Ángel Olaran participa en les jornades Visions del Món Africà

Ángel Olaran participa en les jornades Visions del Món Africà

El dimecres 14 de març és el primer dia de la 5a edició i Ángel Olaran participa en les jornades Visions del Món Africà, en la inauguració de la 5a edició de les Jornades que organitzen la Universitat de Lleida i GESA, Grup d’Estudis de les Societats Africanes.

Les jornades, es van dur a terme els dies 14 i 15 de març al Saló Víctor Siurana de l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. Portaven el títol de ‘Un pròxim Orient Africà? Cooperació, conflicte i esperança a l’Est d’Àfrica’. L’entrada era lliure.

Aquest era el programa que es va seguir al llarg dels dos dies. La inauguració era el dia 14 a les 09:30 i la cloenda el dia 15 a les 13:30. Aquella mateixa tarda, a les 7, es va celebrar l’acte d’investidura d’Ángel Olaran com a Dr. Honoris Causa de la Universitat de Lleida.  

Occident destrossa l’essència de la humanitat, segons Ángel Olaran

“Estem destrossant l’arrel de la societat, l’essència de la humanitat, que sí que té Àfrica i la seua gent”, afirmava Ángel Olaran durant la inauguració de les V Jornades en la Universitat de Lleida (UdL) organitzades per la seua unitat de Desenvolupament i Cooperació.

El missioner va reivindicar i agrair “l’acollida, la senzillesa i el somriure” que des de fa 45 anys -20 a Tanzània i 25 a Etiòpia- li dona Àfrica, “les coses que més valor tenen”, va insistir. I va donar el seu més profund condol a la nostra societat per haver perdut tot això.

Olaran, va criticar amb duresa el neocolonialisme que per part d’Occident i d’institucions com el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial pateix Àfrica, així com als líders polítics africans que perpetuen el sistema colonial. Per contra, va posar en valor els canvis que s’estan produint a les societats africanes, gràcies als joves i a les dones, unes experiències que s’estan duent a terme que “ben bé podrien ser copiades pels països del nord”.

Per la seua part, el rector de la UdL, Roberto Fernández, va puntualitzar que malgrat els efectes devastadors del colonialisme i el neocolonialisme no es pot eximir de responsabilitat les pròpies societats africanes i els seus dirigents. El rector va animar els estudiants a polititzar-se, però sempre des del coneixement científic que els aportarà la Universitat per treballar pels drets humans i el progrés social.

Les V Jornades Visions d’Àfrica van estar dedicades en aquesta ocasió als països de l’Est del continent, una de les zones més castigades al món pels conflictes i l’espoliació de recursos, va explicar el professor Albert Roca, que moderava la primera de les taules redones de la trobada, on hi van participat investigadors de les universitats de Barcelona i Autònoma de Madrid: Firmin Dusabe, Berta Mendiguren i Mbuyi Kabunda.

Les Jornades van continuar amb experiències de cooperació internacional dutes a terme per estudiants de la UdL, la Politècnica de Catalunya i la Miguel Hernández d’Elx a Rwanda i Etiòpia, entre altres indrets. La darrera sessió estava dedicada a Somàlia, Djibuti, Eritrea i Etiòpia.

Aquesta informació està extreta de la publicació “Occident està destrossant l’essència de la humanitat” de la Universitat de Lleida.

Programa d’actes

Dia 14 de març

9.30-10.15h Inauguració. Roberto Fernández, Rector de la UdL, Xavier Pelegrí, director de Desenvolupament i Cooperació i Ángel Olaran, missioner a Etiòpia.

10.15-14.00h SEMINARI 1.

CONFLICTE I DESENVOLUPAMENT A L’EST D’ÀFRICA [inclou una pausa de 30 minuts, d’11.30 a 12.00 hores]:

Berta Mendiguren (República Centre Africana) GEA/Anesvad.

Grans Llacs (Rwanda, Burundi, Uganda): Firmin Dusabe, ISCRVic/GESA.

Conca Oriental del Congo (RDC, RCA, Sudan del Sud): Mbuyi Kabunda, GEA (UAM).

16.00-18.00h TALLER D’EXPERIÈNCIES UNIVERSITÀRIES EN COOPERACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT:

HTA (Etiòpia, Gambo): Quim Nadal i Lourdes Franco Blood Pressure Under Pressure, UPC i GESA.

Preeclampsia (Rwanda): Carlota Pujol, Tenim un somni a l’Àfrica (TUSAA), UdL.

Voluntariat sanitari (Rwanda): Lis Gaibar i Juan José Ballesta, Cátedra Sede UMH Ruanda, UMH.

 

Dia 15 de març

10.00-13.30h SEMINARI 2.

SOCIETAT I FUTUR A L’EST D’ÀFRICA [inclou una pausa de 30 minuts, d’11.30 a 12.00 hores].

Gerard Poch, (Etiòpia) GESA.

Josep Ma Royo (Somàlia, Djibuti, Eritrea) Escika de la Pau.

13.30h Conclusions i Cloenda

Ángel Olaran participa en les jornades Visions del Món Africà