Nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció
Nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció
Des de la Fundació P. CIS Ángel Olaran treballem pels nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció al desenvolupar el projecte de “Protecció infantil i enfortiment institucional mitjançant l’atenció i suport a orfes i nens vulnerables (*OVC) de la població de Wukro”. *Orphan and Vulnerable Children.
Ángel Olaran va construir la seva pròpia estructura per cuidar els orfes quan va arribar a Wukro (Etiòpia). Avui dia segueixen havent-hi molts nens i nenes que es queden sols i soles per diverses causes, com l’alt índex de mortalitat materna, així com per malalties com la SIDA, etc.
Pel que fa a la situació actual, existeix un alt índex de mares solteres malaltes, que van quedar encinta a causa de violacions o van ser abandonades per les seves parelles. A causa de les seves greus malalties no els és possible cuidar els seus fills i necessiten ajuda.
“El ángel de la guarda español de los huérfanos etíopes”, segons El Confidencial
Llegim a El Confidencial: … Para articular y controlar este inédito mecanismo de asistencia, Ángel Olaran creó la figura de la “madre tutelar” o, lo que es lo mismo, mujeres responsables del seguimiento y vigilancia del bienestar de los niños dentro de las familias y hogares de acogida. A través del Centro de Iniciativas Solidarias y de la Escuela de María, institución creada igualmente por el padre Ángel, se garantiza, asimismo, la educación, formación y salud de todos los niños y jóvenes acogidos al programa (que, hoy en día, son más de 1.000)… Lectura de l’article complert: El ángel de la guarda español de los huérfanos etíopes
Gràcies també a altres ONGS es pot desenvolupar aquest programa.
Objectiu principal des del Centre d’Iniciatives Solidàries
Posar tots els mitjans possibles per salvaguardar els nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció. Ajudar que l’Ángel Olaran pugui vetllar per ells. Gràcies a les subvencions d’institucions, a les aportacions dels socis o donants i, també, als fons recaptats per la fundació en les diverses activitats que es realitzen al llarg de l’any es poden aconseguir els nostres objectius i cumplir amb aquest projecte d’ajuda als orfes de Wukro.
Muliena, una nena orfe que va venir al nostre país al setembre de 2014 i van viure la setmana màgica. Des del CIS Ángel Olaran ajudem a la protecció a orfes i nens de Wukro, Etiòpia.
Situació que es troba Àngel Olaran a Wukro, l’any 1991
Ángel Olaran va arribar a Wukro a principis dels anys 90 per inaugurar-hi un col·legi de secundària. Amb tot això, es va adonar molt aviat que a més de l’Escola i la Missió, es necessitava un orfenat. Un fet va canviar la perspectiva i es va apostar per un sistema innovador per acollir nens i nenes sense pare, o sense pare ni mare, que no tenien on anar a raure.
Els pares blancs Ángel Olaran i José Luis Bandres (que havia estat vint anys professor del seminari d’Adigrat, on tornaria més endavant) van ser destinats a Wukro l’any 1991 per inaugurar-hi un col·legi de secundària; en tot el Tigré només n’hi havia vuit. Encara que els terrenys oferts pel nou govern democràtic (arribar al poder aquell mateix any) eren de pèssima qualitat, la construcció de l’Escola i de la Missió, fetes amb diners de l’ONG alemanya Misereor i de Mans Unides, no oferí problemes i en resultà un complex ampli i magnífic.
Els problemes –com van descobrir de seguida- venien d’una altra banda: els gairebé trenta anys de guerra, l’epidèmia de la sida, que, abans dels retro-virals, matava 13.000 etíops l’any, i la gran fam de 1984, només 7 anys abans, havien destrossat el teixit familiar de la societat. Dones amb criatures abandonades pels soldats, o pels marits (emigrats a la capital, o al Sudan, o a l’Aràbia, buscant feina i, de pas, oblidant-se de la família); nens expulsats d’Eritrea per ser fills de pare o mare etíops, que van arribar a peu per les muntanyes; l’alt percentatge de natalitat ‘natural’ del país (més de 7 fills per dona); o simplement la desmoralització general que convertí en habitual que els homes canviessin fàcilment la muller carregada de fulls per una altra de més jove…
Tot això deixà com a seqüela una quantitat nombrosa d’infants sense pare, o sense pare ni mare, i, no cal dir-ho, desnodrits i sovint malalts.
Era necessari un orfenat, però un fet va canviar la perspectiva i es crea un sistema innovador
Ben aviat els pares blancs es trobaren amb nens que no tenien on anar a raure. L’opció semblava clara: a més de l’Escola i la Missió, construir també un orfenat. Però un fet va canviar la perspectiva: quan 5 germans sense pare van perdre també la mare; un grup de veïns van presentar-se a la Missió dient que si econòmicament els fos possible, ells els protegirien i cuidarien. L’oferiment es repetí diverses vegades per part de veïns de nens orfes. D’aquí sorgí la feliç idea de donar suport econòmicament a aquests veïns perquè poguessin fer-se responsables d’aquests nens.
L’ajuda era mínima, però suficient 50 birrs pel lloguer (2 euros) i 280 birrs (11 euros) per l’alimentació mensual de cada nen. Solució molt preferible a la d’un orfenat, on les relacions són necessàriament més despersonalitzades. Alguns d’aquests nens van començar a dir ‘pare’ i ‘mare’ als seus protectors, fins i tot després d’haver-se canviat a una altra casa. D’altres foren realment adoptats per les famílies com a fills propis.
Brhan Reda és una contractada per a que faci de mare ‘de lloguer’ en les cases dels orfes. Té al seu càrrec 7 cases amb un total de 15 orfes.
La gran aposta per aquest sistema consistia en el fet que els germans seguien units, formant una família, i que el més gran o la més gran (que podien tenir 10 o 12 anys) adquirien la responsabilitat d’actuar com a pare o mare dels més petits: administrar els diners, posar ordre a les seves vides… Va funcionar (i encara funciona) estupendament, i aquesta va ser la gran alegria. Un grup de dones s’encarreguen de vigilar setmanalment 5 famílies cada una: la neteja, l’ordre, el menjar, els deures escolars, etc.; i si els nens no poden cuinar per ells mateixos, un altre grup de dones els prepara el menjar.
El nombre de famílies amb nens orfes anà creixent ràpidament (i continua creixent) i ja resultava impossible per a l’Ángel d’estar atent a tots ells; per això passà a l’administració d’aquesta xarxa al Wukro Social Development Program, que atén els orfes i els dóna el necessari. Avui són 12 les dones que vigilen aquestes famílies, i 12 les cuineres, a més dels 5 assistents socials de l’Oficina de Serveis Socials. Tots plegats formen una ‘família de famílies’, amb l’Ángel Olaran exercint de pare –o, ara, d’avi- de centenars de nens; i no només individualment, sinó també com a grup.
L’Oficina de Serveis Socials: WSDP (Wukro Social and Development Program)
Va arribar un moment en què l’Ángel no podia abastar totes les responsabilitats que se li anaven acumulant. Com atendre personalment a més de 1000 orfes, amb tot el que suposa de lloguers, ajudes econòmiques, atenció als nounats, als malalts, als ancians…?
Es va crear el Wukro Social and Development Program. Avui és una oficina vital a Wukro. Gràcies a la dedicació i habilitat de les persones que hi pertanyen poden atendre professionalment milers de persones que sol·liciten ajut. A més, mantenen un mètode just i rigorós sobre les necessitats de cadascú i amb l’esperit tan personal que té l’Ángel. L’Oficina de Serveis Socials funciona sobretot gràcies a les ajudes de les ONG, la majoria de les quals van destinades als orfes. Però, tanmateix, tracten de cobrir com poden altres col·lectius també molt necessitats: els més pobres, l’atenció als malats de la sida, cursos de planificació familiar, socors als ancians que viuen sols, etc. Per evitar qualsevol tipus de favoritisme, tot el que fan és d’acord amb l’ajuntament (werera), que està administrativament dividit en tres barris (kebeles).
El WSDP (Wukro Social and Development Program) o Oficina de Serveis Socials va ser creat per gestionar tots els programes d’ajuda social creats per Ángel Olaran. L’Oficina de Serveis Socials depèn del bisbat d’Adigrat.
Un comitè executiu de 21 persones elegides entre els 210 representants dels tres Kebeles (70 per cada barri) decideix tots els casos individuals i col·lectius: per exemple, qui té prioritat per rebre les ajudes. Per ser acollit al programa d’orfes, posem per cas, el kebele exigeix el testimoni de tres veïns. Per cada projecte, oficina i ajuntament signen un protocol d’acords, cosa que implica que l’oficina rebrà tota mena de facilitats (ja que no de diners, perquè la pobresa de les institucions és la mateixa de tot el país).
Lliurament de les ajudes econòmiques quinzenals a gent necessitada. El kebele (el barri) és qui decideix qui pot acollir-se als programes d’ajuda de l’Oficina de Serveis Socials.
Abel, un dels assistents socials de l’Oficina de Serveis Socials, visitant famílies acollides als programes d’ajuda.
L’Oficina de Serveis Socials s’encarrega de l’administració dels diners per ajudar els nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció, a més de procurar-los altres activitats. L’Oficina realitza cada dissabte al matí classes de repàs a l’edifici de l’institut. Paga els professors per fer repàs a tots els orfes d’entre 11 i els 16 anys –graus 5è a 10è-. L’assistència és obligatòria, com també ho és per ser a tots els alumnes que es matriculen voluntàriament per a tot el curs.
El seguiment de l’educació dels nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció és un dels puntals del programa d’ajuda de l’Oficina de Serveis Socials.
Si ho desitges, pots complimentar la informació amb la lectura del llibre: Què podem fer?. Els fets del missioner Ángel Olaran al nord d’Etiopia.
Projecte per nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció
Des de la Fundació P. CIS Ángel Olaran treballem per aquests nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció, al desenvolupar el projecte de “Protecció infantil i enfortiment institucional mitjançant l’atenció i suport a orfes i nens vulnerables (*OVC) de la població de Wukro”. *Orphan and Vulnerable Children.
El nostre objectiu principal és posar tots els mitjans possibles per protegir els orfes de Wukro i ajudar que l’Ángel Olaran pugui vetllar per ells d’acord amb el sistema que va implantar quan va aterrar a Etiòpia. Gràcies a les subvencions d’institucions, a les aportacions dels socis o donants i, també, als fons recaptats per la fundació en les diverses activitats que es realitzen al llarg de l’any es poden aconseguir els nostres objectius i cumplir amb aquest projecte d’ajuda als nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció.
Muliena, orfe, a casa cuinant és un dels exemples dels nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció
a) Provisió de sostre (lloguers).
Els nens orfes són situats i agrupats en cases, que estan ubicades a prop de la institució St. Mary’s, amb persones de la seva família com germans grans o cosins.
Si els nens són petits i no tenen cap parent major que ells, s’agrupen en petits grups i se’ls adjudica una mare “de lloguer” que els proporcionarà la seguretat d’una mare i persona adulta.
A aquestes dones que desenvolupen el paper de mares de lloguer, se’ls dóna una paga mensual.
Ángel Olaran va decidir crear aquest sistema pels nens d’Etiòpia: Orfes de Wukro i la seva protecció, evitant així el seu internament i dispersió en centres d’acolliment en altres localitats del país.
Abba Melaku considera que d’aquesta forma els nens tenen més llibertat i no se’ls separa de les seves arrels, familiars i amics.
b) Provisió de suport nutricional. Els orfes de Wukro han de menjar.
Ángel Olaran organitza les seves dietes a través de l’Oficina de Serveis Socials. Tots els orfes tenen garantit un menjar al dia que la realitzen dins del recinte de la missió. Els nens acudeixen al menjador de la missió, al costat de la cuina amb els seus propis plats i allí se’ls serveix d’un en un.
A última hora de la tarda s’acostuma a repartir plàtans a tots els nens que acudeixen al patí de la missió a fer els deures i a jugar.
c) Proveir de serveis d’higiene i salut.
Els orfes necessiten ser educats en polítiques bàsiques d’higiene i salut per prevenir malalties de transmissió per una mala higiene. Personal de l’oficina d’assumptes socials de St. Mary’s i voluntaris s’ocupen d’educar als petits en conceptes tan bàsics com el raspallat de dents, rentat personal, rentat de mans abans i després dels menjars i d’usar els lavabos, etc. Als nens i nenes també se’ls ensenya a vestir-se de forma adequada.
d) Provisió de tot el necessari perquè puguin ser escolaritzats.
Taxes de matrícula, uniformes i material escolar.
Encara que les escoles són públiques a Wukro i en la resta d’Etiòpia, el pagament d’una matrícula anual per curs és obligatòria, igual que l’ús d’uniforme i disposar d’un set bàsic de material escolar. Si no es compleixen els requisits obligatoris, els nens no obtenen el permís per assistir als centres escolars.
Amb el programa d’orfes es garanteix l’escolarització de tots els nens, cobrint tots els costos necessaris.
i) Provisió de tutories i classes de reforç en les assignatures d’anglès i matemàtiques.
A causa que els nens no disposen de l’ajuda necessària a les seves cases per fer els deures, se’ls ofereix un servei de classes de reforç perquè millorin en anglès i matemàtiques.
A partir de l’etapa de secundària els coneixements de la llengua anglesa són essencials, ja que les classes s’imparteixen en aquest idioma a causa de la falta de llibres de text escrits en l’idioma local. Aprendre a defensar-se en aquesta llengua a una primerenca edat és un factor imprescindible per poder afrontar el futur.
Aportacions econòmiques al projecte
Aquest projecte “Protecció infantil i enfortiment institucional mitjançant l’atenció i suport a orfes i nens vulnerables (OVC) de la població de Wukro” s’ha pogut dur a terme a l’any 2015 gràcies a les donacions de les nostres sòcies i socis, aportacions directes al projecte per persones solidàries que han decidit contribuir a través d’aquest web i de la subvenció atorgada per la Diputació de Lleida al projecte de 7.181,44 €, i que va estar realitzat en l’àmbit de la cooperació per al desenvolupament, anualitat 2015.
A totes i tots volem donar-vos les gràcies.
Ángel Olaran sempre ha tingut molta sensibilitat envers aquests nens d’Etiòpia: Els orfes de Wukro i la seva protecció, i nosaltres, des de la nostra Fundació ens unim a la seva causa i ho fem gràcies al vostre suport.