d’absentisme escolar. Per això, es necessari continuar trencant tabús: com l’educació menstrual està canviant la vida de les adolescents a Wukro, Etiòpia.

La pobresa menstrual –la manca d’accés a productes d’higiene i informació adequada– fa que moltes alumnes faltin a classe durant el període. De fet, es calcula que entre un 19% i un 68% de les noies etíops es queden a casa de manera recurrent quan tenen la regla, per vergonya o per no tenir compreses. Aquestes absències repetides provoquen endarreriment acadèmic i fins i tot abandó escolar, amb el consegüent risc de matrimonis precoços i embarassos adolescents. Davant d’aquesta realitat, el projecte a Wukro vol garantir que la menstruació no sigui un obstacle per a l’educació de les nenes. 📚✨

Professora i alumnes de l’escola de secundària de Wukro, Tigray (Etiòpia) durant una sessió de formació en salut i higiene menstrual.

Formació i sensibilització a l’aula

Per fer front als tabús, hem integrat l’educació menstrual als col·legis de Wukro. El projecte va començar formant formadores i professors en Salut i Higiene Menstrual (un curs Training of Trainers o TOT). Gràcies a aquesta capacitació, les mestres han après com parlar oberta i respectuosament de la menstruació a l’aula. S’organitzen tallers interactius on les alumnes poden fer preguntes, compartir dubtes i conèixer millor el seu cos. També es treballa amb materials visuals i dinàmics per explicar el cicle menstrual, les pràctiques d’higiene bàsiques i com usar correctament les compreses reutilitzables. Que un tema considerat tabú es tracti a les aules és revolucionari: ajuda a trencar mites (com la idea de la “impuresa” durant la regla) i a normalitzar que la menstruació és una part natural de la vida de les noies.

A més, hem involucrat tota la comunitat educativa. S’han creat clubs de noies a les escoles, espais segurs on poden recolzar-se mútuament i continuar aprenent juntes sobre salut menstrual. Aquestes sessions les han ajudat a entendre que la regla no és motiu de vergonya, sinó un procés natural que poden gestionar amb confiança. Fins i tot els nois de l’escola han mostrat curiositat i han estat inclosos en algunes xerrades de sensibilització, perquè ells també entenguin el procés i respectin les seves companyes. 💡 Quan els joves participen, es promou una cultura de comprensió i suport que beneficia totes i tots.

Vull conèixer el projecte!

Noies més segures i empoderades

Els efectes de portar l’educació menstrual a les escoles de Wukro es noten de seguida. “Abans em moria de vergonya quan em venia la regla a classe; ara sé què fer i ja no em paralitza”, confessa una de les alumnes de 14 anys. Gràcies a les formacions, les noies ara entenen millor els canvis del seu cos i com cuidar-se. Han après trucs per alleujar els dolors menstruals i mantenir una bona higiene, fins i tot en entorns amb recursos limitats. També saben que compten amb el suport de professores i companyes si tenen alguna incidència, com una taca a la roba: ja no s’amaguen, sinó que demanen ajuda sense por.

Aquest canvi d’actitud es tradueix en més assistència i participació. Les directores de les escoles informen que les faltes per motius de menstruació han disminuït notablement. Veuen les alumnes més concentrades i amb més autoestima. Quan una noia sap que no haurà de quedar-se a casa cada mes, pot planificar els seus estudis amb normalitat i somiar en gran: volen ser infermeres, professores, enginyeres… qualsevol cosa! 💪 En definitiva, estan recuperant el temps perdut i aprofitant al màxim les classes sense que la menstruació les freni.

“Les nostres alumnes ara parlen obertament de la menstruació i es recolzen les unes a les altres. He notat un abans i un després: venen a l’escola tranquil·les fins i tot quan tenen la regla, i això es reflecteix en els seus somriures i en els seus resultats.” – explica una professora de l’escola de Wukro.

Naturalment, encara queden desafiaments. La manca d’aigua corrent en algunes escoles o la falta de lavabos adequats són problemes pendents que estem abordant juntament amb les autoritats locals. Tot i això, la conversa ja ha canviat: avui la menstruació es discuteix a les classes de ciències i tutoria, a les reunions de mares i pares, i fins i tot en grups comunitaris. La connexió emocional que s’ha generat és enorme. Quan una alumna comparteix la seva experiència i veu que no està sola, es crea una xarxa de suport que abans no existia. Aquesta xarxa és la clau de l’empoderament: les nenes de Wukro saben que els seus somnis importen i que, amb educació i recursos, poden assolir-los malgrat qualsevol obstacle. ✨

🙌 Crida a l’acció

Amb la teva ajuda, podem portar l’educació menstrual a més escoles de Wukro i de tot el Tigray. Contribueix-hi ara perquè cap nena s’hagi de perdre’s classes per la seva menstruació. Fes un donatiu al projecte Empoderament de nenes, adolescents i dones a Wukro, Tigray (Etiòpia) i ajuda a trencar el tabú!

Vull conèixer el projecte!
Vull donar al projecte!

Amb la col·laboració de