Informació de visites i voluntaris a Wukro

Informació de visites i voluntaris a Wukro

Llegeix atentament la informació de visites i voluntaris a Wukro per tenir constància de les normes de convivència i respecte a la Missió St. Mary de Wukro pel viatge de voluntariat.

Dos significats segons la RAE:

  1. f. Conjunt de persones vinculades per característiques o interessos comuns.
  2. f. Junta o congregació de persones que viuen unides mitjançant certes constitucions i regles, com els convents, col·legis, etc.

La missió de Saint Mary a Wukro és una comunitat.

Sobre les normes de convivència i respecte a la Missió

Els horaris de les menjades són 07.15 hores, 12.30 hores i 19.15 hores. És important respectar aquests horaris i ser puntuals. En cas que algú no arribi a temps o surti a menjar fora de la missió, és important comunicar-ho a altra persona. Les cuineres han de saber sempre per quanta gent han de cuinar.

Després dels esmorzars i dinars, són les cuineres qui renten els plats i acaben de recollir. Per això és important que el dinar acabi a les 13.00 hores, perquè tinguin temps d’anar a casa a descansar.

Després dels sopars, la feina de recollir-ho tot (recollir la taula, netejar el estovalles i guardar el menjar que sobra) i rentar els plats és dels voluntaris. Aquesta feina es realitzarà per torns i és una feina de tots, independentment de l’activitat, feina o treball diari de cadascú, que pot ser dins o fora de la missió.

Les persones que fan la distribució de les habitacions, ho fan en funció de les arribades i sortides, tractant de col·locar a totes les persones que vénen de la millor manera possible. Un cop es dóna una habitació a algú, aquesta és per tota la seva estança, llevat que per alguna qüestió organitzativa es requereixi un canvi. Les persones que vénen a la missió han d’estar disposades a compartir tant el bany com el dormitori. Si hi ha alguna persona que tingui una necessitat especial, seria bo que ho comentés abans de venir.

És fonamental respectar los horaris de descans dels altres, ja que no tenim el mateix ritme i horari.

Més normes de convivència i respecte

A la missió hi ha molts espais comuns, així com materials a disposició de tots. És responsabilitat i feina de tots el cuidar d’ells (netejant, ordenant, tractant de reparar algun objecte que s’hagi espatllat…)

Wukro i voltants, és una àrea molt seca on l’aigua té un valor encara major a causa de la seva escassesa. Es prega a totes les visites a fer un ús acurat d’aquesta.

A la missió hi ha un espai preparat pel retrobament i compartir de les visites. Recomanem la seva utilització i animació, ja que no dóna una bona imatge de la missió sortir totes les nits. Les sortides nocturnes no és quelcom comú en el dia a dia de Wukro com ho són a Europa. Si és necessari sortir, és una recomanació per la nostra seguretat tornar abans de les 22.

La nit dels dijous, cada setmana, s’organitza a la missió una activitat comuna per a tots. És un moment de compartir tots junts, és molt important respectar aquest moment comunitari. Les propostes i noves idees són ben rebudes.

A la missió hi viuen tres sacerdots: Ángel Olaran, del que la majoria ha sentit parlar abans de venir i dos etíops: Abba Gebre i Abba Samuel. Les visites han de saber que són ells tres qui ens acullen a casa seva. Per tant hem de tractar-los i referir-nos a ells amb el màxim respecte. 

Ángel Olaran en la publicació d'Informació de visites i voluntaris a Wukro

Imatge del Pare Ángel Olaran

Sobre l’actitud i forma de comportament amb la gent de Wukro

Totes les persones que vénen a Wukro han de saber que la nostra forma de comportar-nos aquí moltes vegades té més repercussions de les que ens imaginem. Per això és important tenir en compte alguns aspectes:

No donar regals a ningú ni fer promeses de cap tipus, ja que pot generar diferències i expectatives innecessàries amb la gent del poble. Tot ha de ser sempre consultat amb Ángel.

Ser acurat amb la vestimenta, és una cultura diferent. Inclús dins de la missió i especialment a l’hora de les menjades.

Ser acurats amb les actituds en públic, en especial amb les mostres d’afecte.

Ser respectuós amb la cultura i costums locals.

És molt freqüent que en les famílies locals invitin a les visites a menjar o prendre un cafè. Consultar-ho sempre abans a la missió.

Ser acurats i prudents a l’hora de fer fotos. Posar-se en el lloc de l’altre: com se sentiria un si la situació fos al revés? És important consultar a la missió o amb l’autoritat corresponent. Per exemple, si es fan fotos a l’hospital o en una escola, demanar permís al director.

Evitar tenir un tracte preferencial amb un nen respecte als altres, sigui mitjançant gestos o regals; per les expectatives i les diferències que es generen entre ells.

Sobre el tracte amb menors

A Etiòpia fer mal a un nen està penat per la llei. Aquest mal pot ser tant físic, com sexual, emocional o per negligència.
És fonamental ser molt previnguts amb la nostra actitud i en el nostre tracte cap als nens. 
A la missió es disposarà d’un document sobre la protecció dels nens, mode de conducta, resposta i formes de procedir.

Sobre el compromís adquirit a desenvolupar una feina

Existeixen diverses postures i actituds diferents a tenir en compte en relació a això:

La necessitat i urgència d’algunes persones d’haver de fer quelcom. És important saber que moltes vegades només cal estar, compartir, conèixer, acompanyar, deixar-se sorprendre… En especial aquelles persones que vinguin per un període curt de temps.

La responsabilitat d’un compromís. És important que les persones que es comprometin amb una feina siguin coherents amb el compromís. Sempre hi haurà dies més durs i d’altres més fàcils, dies en els quals un està més cansat o ha dormit pitjor, dies en els quals el sol és molt fort i dies en els que plou… Però quan un es compromet amb una feina cal que la compleixi perquè hi haurà altres persones que esperin i depenguin d’aquella feina.

La disponibilitat per donar un cop de mà en el que sigui necessari en cada moment, les prioritats no són sempre les mateixes. Ser honest amb un mateix  amb els altres en la feina que cadascú pugui col·laborar.

No iniciar cap activitat per compte propi, ni dur a terme cap acció (sobretot si aquesta implica un compromís al poble) sense haver-ho consultat abans amb Ángel. Les persones que vénen de fora poden tenir molt bona intenció però equivocar-se per absolut desconeixement de la situació i possibles repercussions.

No existeix un servei específic per organitzar l’activitat de cada voluntari. És bo passar un parell de dies per observar en què creu cadascú que pot col·laborar millor i fer la proposta a Ángel per prendre una decisió.

Possibles feines a realitzar

Per la missió hi passa molta gent de diverses professions i especialitats, però no sempre hi ha una feina específica relacionada amb la professió de cadascú. No obstant això, hi ha molt treball per fer i necessitats per cobrir. És primordial que les persones que vénen, tinguin una bona disposició per donar un cop de mà en allò que faci falta en cada moment.

Aquestes són algunes de les feines més comunes que solen ser necessàries:

Treball a l’hort: Netejar, arrancar males herbes…

Poda d’arbres.

Manteniment de la missió: electricitat, fontaneria, pintura, reparació mobles…

Neteja i ordre d’àrees i materials comuns

Classes als nens: en temporada escolar de dilluns a divendres de 17.00 a 18.30 hores. En temporada de vacances a l’escola d’estiu.

Personal sanitari: a l’hospital, centres de salut (sempre amb el consentiment de les autoritats locals) i clínica de la missió.

Personal educatiu: en escoles (amb consentiment de les autoritats locals)

Col·laborar amb alguna feina proposada pels serveis socials.

Col·laborar amb el taller de joies quan sigui necessari.

Acompanyar als treballadors socials del Wukro Social Development Program (WSDP)

Referent a la contribució econòmica a la Missió

Al llarg de l’any passa molta gent per la missió, el manteniment de la mateixa seria impossible sense la contribució econòmica de tots. És per això que es demana una col·laboració de 10 euros per dia per persona, això inclou l’allotjament amb les tres menjades diàries. Per facilitar el que això segueixi funcionant, és millor que aquesta contribució es faci en efectiu, a la missió, a Ángel.

Referent a les recollides a l’aeroport

Les persones que desitgin ser recollides a Mekelle (Aeroport o estació de busos) han de saber que són responsables de comunicar el seu horari exacte d’arribada i que el cost del mateix és de 400 birr. La missió no paga el cost d’aquest transport, només s’encarrega de trucar al xofer.

Sobre l’organització de transport per excursions

A vegades, ha passat gent per aquí preguntant per les excursions de turisme que organitza la missió. Les visites han de saber que des d’aquí se’ls pot donar un cop de mà donant informació o posant-se en contacte amb un xofer si volen fer algun viatge, però que això no és una agència de turisme i no s’organitzen excursions.

Referent a les visites a famílies amb Ángel Olaran

Moltes nits, després de sopar, a Ángel li agrada anar a visitar algunes famílies dels orfes que viuen en l’entorn de la missió. Aquesta és una bonica oportunitat de compartir amb ell i amb les famílies i de conèixer una mica millor com viuen i la seva situació.

Referent al coneixement del voluntariat que va a Wukro

Seria recomanable que les persones que vulguin venir a la missió per una temporada més llarga, a partir d’un mes per exemple, escrivissin una carta presentant-se, explicant una mica la seva motivació per venir, els seus interessos i expectatives; qualitats, habilitats i si tenen alguna formació específica en concret; què els agradaria fer o què no poden fer. D’aquesta manera, serà més senzill proposar-los una feina determinada que faci servei a la missió i adequada a les característiques del voluntari.

Per a tenir més informació

Preguntar sempre els dubtes i consultes que es tinguin i pots seguir llegint més informació amb les normes de la Missió de Saint Mary de Wukro

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options